kbpk Napisano 8 Październik 2003 Autor Napisano 8 Październik 2003 Po dlugim namysle zdecydowalem sie zostac posiadaczem pistoletu Sten MK II.Tak sie zlozylo ze w ubiegla niedziele nabylem takiz 1943 roku (z zaspawana lufa)i dokladnie go obejrzalem.Generalnie jezeli chodzi o jakosc wykonania i konstrukcje to nie ma sie czym zachwycac!Szczegolnie magazynek z boku to jest poroniony pomysl,kolba jest zamocowana lozno (chociaz od tego egzemplaza),magazynek w gniezdzie lata w kazda strone.Jezeli to moglo wystrzelic caly magazynek bez zaciecia to chyba byl cud.
Jhaken Napisano 8 Październik 2003 Napisano 8 Październik 2003 Hej !czy jest to sten zrzutowy produkcji angielskiej czy produkcja konspiracyjna ?pozdrjarek H.
danieloff Napisano 8 Październik 2003 Napisano 8 Październik 2003 Tak niestety ta broń wygląda. Anglicy, dotychczas niezwykle dbający o wygląd i wykończenie broni (orzechowe kolby, mosiężne okucia, precyzja wykonania...) wyprodukowali nagle podczas wojny coś takiego. Ale Sten działał, był tani w produkcji, robiono go nawet na zrzuty dla partyzantów.
kbpk Napisano 8 Październik 2003 Autor Napisano 8 Październik 2003 Wyglada na angielski, zrobilem kilka zdjec , musze je przelac na komputer .
Monsun Napisano 8 Październik 2003 Napisano 8 Październik 2003 Witaj Szczęśliwy Posiadaczu,widzę, że Stenik jest w kapitalnym stanie, po prostu pszczółeczka. Może opiszesz nam wygłodzonym poszukiwaczom krótką historię nabycia - oczywiście bez podawania nazwisk i miejscowości:)Interesuje mnie, czy jest to strychówka, czy prosto spod łóżeczka byłego partyzanta AK, no i za ile?Po czym poznałeś, że jest to oryginał a nie replika? Jest to prosta konstrukcja i łatwa do podrobienia. Nie chcę niczego sugerować, poprostu jestem cholernie ciekaw, bo z tego co widać, to wygląda jakby wyszła dopiero co z fabryki.PozdrawiamMarcin
beyo Napisano 8 Październik 2003 Napisano 8 Październik 2003 Ja jednak obstawiałbym oryginał. Przecież naprodukowali tego mnóstwo i to w kilku wersjach. Wcale bym się nie zdziwił, jakby na wypadek wojny trzymali w magazynach z 10000 sztuk (podobnie jak Kanada trzyma pepesze).
Jhaken Napisano 8 Październik 2003 Napisano 8 Październik 2003 Zdjęcie przedstawia wartownika Fabryki Amunicji w Skarżysku w roku 1946. Jak widać użyawno tam nietypowej broni jako wyposażenia. PozdrawiamJarek H
bjar_1 Napisano 8 Październik 2003 Napisano 8 Październik 2003 JHaken! No! Już miałem Ci napisać żebyś tą fotkę zamieścił. Naprawdę jest super. Dzięki za maila!pozdrawiambjar_1
mietek Napisano 8 Październik 2003 Napisano 8 Październik 2003 Skad w Kanadzie pepesze? Owszem w TBiU o stenie jest informacja, że moga mieć jeszcze w Kanadzie steny jako rezerwy magazynowe. Choć gadałem z gościem z kanadyjskiego korpusu kadetów i nic o tym nie wiedział.
kbpk Napisano 8 Październik 2003 Autor Napisano 8 Październik 2003 Znalazlem w necie ze Long Branch to jest fabryka kanadyjska,robiono je rowniez dla Anglikow.Ten sten to oryginal i nie ma rdzy bo jest nowy ze smaru.Tysiac jest chyba wart?Ma zaspawana lufe i zeszlifowana iglice ale wszystko inne dziala , mozna go rozebrac i oddac suchy strzal zamkiem.Konstrukcja nie jestem zachwycony ale potrzymam go przez sentyment do polskiego podziemia.Podoba mi sie to ze kolba nie jest rurowa, a ten drugi typ.
kbpk Napisano 8 Październik 2003 Autor Napisano 8 Październik 2003 trudno jest zrobic dobre zdjecia...
feeder Napisano 9 Październik 2003 Napisano 9 Październik 2003 zgadzam się z moim przedmówcąa jak już Ci się znudzi... daj znaćPozdrawiamFeeder
kbpk Napisano 9 Październik 2003 Autor Napisano 9 Październik 2003 Dobrze, ale narazie nie zanosi sie u mnie na zmiane zainteresowan. Jakos dlugo mnie to trzyma...,moze na zawsze?
Romo Napisano 9 Październik 2003 Napisano 9 Październik 2003 Są gdzieś rysunki(przekroje)tych CACEKw necie?Pozdrawiam
kbpk Napisano 9 Październik 2003 Autor Napisano 9 Październik 2003 Kliknij sten blueprints" sprzedaja dokladne plany ( modelarskie!:))
kbpk Napisano 10 Październik 2003 Autor Napisano 10 Październik 2003 Polecam wszystkim bardzo ciekawa strone na temat polskiego podziemia ,produkcji konspiracyjnej.Mozna obejrzec dobre zdjecia polskiej broni konspiracyjnej.http://www.cruffler.com/travia-october00.html
kbpk Napisano 10 Październik 2003 Autor Napisano 10 Październik 2003 Pomylilem sie,prawidlowy adres to:http://cruffler.com/trivia-october00.html
kbpk Napisano 10 Październik 2003 Autor Napisano 10 Październik 2003 http://www.cruffler.com/trivia-october00.html
kbpk Napisano 11 Październik 2003 Autor Napisano 11 Październik 2003 Mozliwe ze tym razem sie uda???http://www.cruffler.com/trivia-October00.html
bastus0 Napisano 11 Październik 2003 Napisano 11 Październik 2003 ja sie zes..... dzięki za fotki.....
Gość Napisano 11 Październik 2003 Napisano 11 Październik 2003 Takie stany tylko na zachodnich giełdach.Na obecnie trwającej w Pocztamie jest dużo polskich Vis-ów, pojawiły się również po paroletniej przerwie Thomsony.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.