wojtekA Napisano 7 Styczeń 2007 Autor Napisano 7 Styczeń 2007 Znalezli go nasi w Iraku, przywiezli do kraju i wyremontowali.Szkoda, ze stoi na terenie jednostki wojskowej.Moze jeszcze cos ciekawego w Iraku mozna znalezc.Na pustyni rozne rzezcy sie uchowaly...
Olgierd J. Napisano 7 Styczeń 2007 Napisano 7 Styczeń 2007 On nie stoi na terenie jednostki tylko przed (bramą)
adam01 Napisano 7 Styczeń 2007 Napisano 7 Styczeń 2007 Witam. O kurczę byłem tam dzisiaj około 15-tej i jeszcze stał przed JW. Pozdrawiam.
wojtekA Napisano 7 Styczeń 2007 Autor Napisano 7 Styczeń 2007 Ok, chyba zle wyczytalem gdzies w necie.Jezeli jest PRZED to mozna go sobie spokojnie poogladac.I to jest dobra wiadomosc. Przy okazji osmiele sie zapytac fachowcow: Czy mamy jakiegos prawdziwego Shermana w Polsce? Jeden grizzly jest w MWP, a gdzies w necie trafilem na info, ze mamy w PL dwa Shermany.Na pewno jeden to ten mylony z Grizzly, a drugi?Gdzies sie schowal?
suchy ss Napisano 7 Styczeń 2007 Napisano 7 Styczeń 2007 a za 2 to pewnie uwazaja tego M-36 z Zagania:), z tego co mi wiadomo to w Polsce nie ma zadnego Shermana:(
polsmol Napisano 8 Styczeń 2007 Napisano 8 Styczeń 2007 Na tym zdjęciu wygląda jakby właśnie odpalił :)
wojtekA Napisano 19 Styczeń 2007 Autor Napisano 19 Styczeń 2007 moze gdyby nasi ludzie z armii dobrze poszukali w tym Iraku, to wyszukaliby bardzo ciekawe fanty.U Arabow jedzilo sporo sprzetu angloamerykanskiego z czasow II .Ich zamilowanie do balaganu sprawia, ze byc moze tam gdzies na pustyni stoja tanki..
niechludow Napisano 23 Styczeń 2007 Napisano 23 Styczeń 2007 Wojtek A - zależy mi na zdjęciach pozostałych trzech czołgów stojących przed JW w Żaganiu.Jeśli będziesz miał możliwość to zrób zdjęcia i zamieść na forum .
imek46 Napisano 24 Styczeń 2007 Napisano 24 Styczeń 2007 Gdzieś na necie widziałem fotki jak amerykański żołnierz w Iraku przymierza się do naszego Ura, a na pustyni znależli chyba Migi-23 zakopane w wydmie.
Cronos Napisano 14 Luty 2007 Napisano 14 Luty 2007 http://www.hartziel.de/index.htm?/kriegsschauplatz/irak/index.htmPatrzcie na dole.... pamiątka po niemcach czy powojenna przeróbka
mietek Napisano 17 Luty 2007 Napisano 17 Luty 2007 Pare lat temu juz wstawialem to na forum, jest to ex-niemieckie dzialo, byly tez shermany i wloskie tankietki.
wojtekA Napisano 18 Luty 2007 Autor Napisano 18 Luty 2007 Niechludow, w Zaganiu bylem tylko przejazdem
wojtekA Napisano 18 Luty 2007 Autor Napisano 18 Luty 2007 Niechludow, w Zaganiu bylem tylko przejazdem
wojtekA Napisano 9 Maj 2007 Autor Napisano 9 Maj 2007 A w Iraku prawdziwego Shermana tez mozna znalezc...
advertus Napisano 9 Maj 2007 Napisano 9 Maj 2007 Ostatnio byłem w Żaganiu oczywiście w celu dotknięcia właściwej skorupy i pamiątkowego foto, wartownik twierdzący, że zjadł zęby na czołgach z jednostki jednoznacznie wskazywał że jest to Sherman nie zważając na moje uwagi o M36 , no to w końcu jak jest, może wypowiedzą się jacyś wielbiciele tego rodzaju żelastwapozdrawiam
feeder Napisano 10 Maj 2007 Napisano 10 Maj 2007 Sporo Shermanów jest jeszcze w Serbii. W 1999 wystawiali je jako wabiki dla samolotów NATO.http://www.gavagai.pl/nato/stratynato2/straty4a.htm
Aliens Napisano 7 Czerwiec 2007 Napisano 7 Czerwiec 2007 witam pracuje w tej jednoscte i nie jest to sherman on tylko jest przerobiony aby wygladał na shermana dlatego ze to dla upamietnienia gen. Maczka bo maczkowcy walczyli na takich czołgach.
baldigoz Napisano 7 Czerwiec 2007 Napisano 7 Czerwiec 2007 Bardzo wątpliwe aby był to czołg z polskiej 1.DPanc. Wystarczy spojrzeć na hamulec wylotowy i wózki.
polar123 Napisano 8 Czerwiec 2007 Napisano 8 Czerwiec 2007 baldigoz masz rację to nie jest orginalny Sherman z 1 DPanc. Według The France HistoricalAFV Register" ten konkretny egzemplarz został przekazany przez armię amerykańską ze składu w Chinon k. Tours.A tu cała galeria tego pomnika http://the.shadock.free.fr/Tanks_in_France/montormel_memorial/index.html
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.