Skocz do zawartości
  • 0

Z pozoru zwykly niemiecki bagnet ale...

Saper.17

Pytanie

Napisano

Witam
Z pozoru wyglada jak zwylky niemiecki bagnet paradny ale jest jeden szkopul ma wejscie na manlichera a nie na mausera o co chodzi? Prosze o pomoc w identyfikacji.
Pozdrawiam
Saper

19 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam
Narazie nie jestem w stanie odczytac tych bic bo bagnet jest u znajomego i mi okladziny dorabia i wlasnie mam pytanie jakie zrobic ebonitwoe czy drewniane? z tego co pamietam to bicia byly takie ST.r.AB.8 lub SF.r.AR.8 jeszcze w razie czego jutro podam bo pujde do tego znajomegi i spisze je na kartce.
Pozdrawiam
Adam
Napisano

Witam
Z pozoru wyglada jak zwylky niemiecki bagnet paradny ale jest jeden szkopul ma wejscie na manlichera a nie na mausera o co chodzi? Prosze o pomoc w identyfikacji.
Pozdrawiam
Saper

Napisano
Dzieki acer za odpowiedz, szkoda ze ten bagnet jest taki zniszcony ciekawy eksponat by byl i napewno by byl spro warty :/ Mam go od rolnika sluzyl mu do rozcinania sznurkow w snopkach:) Dalem mu na litra to chyba udana inwestycja:)
Pozdrawiam
Napisano
apropo sygnatur. Widzialem u gościa na bazarze bagnet zwykły Mauser ale na tempej stronie ostrza posiadał sygnatury... w języku japońskim? chińskim? Były w każdym razie takie znaczki wschodnie. Sprzedawca gadał że to bagnet na eksport produkowany przez niemców.
możliwe?

pozdro
Napisano
Witam . Maxikasek ma racje - są to bicia pułkowe - a więc raczej bagnet był używany bojowo - chodż na taki nie wygląda ( brak wycięcia w głowicy rękojeści na wycior ) . Podaj dokładnie jakie są litery na jelcu - bo dwóch pierwszych nie jestem pewien . Z końcówki bicia widać że może chodzić o artylerię lub telefonistów . Pozdrawiam
Napisano
Sprawdź po sygnaturach wśród jednostek policyjnych i żandarmerii wojskowej,(niekoniecznie niemieckiej,zobacz też na Protektorat Moraw i Austrię))mi niestety padł w kompie HD i utraciłem dane więc nie pomogę ,ale cos mnie skłania do w/w teorii.Mogę się oczywiscie mylić.Pozdrawiam.Redigor
Napisano
Klaus Bols znam człowieka, który wspomina, że na nordyku zdobył parabelkę też z japońskimi albo chińskimi krzaczkami.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie