akagi Napisano 6 Listopad 2006 Autor Share Napisano 6 Listopad 2006 Biuro Promocji Miasta Urzędu Miasta Stołecznego Warszawy oraz Zespół Polska Broń Pancerna przy współudziale Fundacji „Polonia Militaris”, Muzeum Wojska Polskiego oraz Grup Rekonstrukcji Historycznej zapraszają na Defiladę Historyczną z okazji Narodowego Dnia Niepodległości 11.11.2006. Celem projektu uświetnienie obchodów święta Niepodległości poprzez przygotowanie i przeprowadzenie defilady grup rekonstrukcji historycznej oraz zrekonstruowanych zabytkowych pojazdów z okresu II wojny światowej w dniu 11 listopada po zakończeniu uroczystej odprawy wart pod Grobem Nieznanego Żołnierza oraz promocja wychowania patriotycznego i Grup Rekonstrukcji Historycznej jako lekcji „żywej” historii Narodu Polskiego, a Wojska Polskiego w szczególności. Scenariusz inscenizacji:UWAGA !!! - zbiórka pododziałów i pojazdów od godz. 10.30 do 11.30 11.30 - zbiórka pododdziałów i pojazdów historycznych na ul. Tokarzewskiego-Karaszewicza (od strony Hotelu Europejskiego, za pomnikiem Marszałka, na wprost Grobu Nieznanego Żołnierza)12.45 – gotowość kolumny historycznej do przemarszu 13.00 – przemarsz kolumny Krakowskim Przedmieściem, ul. Miodową, Senatorską na pl. Zamkowy(pododdziały konne z ul. Miodowej ul. Senatorską na pl. Teatralny poza SRH 2 p. uł. grochowskich, zabytkowe pojazdy przejadą ul. Podwale, Długa, Freta na Rynek Nowego Miasta). 13.25 – 13.45 - wystawienie wart honorowych pod wieżą Zegarową Zamku Królewskiego w Warszawie, złożenie meldunku p.o. Prezydent M. St. Warszawy, p. Kazimierzowi Marcinkiewiczowi13.45 – 14.00 przemarsz pododdziałów pieszych ul. Świętojańską, Rynek Starego Miasta, Nowomiejską, Freta na Rynek Nowego Miasta: 14.00-15.00 - pokazy musztry pododdziałów, prezentacja zabytkowych pojazdów, zakończenie Planowana ilość wykonawców inscenizacji ok. 130 rekonstruktorów oraz 14-17 zabytkowych pojazdów i motocykli. Uczestnicy: grupy rekonstrukcji historycznej - GRH 14 Pułku Ułanów Jazłowieckich - Stowarzyszenie Ułanów Grochowskich - Stowarzyszenie Kawaleryjskie im. 4 Pułku Strzelców Konnych- SRH „Cytadela” - GRH 40 pułku piechoty- GH „Radosław”- GRH „Parasol”- GRH „Kampinos”- SRH „Odwach” - GRH 1 Samodzielnej Brygady Spadochronowej „Najkrótszą Drogą” Zespół Polska Broń Pancerna przy współudziale zaprzyjaźnionych kolekcjonerów prezentuje pojazdy, wśród nich m.in. : - motocykl Royal Enefield rocznik 1915- motocykle Sokół 1000- samochody pancerne wz.34, Peugeot wz.1918, Kubuś- samochody Willys, Dodge ¾ - ciężarówki GMC, Dodge, Z ramienia Biura Promocji i Rozwoju Miasta projekt przygotowuje i koordynuje p. Mirosław Kielak, tel 656 76 06; 0 602 254 182; fax. 656 64 50; e-mail: mkielak@warszawa.um.gov.plKoordynatorem Defialdy jest Jacek Haber, tel. 607 174 040, e-mail: sony@onet.pl pozdrawiamJaHPolska Broń Pancernaps. Jeżeli jest jeszcze ktoś zainteresowany udziałem pojedyńczo lub grupa, pojazdy prosze o kontakt : sony@onet.pl lub +48 607 174 040pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
akagi Napisano 6 Listopad 2006 Autor Share Napisano 6 Listopad 2006 Najmocniej przepraszam za pominięcieGRH Policji Państwowej.......... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Steiner7 Napisano 7 Listopad 2006 Share Napisano 7 Listopad 2006 Oraz utworzona specjalnie na defiladę sekcja LWP Spoza Gór I Rzek..." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
akagi Napisano 7 Listopad 2006 Autor Share Napisano 7 Listopad 2006 Kurde, Andrzej - a gdzie zgłoszenie????? Za górami, za lasami .... jak w bajce :)))))) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zed Napisano 8 Listopad 2006 Share Napisano 8 Listopad 2006 Czy na w/w defiladzie ktoś z Was będzie może miał replike Browninga wz. 28 produkowana przez P. A. Frankowskiego z firmy mudury-historyczne" z Poznania ?Przymierzam się do zakupu takiej repliki i chętnie bym obejrzał a żywo" ten sprzęt (na razie mam tylko zdjęcia).Proszę o odzew. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
akagi Napisano 9 Listopad 2006 Autor Share Napisano 9 Listopad 2006 Witam UWAGA !!! Zbiórka całości DO GODZ. 10.00 W KAŻDYM RAZIE WSZYSTKIE POJAZDYW dniu dzisiejszym odbyła się próba generalna całości uroczystości pod Grobem Nieznanego Żołnierza oraz spotkanie przedstawicieli WP, Policji, służb i organizatorów. Najważniejszą informacją jest - zbiórka nasza do godz.10.00 Dlaczego? Cała kolumna historyczna został włączona wewnątrz ścisłego pasa ochrony Tym samym zostaliśmy włączeni do uroczystości, co jeszcze się nie zdarzyło. Obliguje nas to tym samym do właściwego zachowania oraz do rozsądku. UWAGA POJAZDY !!! - pojazdy z lawet rozładowujemy na Pasażu Tokarzewskiego. Potem lawet przejeżdżają do Parku Traugutta ( tak jak w zeszłym roku). Pojedzie tam samochód techniczny aby przywieźć kierowców jeśli biora udział w Defiladzie.Informacje szczegółowe - Pasaż Tokarzewskiego Kolumna historyczna stoi przy Hotelu Europejskim, do linii Pomnika Piłsudskiego. Odziały piesze frontem do GNŻ, w ugrupowaniu „czwórkami” w głąb. Dowódcy z prawej strony ugrupowania. W czasie odprawy wart, przy wydawaniu komend przez prowadzącego oficera na placu wykonujemy także te komendy. Jeżeli któryś oddział ma problemy to proszę wykonywać pozycje Baczność albo Spocznij zależnie od sytuacji. Kolumna zmotoryzowana stoi na jezdni Pasażu, przy Hotelu Europejskim rzędem jeden za drugim (rozwiniemy się dopiero po wyjeździe na Krakowskie Przedmieście ) UWAGA !!! Pod żadnym pozorem nie przejeżdżamy na druga stronę Pasażu - pod budynek Komendy Garnizonu. Oddziały przydzielone do pojazdów stoją w czasie uroczystości na chodniku przy Hotelu Europejskim przy pojazdach. Plac Zamkowy Po dojściu na Plac zajmujemy całą szerokość - chyba będzie można stanąć w dwuszeregu. Ceremonią wystawienia wart i składa meldunek por z 4 PSK. Do wart proszę delegować po dwie osoby w umundurowaniu II RP, PSZ i Powstania Warszawskiego. Oczywiście każda GRH może delegować swoich przedstawicieli - nie ograniczamy liczby. Po warty przyjedzie samochód po dojściu całości na Rynek Nowego Miasta - także prosze sie nie niepokoić stoją maxymalnie 30 minut, a myslę, że krócej. Po wystawieniu ruszamy dalej na Nowe Miasto - zgodnie ze zwyczajem (z poprzedniego roku) kolumnę od Placu Zamkowego na Rynek Nowego Miasta prowadzą Powstańcy Warszawscy - czyli GH Radosław i GRH Parasol. Na rynku Nowego Miast zapraszam na grochówkę.: )))))Poza tym , jak zwykle dajmy możliwość warszawiakom obejrzenia naszych pojazdów, mundurów, naszego hobby z bliska. Poza tym żadnych zmian nie ma.Defilade zaczynamy ok. 12.45, na rynek Nowego Miasta powinniśmy dojść ok. 13.55 całość kończymy najpóźniej o 15.00. W razie pytań proszę dzwonić 607 174 040 PozdrawiamJacek „akagi” Haber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
akagi Napisano 11 Listopad 2006 Autor Share Napisano 11 Listopad 2006 pierwsze zdjęciahttp://wiadomosci.wp.pl/gid,8595921,galeriazdjecie.html? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Steiner7 Napisano 11 Listopad 2006 Share Napisano 11 Listopad 2006 Jako podsumowanie, tak na gorąco dwie uwagi:- za krótka trasa przemarszu, jak rekonstruktorzy ustawili sie za współczesnym wojskiem, to do przejścia na Stare Miasto był w zasadzie jeden przystanek autobusowy, a to trochę mało jak na zaangażowane siły i środki- ale wiem, że na to nie było wpływu...- za krótko trwający epizod pod Zamkiem Królewskim, zanim widzowie doszli z trasy przemarszu, rekonstruktorzy juz poszli na rynek Nowego Miasta. Trzeba było zaaranżować jakąś odprawę dowódców, jakis przegląd wojsk, jakieś okolicznościowe przemówienie, dać coś ludziom, którzy przyszli nas zobaczyć - a na to już był wpływ, wierzę, że za rok bedzie lepiej...Żeby te minusy nie przesłoniły nam plusów, oklaski na trasie przemarszu świadczyły dobitnie, że to co robimy jest społecznie pożyteczne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mike Napisano 11 Listopad 2006 Share Napisano 11 Listopad 2006 W imieniu swoim i wszystkich dragonów z Odwachu" dziękuję organizatorom za pomysł oraz zaproszenie, a pozostałym uczestnikom- za miło spędzony czas. Mimo przenikliwego zimna dzień spędzony dziś w Warszawie wspominać będziemy bardzo dobrze.Pozdrawiam,Michał Różyński Mike"S.R.H. ODWACH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bzura2005 Napisano 11 Listopad 2006 Share Napisano 11 Listopad 2006 http://www.poloniamilitaris.pl/index.php?tryb=news&id_news=619 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bzura2005 Napisano 11 Listopad 2006 Share Napisano 11 Listopad 2006 Podziekowania dla wszystkich uczestnikow defilady za zaangazowanie w realizacje tego projektu. Zgromadzone na trasie tlumy byly najlepszym dowodem, ze warto bylo. Widac jak dzieki rekonstruktorom odradza sie tradycja prawdziwej" defilady (przemarszu przez miasto). P.S.Gratulacje dla Cytadeli" za prezencje i sprawnosc w marszu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Steiner7 Napisano 12 Listopad 2006 Share Napisano 12 Listopad 2006 I jeszcze jedno. Nie oddzielajcie piechoty od pojazdów. Inaczej wyglądałby Kubuś" w otoczeniu powstańców, czy PSZ-y z Jeepami i Dodgeami.Ale i tak wielki SZACUN! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
frost Napisano 12 Listopad 2006 Share Napisano 12 Listopad 2006 Na czym polegało włączenie do uroczystości" kolumny historycznej ? Czy kolumna znajdowała się na Pl. Piłsudskiego i defilowała bezpośrednio przed Grobem Nieznanego Żołnierza ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
losiu2 Napisano 12 Listopad 2006 Share Napisano 12 Listopad 2006 Frost - Staliśmy obok pomnika Marszałka, nie wpuszczono nas na Plac. Defilada Historyczna dołączyła na chwilę do wojskowej, po opuszczeniu przez nich Placu. Później się oddzieliliśmy i razem z orkiestrą wojskową i poszliśmy dalej (nie napisze gdzie, bo wogóle się nie orientuję w Warszawie ;-)), wiem tylko że zatrzymaliśmy się na wystawienie wart przy Zamku Królewskim )Dziękuję wszystkim organizatorom oraz współuczestnikom ze wszystkich grup, to było naprawde coś prawie" być na Placu ;-). Może kiedyś pozwolą nam przedefilować przed Grobem i Vipami... Na koniec taka jedna mała uwaga. Dla mnie lekkim szokiem było, kiedy zobaczyłem w trakcie Apelu Pamięci niektórych rekonstruktorów stojących z bronią na pasie, zamiast na prezentuj" - oczywiście mówię o tych, których to dotyczy, bo wiadomo że np grupy Powstańcze ze swoją mozajką broni nie miały by jak tego zrobić w odpowiedni sposób i słusznie tego nie robią... Panowie, jak stoicie na TAKIEJ uroczystości w swartym jednolicie wyposażonej grupie (która odgrywa prawdziwy oddział wystawiony na uroczystość), to powinniśmy wykonywać musztrę w bronią słuchająć komendy oficera prowadzącego uroczystość. Wiem że jest ciężko, sam do dzisiaj nie mogę unieść lewą ręką kufla do ust ;-)), ale tak też oddajemy IM cześć, a także zbliża nasz wygląd na uroczystości do, TYCH których odtwarzamy.Jeszcze raz dziękuję za możliwość wzięcia udziału w tej uroczystościMichał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
akagi Napisano 12 Listopad 2006 Autor Share Napisano 12 Listopad 2006 Łosiu, ale pomnik Marszałka topograficznie stoi ... na Placu Piłsudskiego. Rekonstruktorzy stali na wprost GNŻ, po lewej ręce Marszałka. Po raz pierwszy rekonstruktorzy zostali wpuszczeni w tzw. wewnętrzny , zamknięty obszar ochrony BOR - ci co byli widzieli. Ponadto trzeba tu dodać, że współpraca z BOR układała sie bardzo dobrze -wystarczy dostosować sie do kilku dosłownie ich zasad i nie przeszkadzać im w pracy, a traktowali nas zupełnie poważnie , często z humorem, wcale nie widząc w nas dziwaków czy jakiegoś zagrożenia dla VIPów. Coraz bliższy jestem stwierdzenia , że problem obecności rekonstruktorów na Pl. Piłsudskiego w czasie uroczystości państwowych, tudzież udziału ich w defiladzie przed GNŻ ( w defiladzie jedynie, podkreslam, a nie w odprawie wart) to nie jest problem sprzeciwu BOR, a innej instytucji ( tu autor ugryzł sie w jezyk by nie napisać zbyt wiele) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leśny Władek Napisano 12 Listopad 2006 Share Napisano 12 Listopad 2006 Defilada Historyczna cieszyła się dużym zainteresowaniem ,światczą otym tłumy Warszawiaków i gości zebrane przy trasie przemarszu [może zbyt krutkiej].GRH odtwarzające formacje zbrojne walczace o niepodległośc naszego kraju zaprezentowały swoje umundurowanie,uzbrojenie i pojazdy. Te ostatnie cieszyły sie dużym zainteresowaniem,głównie maluchów.[ podzielam uwagę kolegi Sztajnera7 aby pojazdy przydielić do odpowiednich oddziałów]Pojawiła się sekcja z poza gór i rzek" i dodge3/4 z namalowanymi kuricami"[szkoda że nie było legionistów]Ale nie odrazu Kraków zbudowano .To dopiero druga taka defilada w Warszawie.Pozdrawiam uczestników i organizatorówMirek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pieczarka Napisano 12 Listopad 2006 Share Napisano 12 Listopad 2006 Akagi. Czy chodzi Ci o instytuję, która rzymała na dystans" pojazdy na Pasażu? Jeżeli tę to uczestnicząc w uroczystościach państwowych i wojskowych na Placu Marszałka Piłsudskiego od 1999 też odnoszę takie wrażenie.UWAGA A TERAZ: !@##$%$**^^&* ... I KILKA INNYCH NIEPOCHLEBNYCH WYRAZÓW. DO ...(itd) JAK OSOBA STOJĄCA JAKO PODSZTANDAROWY W POCZCIE SZTANDAROWYM/PROPORCOWYM NA TAKIEJ UROCZYSTOŚCI MOŻE NIE MIEĆ PASA. I JESZCZE BARDZIEJ MNIE TO BOLI BO OSOBA TA TAK JAK JA NOSI AMARANTOWY OTOK ... NIESTETY KAWALERZYSTA - A MOŻE TYLKO PRZEBIERANIEC. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
akagi Napisano 12 Listopad 2006 Autor Share Napisano 12 Listopad 2006 Piotrze ... no more words.Po prostu.Co do pocztu ... czasami odnoszę wrażenie, że poziom krytycyzmu w stosunku do własnej ososby jest u niektórych po prostu niski.Wiecie czemu jeżdżę pod pancerzem? Zawsze !!! A Harta pcham na afisz?Bo ja wiem, że wyglądam po prostu komicznie, przy swojej tuszy, w mundurze. A staram sie dbać o zgodnośc z regulaminem. I sie nie pcham przed kamere" . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
akagi Napisano 12 Listopad 2006 Autor Share Napisano 12 Listopad 2006 Obejrzałem jescze raz zdjęcia - Pieczarka, kogo ty masz na myśli? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pieczarka Napisano 13 Listopad 2006 Share Napisano 13 Listopad 2006 Akagi.... cicho sza.Podczas przemarszu jak widzę na zdjęciach było juz O.K. ale na Placu podczas uroczystości gdy grupy stały po lewej ręce Marszałka tego elementu niestety brakowało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michalmiazga Napisano 13 Listopad 2006 Share Napisano 13 Listopad 2006 Z ciekawostek dodam, że pod koniec uroczystości nad Placem Defilad zatoczył kilka kół najprawdziwszy ... orzeł bielik:)))Michał(z zawodu ornitolog) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
atyl Napisano 13 Listopad 2006 Share Napisano 13 Listopad 2006 No nie wiem czy sza?czy uczestnicy pewnej formacji widocznej na zdjęciach mają gdzieś regulaminy, samokrytycyzm, czy elementarne poczucie smaku i dyscypliny. Ta defilada do czegoś zobowiązuje, a widok pocztu ni to kawaleryjski (kurtka piechoty, spodnie kawalerii, dowódca pocztu jakis lekarz, wojsko" w ubrane w Hero z pasami na jajach i kurtkach z dużo starszego brata)ni nie wiadomo jaki. Panowie, to nie odpust, czy jarmark. To jest po prostu profanacja Grobu Nieznanego Żołnierza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kuczor Napisano 13 Listopad 2006 Share Napisano 13 Listopad 2006 Witam serdecznie.Jako, że nie brałem udziału w „paradzie” i patrząc na to wszystko z boku przed szklanym obrazem, proszę wybaczyć o kilka subiektywnych „krytycznych uwag” oraz „pochwał”. ;)Nie bardzo rozumiem celu i przekazu „defilady” na 11 listopada. Rozumiem, jak miałoby to się odbyć 15 sierpnia na dzień Wojska Polskiego. Zawsze 11 listopada kojarzył się z Marszałkiem Józef Piłsudskim oraz z Legionami czy Halerczykami. Za rok, aż się prosi o wystawienie tylko tych jednostek z okresu /1914 – 1918 nawet i z 1920/. Warto byłoby o tym pomyśleć. Na pewno pochwała się należy SRH Cytadela. Pięknie z wdziękiem z tradycją.Na koniec jeszcze tylko taka uwaga. Do jednej z grup: Na litość Boską. Jeżeli się decydujecie na taką formę przedstawiania historii to: bez długich włosów, albo przynajmniej schować pod czapkę. Tak jak to robą koledzy z innych grup. Jeszcze raz przepraszam za moje słowa i życzę powodzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jazlowiak Napisano 13 Listopad 2006 Share Napisano 13 Listopad 2006 To zwyczaj - 11 listopada defilują grupy zielone, a 3 maja napoleońskie. Bardzo piękny zwyczaj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tatham-warter Napisano 14 Listopad 2006 Share Napisano 14 Listopad 2006 WitamNie jestem upoważniony do wyrażania opinii i komentarzy w imieniu naszej grupy , więc zrobię to w imieniu własnym :pomimo przejmującego zimna i innych trudności cywilno-wojskowo-BORowych uważam imprezę za bardzo udaną ; ogromne podziękowania Organizatorom za zaproszenie oraz za trud i znój przy organizacji i koordynacji ; równie wielkie - dla wszystkich uczestników za atmosferę , dyscyplinę , postawę , a także za wysiłek włożony w przygotowanie pododdziałów i pojazdów. Ze swojej strony także proszę kolegę Jacka i kolegę , który dowodził całością o wybaczenie za pewnego rodzaju iesubordynację" - miałem jaknajlepsze intencje ; niestety po tych latach spędzonych w różnych formacjach wojskowych objawia się u mnie czasami pewne strepienie" lub wręcz strepienie zwrotne" ; widocznie jest u mnie chorobą zawodową dopatrywanie się zgodności z regulaminami czy ceremoniałem wojskowym. Popieram opinię jednego z kolegów , że ta częśc uroczystości przed Zamkiem Królewskim była zbyt skromna i zbyt krótka , a dodatkowo w mojej opinii - wybaczcie - zbyt małowojskowa ; gro rzeczy robimy dla publiczności , więc myślę , że na przyszłośc powinniśmy tego typu wystąpienia uatrakcyjniac różnymi smaczkami". Niemniej jednak , jak mówił o Market-Garden Monty : pozostaję gorącym orędownikiem Defilady Historycznej.Dziękuję Wam Wszystkim i jeszcze raz wybaczcie za tę drobną krytykę.Pozdrawiam D-ca pododdziału 1 SBS Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.