Gość Napisano 5 Październik 2003 Napisano 5 Październik 2003 Niestety nie mogę wstawić fotki ale polecam National Geographic Polska numer 10 strona 110. Niesamowite.
xmsxv Napisano 6 Październik 2003 Napisano 6 Październik 2003 zdjecie do poprzedniego postu. Dodaje dzieki uprzejmosci Pibrac"
xmsxv Napisano 7 Październik 2003 Napisano 7 Październik 2003 Tekst z NG: Choć zdjęcie to wygląda, jakby było zrobione na planie filmowym, z filmem nie ma nic wspólnego. Tak jeszcze dziś wyglądają pola, które we wrześniu 1944 roku były areną krwawej operacji preszowsko-dukielskiej. Jej celem było przełamanie niemieckich umocnień tzw. "twierdzy karpackiej i odblokowanie drogi dukielskiej przez Karpaty. Miała nią podążać odsiecz narodowemu powstaniu słowackiemu rozpoczynająca wyzwalanie Czechosłowacji. W dolinie Iwielki nazwanej później "Doliną Śmierci, rozegrała się ciężka bitwa pancerna (11-14 września 1944 r.). Straty po obu stronach wyniosły ok. 145 tys. żołnierzy. -Wrażenie jest niesamowite, jakby człowiek przeniósł się w czasie. W samym środku pól stoją czołgi z lufami wzniesionymi ku niebu! A tu ludzie jakby nigdy nic jeżdżą traktorami, omijają te czołgi, krążą między nimi - wspomina Jacek Poremba, który fotografował dla nas Czechy i Słowację."
Marek Jaszczołt Napisano 7 Październik 2003 Napisano 7 Październik 2003 Przecież to taka forma pomniku - widać że to wóz powojennej prowenencji, a nie 2 wojenny wrak :-)))
bjar_1 Napisano 7 Październik 2003 Napisano 7 Październik 2003 Dokładnie ,przecież nie stoja tam od 1944. Po prostu ustawiono je ,aby ludzie mogli zobaczyć jak wyglądało natarcie pancerne (tam w głębi stoi drugi). Zresztą ,gdyby były to wojenne wozy to nosiły by ślady walki...bjar_1
mac Napisano 7 Październik 2003 Napisano 7 Październik 2003 To co robi ten drugi z prawej strony; też pomnik ??
Jura Napisano 7 Październik 2003 Napisano 7 Październik 2003 Według mnie na pewno widać trzy sztuki, jeżeli nie cztery.Niezły pomysł na pomnik...
bjar_1 Napisano 7 Październik 2003 Napisano 7 Październik 2003 Dokładnie mac ,po prostu ustawione jakby nacierały w kierunku prawym (na zdjęciu)bjar_1
feeder Napisano 7 Październik 2003 Napisano 7 Październik 2003 WitamTe czołgi stoją na podmurówkach i naliczyłem ich chyba około 20 (T-34). Jest eż tam SdKfz 250 i jakaś spora armataPozdrawiam
feeder Napisano 7 Październik 2003 Napisano 7 Październik 2003 To jest po drodze do tych czołgów na zdjęciach
feeder Napisano 7 Październik 2003 Napisano 7 Październik 2003 To stoi przy drodze, którą się jedzie do tych czołgów na poprzednich zdjęciach.
bjar_1 Napisano 7 Październik 2003 Napisano 7 Październik 2003 No i widzicie - na podmurówkach...pzdrbjar_1
Gość Napisano 7 Październik 2003 Napisano 7 Październik 2003 Szkoda , że czegoś takiego nie ma u nas. Chociaz u nas by to znikło po tygodniu w niewyjaśnionych okolicznościach ... 20 sztuk T-34 , co to dla Polaka :-)
feeder Napisano 7 Październik 2003 Napisano 7 Październik 2003 ha! wiedziałem że tam jest w 2 i 5 w symboluw takim razie jeszcze pytanie: co to za armata w tle?
mac Napisano 8 Październik 2003 Napisano 8 Październik 2003 Możecie powiedzieć gdzie to jest ? Niedługo jadę na południe, może mógł bym to miejsce odwiedzić.
bjar_1 Napisano 8 Październik 2003 Napisano 8 Październik 2003 Działo wygląda mi na 15 cm ciężką haubicę s.F.H.18 ,ale tamta nie miała hamulca wylotowego (na pewno)i chyba nie miała też płyty pancernej chroniącej obsługę...a może się mylę...pzdrbjar_1
mietek Napisano 8 Październik 2003 Napisano 8 Październik 2003 bjar_1. Nie mylisz się bowiem jest to s.F.H.18 i nie miały one tarczy i takiego hamulca (18M miała hamulec). Na fotce jest to jednak powojenna Czechosłowacka modernizacja, z resztą przerobiona na kal 152mm standardu ZSRR. Oznaczona była vz.18/47N. (tekst o haubicy w NTW 4/98)
feeder Napisano 8 Październik 2003 Napisano 8 Październik 2003 do mac'a:Jak tylko przejedziesz przez przejście graniczne w Barwinku patrz w prawo, będą po drodze chyba najpierw samoloty (Ławoczkin, Iljuszyn) później gdzie niegdzie jakaś artyleria, wkm-y itp. Przed pomnikiem z kaczuchą i panzer IV trzeba skręcić w prawo. Powinna być tablica z napisem (chyba) Udolene Smrti. Tam skręć i rozglądaj się uważnie. Niektóre stoją przy jakichś domach, przy grobach załóg. Ja dojechałem do tablicy informacyjnej z mapą. Zrób zdjęcia, ja miałem końcówkę kliszy. Napisz coś potem.PozdrawiamFeeder
mac Napisano 9 Październik 2003 Napisano 9 Październik 2003 Wielkie Dzięki !!Pozdrawwiam Maciek vel mac
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.