Skocz do zawartości
  • 0

obiekt w rzece

aloszak

Pytanie

Napisano

Dzięki zdjęciom satelitarnym znalazłem wiele umocnień i dawnych okopów, na ten obiekt trafiłem przypadkiem, a zamieszczam je bo przeglądałem galerie zdjęć wydobywania z rzek sprzętu.
Ciekaw jestem co sądzicie o tym zdjęciu.

• Odpowiedzi 72
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

i jeszcze cytat z rozdziału Ląd wzywa pomocy":

W dniu 11 wrzesnia około godziny 14.30 na moim biurku w kabinie zadzwonił telefon. Podniosłem mikrofon i po głosie poznałem szefa sztabu dowództwa MOW.
-Ląd wzywa waszej pomocy- usłyszałem po chwili. - Macie natychmiast wejść pod Rewę (Wieś położona na przeciwległej stronie Zatoki Puckiej) i ostrzelać z dział kolumny niemieckie które nacieraja na most na rzece Rewie. W akcji po stronie nieprzyjaciela prawdopodobnie wezmą udział samochody pancerne. Nie dopuścić do chwycenia przez Niemców mostu! Proszę powtórzyć rozkaz." :-)

Napisano
Sprawdzić tu : http://212.244.179.188/website/Orto/viewer.htm?ActiveLayer=2&Query=IDGMINY%20%3D%20%272212011%27&queryZoom=y lepsza jakość ( rozdzielczość )
Napisano
W zależności od pory roku jak i warunków pogodowych, poziom wody na rzece mógł być wyższy niż zwykle czy choćby dzisiaj. Na zdjęciu satelitarnym widać, że okręt jest złukosowany, a więc stworzył niejako zaporę w wyniku trafienia, osiąścia na mieliźnie lub jednego i drugiego. Być może wykonał swoje ostatnie ale najważniejsze zadanie...
Jak tam się znalazł? Czy sam, czy też wodowany? Jakie zadanie odegrał? W końcu- co to za jednostka i czyja?
To jak na razie pozostaje tajemnicą :-)
Napisano
kopijnik2- skąd u ciebie eoria zwrotu" ?
Jeśli tam rzeczywiście jest zwrot, to tylko wymuszony na skutek np. trafienia (kadłub mógł pęknąć), zniesienia przez fale, próbę usunięcia wraku itp. historie.
Generalnie obiekt wygląda że jest pod wodą, a więc osiadł na mieliźnie i w dodatku najprawdopodobniej zapadł się w koryto rzeki.
martian- tak. To schemat okrętu typu Jaskółka. Ale nikt tu nie twierdzi, że to ten lub tamten okręcik, tylko, że podobna jedna z mniejszych jednostek pływających.
Szkoda, że to rzeka graniczna, bo mogłaby być może nawet jakaś mała sensacja.
Pozdro :-)
Napisano

Dzięki zdjęciom satelitarnym znalazłem wiele umocnień i dawnych okopów, na ten obiekt trafiłem przypadkiem, a zamieszczam je bo przeglądałem galerie zdjęć wydobywania z rzek sprzętu.
Ciekaw jestem co sądzicie o tym zdjęciu.

Napisano
masz rację Karpik widać słupy WN albo coś takiego.
Jeżeli to WN to szerokość dwóch śladów" wynika z tego, że są to cztery ślady albo i więcej...
Napisano
Aloszak, z kąd masz takie ostre zdjęcia ? Brzegi wyglądają jak po ostrzale - Google nie daje takich możliwości : (.
Napisano

Z przykrością muszę wam przyznać racje. Dzisiaj dokładnie obejrzałem satelitkę tej rzeki na zdjęciu są widoczne drogi, więc to coś w rzece na pewno nie może być czołgiem bo jest za duże w stosumku do szerokości rzeki i widocznych dróg, ale również raczej nie są to kamienie lub pnie jak to sugerował ktoś, gdyż prześledziłem rzekę na całej jej długości i nie znalazłem żadnej podobnej anomali na całej długości rzeki. Więc może rzeczywiście to jakaś zatopiona barka bo wiem że pływały tam kiedyś barki.
Teraz mogę wam uchylić rąbka tajemnicy ta rzeka to Bug w okolicach wsi Łobaczew.

Napisano
kopijnik2 czy puszczałeś kiedyś zajączki na ścianie?. Palec o szerokości 1 cm może dać cień kilkadziesiąt razy szerszy.
Napisano

Dokładnie o ten łobaczew jahooo! A to foka z satelity gdzie zaznaczyłem położenie od fortu podejrzanego miejsca, widać że to jest niemal w lini prostej.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie