Skocz do zawartości

czytanie mapy

Romo

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam pytanko - jak wyhaczyć na tej mapie przełęcz, co oznaczają te przerywane linie ?
Dzięki za pomoc i pozdrawiam

Napisano
Przede wszystkim aby poprawnie odczytać mape, musisz wiedzieć takie podstawowe rzeczy o topografi: Zaklądam , że jest to polska mapa a więc: znaki topograficzne w zależności od skali mapy różnią się od siebie i tak np: na mapie w skali 1:25 000 oznaczenie przykładowo mostu żelaznego będzie zupełnie inne niż na mapie w skali 1:100 000, dalej z uwagi na zawiłości naszej historii długo w polsce stosowano różne oznaczenia znaków topograficznych ze względu na fakt, iż byliśm pod różnymi zaborami i w zależności od roku wydania tej mapy również mogą być stosowane różne oznaczenia, bo mapy np: z lat 40-tych różnią się od map wydanych po 56 kiedy to były pierwsze próby ujedolicenia oznaczeń w topografi, potem również takie operacje przeprowadzano.
Napisano
Pamiętać należy, że na niektórych mapach z okresu PRL, nie ma oznaczonych dokładnie wszystkich znaków topograficznych, o znaczeniu zwłaszcza w planach mobilizacyjnych.

Natomiast na mapach wojskowych, lub mapach już z lat 90' korzystających z map wojskowych sztabowych", jest całe bogactwo oznaczeń i symboliki dla obiektów ieobecnych" wcześniej - gajówki, drogi, leśniczówki, interesujące nas drogi leśne itp.
Napisano
Przelecz jest pomiedzy dwowa szczytami/wzgorzami, nie widac jak sie ukladaja poziomice wiec ciezko stwierdzic na tej mapie.

Przerywane odchodzace od drogi glownej sa to drogi lesne/polne nie utwardzone.
Napisano
Jesli przez przelecz miala przechodzic ta glowna droga, to szukaj najwyzszego punktu drogi polozonego pomiedzy 2 szczytami.
Lagodna przelecz tez jest okreslana jako siodlo, czyli obnizenie pomiedzy 2 wzgorzami, wlasnie w ksztalcie siodla.
Napisano

Witam
Oczywiście że na mapie z poziomnicami nie będzie zaznaczonych przełęczy w sposób topograficzny tylko ich położenie będzie określać układ poziomic.
Pozwoliłem sobie zaznaczyć / na różowo/ gdzie w/g mnie można mówić o przełęczy.

pozdrawiam dr. W

PS. Atak na marginesie to jak by obrazek być ciut większy i obejmował większy obszar to by można było to określić dokładniej.

Napisano
Raczej to nie to co zaznaczyles, bo za maly kawalek, przelecz przy tej skali to powinna byc na jednej z drog.

Rozowe zaznaczone po prawej to widac schodzacy w dol wawoz/dolinke z ciekiem wodnym w srodku i idaca rownolegle droge lesna.

Musi byc wiekszy kawalek mapy, przynajmniej aby widac bylo ze 2-3 przylegle szczyty.
Napisano
mietek. na tym co fragmencie mapy to tylko to co zaznaczyłem można nazwać przełęczą :)

Wikipedia: Przełęcz – forma ukształtowania terenu, wybitne, poprzeczne obniżenie w przebiegu grzbietu górskiego między sąsiednimi szczytami.
Napisano

Panowie aby było jasne to fragment z poziomicami i zaznaczonyą przełęczą za pomocą znaku topograficznego.
Jest tak dokładnie jak to opisałem na samym początku wszystko zależy od roku wydania, skali, rodzaju mapy itd.
Polskie mapy są do tej pory nie uregulowane, ostatnie próby ujednolicenia miały miejsce chyba w latach 90-tych.
Dlatego człowiekowi starałem się wytłumaczyć aby sobie odnalazł na internecie opis znaków topograficznych z roku w którym została wydana mapa, jeżeli chce naprawde poprawnie odczytać mape.
Dalej przerywana linia na mapie w kolorze niebieskim może oznaczać cieki okresowe lub sztuczne, ale nie koniecznie bo również może to być oznaczenie szlaku turystycznego, a w tym miejscu odsyłam do Legendy Mapy.

Napisano
Tak aloszak masz rację, na twoim skanie przedstawiającym rejon w słowackich Tatrach Wysokich poprostu ze względu na wysokość całe pasmo zaznaczono symbolem /nie wiem czy użyję odpowiedniej nazwy/ gór wysokich, to te brązowe mazy :)z zaznaczeniem najwyższych szczytów i przełęczy.
Masz rację co do przerywanej linii, pokazałeś trasę szlaku niebieskiego który przed przełęczą 2200 rozgałzia się, i odnoga jest trasą zieloną.

Ale chyba niepotrzebnie zaczynamy odbiegać od tematu mapy kolegi Romo.
W/g mnie tylko z układu poziomic można będzie określiś ułożenie terenu a obniżenia pomiędzy sąsiadującymi szczytami nazwać przełęczą.
Co do przerywanej linii to jakaś ścieżka/dróżka chociaż szlak to też ścieżka :)

dr.W
Napisano
no cóż, Panowie...
W tym przypadku serpentyny na drodze głównej mogą być dopiero zapowiedzią przełęczy...
Jako że tematem wątku jest czytanie mapy, wyrażam zdziwienie, że wskazano dolinę z ciekiem wodnym jako przełęcz...
Napisano
Witam!
Romo-rzuc jeszcze okiem na zdjecia satelitarne..Wiem,rozdzielczosc dla naszych terenow nie jest najlepsza,ale takie elementy rzezby terenu jak przelecze sa czasem dobrze widoczne..
pzdr
Napisano
tak się składa że się trochę na tym znam i na załączonym fragmencie mapy nie ma żadnej przęłeczy. to co zaznaczył dr. Wstrząs to są doliny. daj większy kawałek (tak ze 3x) to coś się poradzi. pozdr.
Napisano
a, a przerywane linie to poziomice połówkowe, oznaczają 1/2 wartości cięcia między poziomicami oznaczonymi liniami ciągłymi. stosuje się je na terenach o małych nachyleniach.
np. poziomica kiedy jest poziomica przerywana między ciągłymi oznaczającymi 500 i 510 m to jej wartość wynosi 505 m n.p.m. istnieją też poziomice ćwiartkowe (krótsze kreski) ale nie ma ich na tej mapie.
Napisano
jeszcze raz.
zakładam że chodziło o brązowe linie przerywane a nie czarne, które są drogami polnymi i SĄ OPISANE W KAŻDEJ LEGENDZIE MAPY.
Napisano
Panowie ja napisalem wyraźnie niebieskie przerywane linie.
O tym że czarne przerywane linie to ścieżki to chyba wszyscy wiedzą.
Brązowe linie jak słusznie zauważono to poziomice.
A co tyczy się zaznaczenia na załączonym obrazku przez Romo przełęczy to nawet się nie biorę ponieważ jest on zbyt i nie wyraźny.
Dla przykładu wklejam opis współczesnej mapy turystycznej.
To co najbardziej rzuca się w oczy na mapie obszarów górskich, to rzeźba terenu, przedstawiona na wiele sposobów. Na mapie wielkoskalowej, np. 1:5 000 i 1:10 000, czy średnioskalowej jak 1:25 000 i 1:50 000 podstawowym elementem są poziomice. Wydaje się, że dla potrzeb turysty górskiego wystarczające jest cięcie co 20 m, jednak na niektórych mapach spotyka się poziomice poprowadzone co 10 m, a na mapie topograficznej – co 5 m. Ważne jest, by co pewną wartość poziomica, np. co 100 m, była pogrubiona. Łatwiej jest ją śledzić w gąszczu znaków. Na naszych mapach stosujemy również poziomice pomocnicze, aby ożywić tereny stosunkowo płaskie, np. dna dolin polodowcowych. Poziomice muszą być przerwane na obszarze skał, by te ostatnie były lepiej czytelne. Ważne jest, by poziomice były opisane możliwie często.
Z poziomicami są ściśle związane punkty wysokościowe. Wartości wysokości muszą zostać określone nie tylko dla szczytów i przełęczy, ale także dla schronisk, węzłów szlaków i stawów. Najczęściej jako oznaczenia używa się czarnej kropki, my przyjęliśmy trójkąt, jako bardziej widoczny. Wartości zaokrągla się do pełnych metrów, jedynie na mapach Tatr VKU Harmanec są podawane z dokładnością do 0,1 m, jest to bez wątpienia zbędne."
Napisano

Jeszcze raz zapomniałem dorysować kółek a bardzo interesuje mnie co to jest co nimi zaznaczyłem ???

pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie