Saper.17 Napisano 30 Listopad 2006 Autor Napisano 30 Listopad 2006 WitamZ pozoru wyglada jak zwylky niemiecki bagnet paradny ale jest jeden szkopul ma wejscie na manlichera a nie na mausera o co chodzi? Prosze o pomoc w identyfikacji.PozdrawiamSaper
Saper.17 Napisano 4 Grudzień 2006 Autor Napisano 4 Grudzień 2006 WitamNarazie nie jestem w stanie odczytac tych bic bo bagnet jest u znajomego i mi okladziny dorabia i wlasnie mam pytanie jakie zrobic ebonitwoe czy drewniane? z tego co pamietam to bicia byly takie ST.r.AB.8 lub SF.r.AR.8 jeszcze w razie czego jutro podam bo pujde do tego znajomegi i spisze je na kartce.PozdrawiamAdam
Saper.17 Napisano 30 Listopad 2006 Autor Napisano 30 Listopad 2006 WitamZ pozoru wyglada jak zwylky niemiecki bagnet paradny ale jest jeden szkopul ma wejscie na manlichera a nie na mausera o co chodzi? Prosze o pomoc w identyfikacji.PozdrawiamSaper
Saper.17 Napisano 30 Listopad 2006 Autor Napisano 30 Listopad 2006 a tu wlasnie jest to mocowanie na karabin
Saper.17 Napisano 30 Listopad 2006 Autor Napisano 30 Listopad 2006 Kurcze ale te synatury to chyba nie sa tez niemieckie?
acer Napisano 30 Listopad 2006 Napisano 30 Listopad 2006 Nie, nie widziałem takich niemieckich - nietypowe jak i wejście na szynę pod lufą - raczej prywatne zamówienie.
Saper.17 Napisano 1 Grudzień 2006 Autor Napisano 1 Grudzień 2006 Dzieki acer za odpowiedz, szkoda ze ten bagnet jest taki zniszcony ciekawy eksponat by byl i napewno by byl spro warty :/ Mam go od rolnika sluzyl mu do rozcinania sznurkow w snopkach:) Dalem mu na litra to chyba udana inwestycja:)Pozdrawiam
Klaus BOLS Napisano 1 Grudzień 2006 Napisano 1 Grudzień 2006 apropo sygnatur. Widzialem u gościa na bazarze bagnet zwykły Mauser ale na tempej stronie ostrza posiadał sygnatury... w języku japońskim? chińskim? Były w każdym razie takie znaczki wschodnie. Sprzedawca gadał że to bagnet na eksport produkowany przez niemców. możliwe?pozdro
01dalton Napisano 4 Grudzień 2006 Napisano 4 Grudzień 2006 Witam . Maxikasek ma racje - są to bicia pułkowe - a więc raczej bagnet był używany bojowo - chodż na taki nie wygląda ( brak wycięcia w głowicy rękojeści na wycior ) . Podaj dokładnie jakie są litery na jelcu - bo dwóch pierwszych nie jestem pewien . Z końcówki bicia widać że może chodzić o artylerię lub telefonistów . Pozdrawiam
Boruta Napisano 4 Grudzień 2006 Napisano 4 Grudzień 2006 Mannlicher nie miał takiego wycięcia.Pozdrawiam
redigor Napisano 9 Grudzień 2006 Napisano 9 Grudzień 2006 Sprawdź po sygnaturach wśród jednostek policyjnych i żandarmerii wojskowej,(niekoniecznie niemieckiej,zobacz też na Protektorat Moraw i Austrię))mi niestety padł w kompie HD i utraciłem dane więc nie pomogę ,ale cos mnie skłania do w/w teorii.Mogę się oczywiscie mylić.Pozdrawiam.Redigor
Ryszard Ochucki Napisano 9 Grudzień 2006 Napisano 9 Grudzień 2006 Myślę że jest to KS-98 w wersji bojowej.Produkcja przedewszystkim dla załóg CKM. DOSYC ŻADKI BAGNET I NAWET W TAKIM STANIE JEST TROSZKĘ WART...
yorik Napisano 3 Grudzień 2006 Napisano 3 Grudzień 2006 Klaus Bols znam człowieka, który wspomina, że na nordyku zdobył parabelkę też z japońskimi albo chińskimi krzaczkami.
mietek Napisano 3 Grudzień 2006 Napisano 3 Grudzień 2006 Ze znaczkami, to moze tajlandzki:http://www.odkrywca-online.com/pokaz_watek.php?id=282669#299974
Pytanie
Saper.17
Witam
Z pozoru wyglada jak zwylky niemiecki bagnet paradny ale jest jeden szkopul ma wejscie na manlichera a nie na mausera o co chodzi? Prosze o pomoc w identyfikacji.
Pozdrawiam
Saper
19 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.