Skocz do zawartości

Sten

kbpk

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Po dlugim namysle zdecydowalem sie zostac posiadaczem
pistoletu Sten MK II.
Tak sie zlozylo ze w ubiegla niedziele nabylem taki
z 1943 roku (z zaspawana lufa)i dokladnie go obejrzalem.
Generalnie jezeli chodzi o jakosc wykonania i konstrukcje to nie ma sie czym zachwycac!Szczegolnie magazynek z boku
to jest poroniony pomysl,kolba jest zamocowana lozno (chociaz od tego egzemplaza),magazynek w gniezdzie lata w kazda strone.
Jezeli to moglo wystrzelic caly magazynek bez zaciecia to chyba byl cud.

Napisano
Tak niestety ta broń wygląda. Anglicy, dotychczas niezwykle dbający o wygląd i wykończenie broni (orzechowe kolby, mosiężne okucia, precyzja wykonania...) wyprodukowali nagle podczas wojny coś takiego. Ale Sten działał, był tani w produkcji, robiono go nawet na zrzuty dla partyzantów.
Napisano
Witaj Szczęśliwy Posiadaczu,
widzę, że Stenik jest w kapitalnym stanie, po prostu pszczółeczka. Może opiszesz nam wygłodzonym poszukiwaczom krótką historię nabycia - oczywiście bez podawania nazwisk i miejscowości:)Interesuje mnie, czy jest to strychówka, czy prosto spod łóżeczka byłego partyzanta AK, no i za ile?
Po czym poznałeś, że jest to oryginał a nie replika? Jest to prosta konstrukcja i łatwa do podrobienia. Nie chcę niczego sugerować, poprostu jestem cholernie ciekaw, bo z tego co widać, to wygląda jakby wyszła dopiero co z fabryki.

Pozdrawiam
Marcin
Napisano
Ja jednak obstawiałbym oryginał. Przecież naprodukowali tego mnóstwo i to w kilku wersjach. Wcale bym się nie zdziwił, jakby na wypadek wojny trzymali w magazynach z 10000 sztuk (podobnie jak Kanada trzyma pepesze).
Napisano

Zdjęcie przedstawia wartownika Fabryki Amunicji w Skarżysku w roku 1946. Jak widać użyawno tam nietypowej broni jako wyposażenia.
Pozdrawiam
Jarek H

Napisano
Skad w Kanadzie pepesze? Owszem w TBiU o stenie jest informacja, że moga mieć jeszcze w Kanadzie steny jako rezerwy magazynowe. Choć gadałem z gościem z kanadyjskiego korpusu kadetów i nic o tym nie wiedział.
Napisano

Znalazlem w necie ze Long Branch to jest fabryka kanadyjska,
robiono je rowniez dla Anglikow.
Ten sten to oryginal i nie ma rdzy bo jest nowy ze smaru.
Tysiac jest chyba wart?
Ma zaspawana lufe i zeszlifowana iglice ale wszystko inne dziala , mozna go rozebrac i oddac suchy strzal zamkiem.
Konstrukcja nie jestem zachwycony ale potrzymam go przez sentyment do polskiego podziemia.
Podoba mi sie to ze kolba nie jest rurowa, a ten drugi typ.

Napisano
Polecam wszystkim bardzo ciekawa strone na temat polskiego podziemia ,produkcji konspiracyjnej.Mozna obejrzec dobre zdjecia polskiej broni konspiracyjnej.
http://www.cruffler.com/travia-october00.html
Napisano
Takie stany tylko na zachodnich giełdach.Na obecnie trwającej w Pocztamie jest dużo polskich Vis-ów, pojawiły się również po paroletniej przerwie Thomsony.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie