Skocz do zawartości

Kolekcje-bron palna

garbaty

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 375
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
IGNORANTIA IURIS (LEGIS) NEMINEM EXCUSAT - (łac. nieznajomość prawa nikogo nie usprawiedliwia). Nie Tobie jednemu zabrali zachodnie deka, i nie Ty jeden nie potrafiłeś się z tego wybronić.
Mamy przepisy jakie mamy, możemy na nie narzekać lub nie ale kto z Was pamięta jakie były 20 lat temu ? Nie było mowy o tym, co teraz pokazujemy legalnie. Jesteśmy narodem stworzonym do narzekań i powstań przeciwko systemowi (które rzadko wygrywamy). A może spróbujmy się cieszyć z tego co mamy, pokazujmy, że mamy. Większości policjantów włóczących sie po ulicach w poszukiwaniu premii, nadal nie mieści się w głowie, że możemy kupić np. kałacha (i nie ma to dla nich znaczenia, że jest zaspawany), Ci ludzie mają broń służbową tylko dlatego że im się należy po są w Policji". Gdyby przyszło im zdawać takie same egzaminy na broń ostrą jak cywilom, mało który by je zdał. Legalnych kolekcjonerów traktują jak zło konieczne. Ale pracują też w Policji ludzie, którzy nie traktują nas jak wariatów i z zainteresowaniem oglądają przyniesione do rejestracji kolejne jednostki broni historycznej dopytując o szczegóły, rys historyczny itd. W tym miejscu wielki ukłon z mojej strony w kierunku WPA KWP Policji w Kielcach.

• 3 weeks later...
  • 1 month later...
  • 2 weeks later...
Zancus,

Piękne okazy, a czy dałoby się kilka oddzielnych zdjęć, przede wszystkim dokładniejszych i pokazujących w pełnej krasie co poniektóre ciekawsze modele. Byłbym wdzięczny i zapewne nie ja jeden.
Kolekcjonujesz jedynie pistolety czy większe egzemplarze również?

Pozdrawiam i gratuluję pięknej kolekcji

panowie a skąd zdobyć taką broń kolekcjonerską - oczywiście legalnie ? dawno temu zapragnąłem posiadać mauserka albo polskiego Visa. a ostatnio zdobyłem informacje gdzie leży parabelum ale czeka ukryty w jeziorze na mnie jak będą lepsze czasy

Witam,

Wujek Google jak zwykle najbardziej pomocny - wpisz: broń deko, tudzież dekoracyjna....

http://www.sprzetmilitarny.pl/cat-pl-1-BRON-DEKO.html
http://okop.com.pl/ProductList.aspx?Group=6
http://armilitaria.pl/10-bro-pcu

To jedynie kilka linków, wystarczy troszkę poszperać, wszystko legalne z biciami Zielonki.

Pozdrawiam

• 2 months later...
  • 1 month later...

Dzięki pomocy Pawła Zaniewskiego, moja kolekcja zmieniła status na Świętokrzyskie Muzeum Militariów". W tej chwili trwa inwentaryzacja, na zdjęciu zbity na szybko niecheblowany stojak, dzięki któremu nie musimy latać między drzwiami a komputerem i możemy zagracać podłogę kolejnymi opisywanymi egzemplarzami.

Pozdrawiam
Paweł

• 1 month later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie