Skocz do zawartości
  • 0

Łuska od Polskiej rakietnicy?

Tominew

Pytanie

Napisano

Witam wszytkich po długiej przerwie,
Proszę o identyfikację oto tej łuski, najprawdopodbie jest to łuska od Polskiej rakietnicy , tylko nie wiem od jakiego wzoru czy wz. 1919 czy 1920 r.

Ciekawostą jest to że na spłonce jest napis PARIS, czyżby produkowany nabój był we Francji?

Kaliber naboju to 25 mm, długość łuski 100mm

14 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
1920

odmiany białe - spadochron
zielone, czerwone, białe - oświetlające , niebieskie kapslowane lakiem z różnymi oznaczeniami na laku, o ile mnie pamięć nie myli to trójkąt z jedną , dwiema lub trzema kropkami. produkcja francuska,
sygnowania na dnie - brak , albo gwiazdkA

tyle z pamięci

PATRON
Napisano
Identyczne bicia, jednak moja jakby składała się z dwóch"
kurde,tak trudno zajarzyć że ktoś wcisną jedną w drugą?o ile dobrze widzą na foto
Napisano
http://www.weu1918-1939.pl/piechota/sygnalowe/departament_piechoty_sygnalowe.html

http://www.dws-xip.pl/wojna/bron/polska/p5a.html

http://www.dws-xip.pl/wojna/bron/polska/p9.html
Napisano
,,Identyczne bicia,jednak moja jakby składała się z dwóch,,
Tytuł wątku traktuje o jednej łusce,ty pokazujesz na foto dwie łuski wciśnięte jedna w drugą .
Napisano
To nie są dwie łuski wciśnięte w siebie tylko wkładka w której znajduje się ładunek świetlny lub dymny zależy od rodzaju naboju wraz ze spadochronem. na zdjęciu widać że wkładka jest wyjęta i wsadzona odwrotnie. Dokładnie widać to na zdjęciu nr 3 wyżej sama wkładka a poniżej wciśnięta w łuskę . Co do napisu na spłonce to po prostu w naboju jest zamontowana spłonka produkcji francuskiej a sam nabój był używany zarówno do wz.1920 (LWOWSKIEJ) jak i do wz.1924 (PERKUN)
Napisano

Trafiłem taką samą łuskę jak w postach powyżej.
Moja ma na końcu gwint (rozumiem to w ten sposób że jest kompletna).
W tym wątku:
odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=724924#1633412
stwierdzono że jest to nabój od rakietnicy.
Przeglądając linki na dws oraz weu dochodzę do wniosku że jest to resztka polskiego naboju od rakietnicy perkuna". Mogła zawierać spadochron z ładunkiem świetlnym lub dymnym.
Czy faktycznie był to nasz wynalazek? Dodatkowo - od czego był gwint? Czy wkręcano to w łuskę? A co z ładunkiem który był w łusce?
Pozdr,
makul

Napisano

Witam wszytkich po długiej przerwie,
Proszę o identyfikację oto tej łuski, najprawdopodbie jest to łuska od Polskiej rakietnicy , tylko nie wiem od jakiego wzoru czy wz. 1919 czy 1920 r.

Ciekawostą jest to że na spłonce jest napis PARIS, czyżby produkowany nabój był we Francji?

Kaliber naboju to 25 mm, długość łuski 100mm

Napisano

A to widok łuski wraz ze spadochronem.
Znalazlem tego ponad 46 sztuk w jednym miejscu.

Proszę o pełną identyfikację tych naboi, mam tez wersje któtkie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie