Skocz do zawartości

T-34 tylko jechać i brać

Gość Pibrac

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Niestety nie mogę wstawić fotki ale polecam National Geographic Polska numer 10 strona 110. Niesamowite.
Napisano
Tekst z NG:

Choć zdjęcie to wygląda, jakby było zrobione na planie filmowym, z filmem nie ma nic wspólnego. Tak jeszcze dziś wyglądają pola, które we wrześniu 1944 roku były areną krwawej operacji preszowsko-dukielskiej. Jej celem było przełamanie niemieckich umocnień tzw. "twierdzy karpackiej i odblokowanie drogi dukielskiej przez Karpaty. Miała nią podążać odsiecz narodowemu powstaniu słowackiemu rozpoczynająca wyzwalanie Czechosłowacji. W dolinie Iwielki nazwanej później "Doliną Śmierci, rozegrała się ciężka bitwa pancerna (11-14 września 1944 r.). Straty po obu stronach wyniosły ok. 145 tys. żołnierzy.
-Wrażenie jest niesamowite, jakby człowiek przeniósł się w czasie. W samym środku pól stoją czołgi z lufami wzniesionymi ku niebu! A tu ludzie jakby nigdy nic jeżdżą traktorami, omijają te czołgi, krążą między nimi - wspomina Jacek Poremba, który fotografował dla nas Czechy i Słowację."

Napisano
Dokładnie ,przecież nie stoja tam od 1944. Po prostu ustawiono je ,aby ludzie mogli zobaczyć jak wyglądało natarcie pancerne (tam w głębi stoi drugi). Zresztą ,gdyby były to wojenne wozy to nosiły by ślady walki...

bjar_1
Napisano
Szkoda , że czegoś takiego nie ma u nas. Chociaz u nas by to znikło po tygodniu w niewyjaśnionych okolicznościach ... 20 sztuk T-34 , co to dla Polaka :-)
Napisano
Działo wygląda mi na 15 cm ciężką haubicę s.F.H.18 ,ale tamta nie miała hamulca wylotowego (na pewno)i chyba nie miała też płyty pancernej chroniącej obsługę...a może się mylę...

pzdr
bjar_1
Napisano
bjar_1. Nie mylisz się bowiem jest to s.F.H.18 i nie miały one tarczy i takiego hamulca (18M miała hamulec). Na fotce jest to jednak powojenna Czechosłowacka modernizacja, z resztą przerobiona na kal 152mm standardu ZSRR. Oznaczona była vz.18/47N. (tekst o haubicy w NTW 4/98)
Napisano
do mac'a:
Jak tylko przejedziesz przez przejście graniczne w Barwinku patrz w prawo, będą po drodze chyba najpierw samoloty (Ławoczkin, Iljuszyn) później gdzie niegdzie jakaś artyleria, wkm-y itp. Przed pomnikiem z kaczuchą i panzer IV trzeba skręcić w prawo. Powinna być tablica z napisem (chyba) Udolene Smrti. Tam skręć i rozglądaj się uważnie. Niektóre stoją przy jakichś domach, przy grobach załóg. Ja dojechałem do tablicy informacyjnej z mapą. Zrób zdjęcia, ja miałem końcówkę kliszy. Napisz coś potem.
Pozdrawiam
Feeder

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie