Skocz do zawartości

Post mortem. Opowieść katyńska

frost

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Z Onet-u :
13 grudnia 2006 roku ekipa nowego filmu Andrzeja Wajdy "Post mortem. Opowieść katyńska nadal przebywała w Krakowie. Kręcono dwie sceny, w tym jedną szczególną: przemarsz jeńców niemieckich przez wyzwolone przez Rosjan miasto. Mimo znacznego ochłodzenia w Krakowie nadal nie ma śniegu. Dlatego pracę nad kolejnym ujęciem filmu Andrzeja Wajdy rozpoczęto od pokrycia ulicy Św. Marka warstwą sztucznego śniegu. Zaskoczeni przechodnie komentują ten nagły "opad. Ktoś lepiej zorientowany rzuca "Wajda kręci nowy film!. Na planie pojawiają się dekoratorzy: wszystkie współczesne szyldy zostają zaklejone, zaś pomalowana na zielono elewacja pokryta specjalną burą farbą. Współczesne tablice z nazwami ulic zostały przykryte plastikowymi nakładkami – wyglądają tak samo jak 60 lat temu. Na tablicy ogłoszeń pobliskiego kościoła pojawiają się klepsydry – plakaty, jak nazywają je w Krakowie – według wzorca sprzed lat. Ekipa służb miejskich wycina zakłócający kadr współczesny znak drogowy. Z nadjeżdżających autobusów wysypują się statyści ubrani w niemieckie mundury.../ fot. Piotr Bujnowicz/Fabrykaobrazu"

A tak przy okazji - ciekawe spojrzenie na Armię Czerwoną ;)
Chyba po raz pierwszy takie w polskiej kinematografii..

Napisano
Cokolwiek by Wajda historycznego nie chciał kręcić, to cały czas gdzieś tam prześladuje jego umysł widmo Lotnej". I tak naprawdę to tylko Popiół i diament", Wesele" no, może i Kanał" przyjęty owacyjnie przez cenzurę bo powstańców pokazano w szambie......

Co do treści merytorycznej nowego filmu wiele powiedzieć nie mogę, jednak moje zaniepokojenie budzi podciąganie pod sprawę Katynia zajęcia przez Armię Czerwoną Krakowa i prowadzenie Niemców przez jakiś Kirgizów........jakoś lekko nie na temat, chyba że chodziło o pokazanie Armii Czerwonej...

Chyba nie pomyliłeś się Yorik...
Napisano
Nie jestem wielbicielem twórczości Wajdy ale Panowie.. Nie ma jeszcze filmu a już szeroką falą płynie krytyka. Może należy chłopu dać szansę ?;)

acer : akcja filmu zaczyna się w Krakowie w 1946 gdzie mieszkają dwie główne bohaterki filmu. Generalnie Kraków z lat 1939-45 odgrywa w filmie bardzo ważną rolę. Stąd sceny z jeńcami niemieckimi są jak najbardziej na miejscu. W Krakowie była też kręcona scena aresztowania profesorów w 1939r. Generalnie w filmie będzie wiele takich retrospekcji.

Z wypowiedzi Wajdy wynika,że ten film będzie bardzo osobisty i z dużym ładunkiem emocjonalnym.

Z konferencji prasowej :
Reżyser wyjaśnił, że film ten ma dla niego wymiar bardzo
osobisty, ponieważ jego ojciec, Jakub, oficer Wojska Polskiego,zginął w Katyniu. Powiedział jednak, że główną inspirację przy pracy nad tym filmem stanowić będą dla niego przeżycia matki - która nie wierzyła, że Jakub Wajda nie żyje, i jeszcze w 1945 roku czekała na powrót męża do domu."
  • 2 weeks later...
Napisano
Witam dziś odbył się przedostatni casting do filmu Wajdy w Starym Dzikowie(woj.podkarpackie'powiat Lubaczów-nadal potrzebują statystów).Jeszcze jutro od 10 do 12 można się będzie załapać.No więc panowie kto ma nie daleko i trochę ochoty to szanse duże na debiut(na mnie mundur pasuje-he-he).Zdjęcia zaczynają się w ten piątek ok.9.Jak zrobię pare fotek to wrzucę.pozdrawiam
Napisano
draven w tym tłumie zielonych ludzików ciężko ci będzie mnie poznać o ile wogóle mnie będzie widać ale fajnie było(grochówka dla wszystkich :)a okowita we własnym zakresie-oczywiście po polanie,pozdrawiam
Napisano
esus nie no przygoda super zagrac w takim filmie zawsze potomnym bedziesz sie mogl chwalic i bedzie rodzinna opowiesc ;) rzuc okiem jak mozesz na identyfikacje tam jest moja kula nikt nie odpisuje co to moze ty cos wymyslisz ;)
Napisano
Witam. Widzę że nasz oskarowiec znowu kręci po kosztach jak go nie stać na konsultantów od tego okresu histori to chociaż by se poglądał kroniki z tam tego okresu. Naprzykład ten skośnoki Rosjanin niesie Dyktarjewa DP Boże toś po paru kilometrach te żelastwo by musieli nieść mu ci Niemcy co ich eskortuje. Ale co tam powstanie wielkopomne dzieło po kosztach a do tego jeszcze o katyniu to obecne władze zagnają szkoły i zakłady pracy i sukses kasowy murowany jak w przypadku filmu Ogniem i Mieczem. Pozdrawiam.
Napisano
Witam. Ciekawa jest ta sprawa co http://film.onet.pl/1,4,8,26547485,73425501,2843710,0,forum.html Pozdrawiam.
Napisano
Prawdę mówiąc dla mnie dużo bardziej wiarygodne są ustalenia historyków z ośrodka Karta" niż wpis na forum Onetu jakiegoś bałwanka ;) :

Jakub Wajda s. Kazimierza
http://www.indeks.karta.org.pl/szczegoly.asp?id=7845

Karol Wajda s. Stanisława
http://www.indeks.karta.org.pl/szczegoly.asp?id=3958

Zamordowano go w Katyniu czy w Charkowie, co to za różnica ?
A o wórczości" Piotrusia Włodarskiego nie będę się wypowiadać, bo byłby to duuuży off-topic ;)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie