Skocz do zawartości
  • 0

Guzik z 11

karpik

Pytanie

15 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
sorki że z taaakim opóźnieniem, ale nauka była ciut ważniejsza :)uff.. wreszcie udało mi sie przetłumaczyć te ruskie krzaczki". Wkleję jeszcze raz cały text z tej stronki, którą znalazł karpik..

Guziki z numerami a także oznaczeniami literowo-cyfrowymi były wprowadzone w częściach rosyjskiej armii w grudniu 1829 roku. Oczywiście było to zrobione pod wpływem wojny 1812 roku, kiedy to wtargnęły do Rosji wojska armii francuskiej. U Francuzów guziki liniowych pułków miały tylko numery otoczone roślinnym wzorem, w artylerii pod numerem były skrzyżowane armaty, w pułkach strzelców – numer i na dole dwa (rożki / trąbki?), …, w gwardii - rodowy herb Napoleona I . Rosyjski wariant nie kopiował ślepo francuskich chociaż wiele detali było wykorzystywanych. Widocznie z powodów ekonomicznych guziki piechoty i kawalerii (husaria, ułani, pułki kozackie, dragoni) często mieli proste numery bez żadnych ozdóbek. Osobne pododdziały wyróżniały się literowo-cyfrowymi oznaczeniami.
Póki co nie udało się nam na razie ujawnić jakichkolwiek wiadomości o konkretnych różnicach guzików z jednakowymi numerami przynależnych różnym częściom armii. Jeśli jest wskazówka dot. różnych wzorów guzików (np. białe albo żółte) to te dane nie mogą być określającymi, tak jak większość innych zachowanych guzików i nie ma w ogóle żadnego pokrycia. Graficznego zobrazowania cyfr (z ogonkiem, bez ogonka, proste, ukośne i inne) także chyba nie może uwzględniać jako oznaczeń, tak jak określone oznaczenia mogli wnosić wytwórcy guzików. Mimo tego w okresie oznaczania guzików z numerami niejednokrotnie wchodziły jeszcze częściej zmiany numeracji, co jeszcze bardziej plącze proces określania. W czerwcu 1862 roku najprawdopodobniej w związku z poważnym (więcej niż 2-krotnym) zwiększeniem ilości pułków armijnych, numery na guzikach były zniesione i na mundurach naszywano gładkie guziki bez rysunku. "

Czyli poczatkowo numeracja miała jakiś sens a później wolna amerykanka" a raczej... wolna rosjanka :)
Mam nadzieję, że to troche pomoże. Niech ci ruscy nauczą się jakichś cywilizowanych" literek :S
Napisano
o matko! rosyjski miałem jakieś 20 lat temu ale spróbuję choć kawałek :)
Guziki z numerami a także oznaczeniami literowo-cyfrowymi były wprowadzone w częściach(?) rosyjskiej armii w XII.1829 roku. Jak wiadomo było to zrobione na skutek(?) wojny 1812 kiedy to wtargnęły do Rosji wojska armii francuskiej.U Francuzów guziki liniowych pułków miały tylko numery otoczone okrągłą otoczką (masło maslane)z...(?) w artylerii pod numerem były skrzyżowane armaty...()w gwardii rodowy herb Napoleona 1. Rosyjski wariant nie kopiował ślepo francuskich chociaż wiele detali było podobnych. Z powodów ekonomicznych guziki piechoty i kawalerii(husaria, ułani.. dragoni) często mieli proste numery bez żadnych ozdóbek..."
uff sporo tego jeszcze do tłumaczenia..może starczy?
chyba że ktoś zna inną stronę z dokładnymi opisami w jakimś cywilizowanym" języku :)
pozdr.
Napisano
Karpik , choć guziki to nie moja mocna strona , koleżeńska rada sprawdz na necie guziki napoleońskich pułków. Może tam coś odnajdziesz i doposujesz do swojego znaleziska. Ja tak rozszyfrowałem mój iemiecki" guzik. pozdrowienia . Dives
Napisano
Dzięki DareQ Wygląda na to, że skopiowali od francuzów modę" na guziki z numerami. Tyle, że u francuzów numery te miały znaczenia. A tu- dlaczego 11?! Czy ta liczba ma jakieś specjalne znaczenie u ruskich?
Pozdrawiam.
Napisano
Rowniez chodzi o numer pulku. A swoja droga dareQ pieknie przetlumaczyles ten tekst, wszystkie bym tak chcial. A z guzikami francuskimi nie ma tam masla maslanego, bo na guzikach francuskich sa numery pulkow otoczone labrami.
Napisano
Kiler :)z tym masłem maślanym" to chodziło mi o zwrot w tłumaczeniu- otoczone okrągłą otoczką... :)
jaki sens miała numeracja u Rosjan? najwyzej jeszcze spróbuję doczytać(na coś przydały się lekcje tego ratniego" języka w szkole średniej...)
pozdr.
Napisano
Dzięki Kiler. Czyli był jakiś 11-ty pułk, bateria, pluton, drużyna(lub adekwatne jednostki). Za cholerę nie mogę znaleźć na zwykłych stronach.
Pozdrawiam.
Napisano
Kurcze. Znalazłem taki w necie ale też NO ID. Nic nikomu nie przychodzi do głowy czyja to jedenastka. Może podpowie coś, że w niedzielę znalazłem w pobliżu guzik kaisermarine.
Napisano
Znowu znalazłem i znowu problem. Proszę o jakieś małe choć tłumaczenie bo ja cyrylicy nihuhu. http://www.pugoviza.ru/files/class_butt_cat.shtml?d=28&n=numb&fn=numb
Pozdrawiam.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie