aloszak Napisano 5 Listopad 2006 Autor Napisano 5 Listopad 2006 Dzięki zdjęciom satelitarnym znalazłem wiele umocnień i dawnych okopów, na ten obiekt trafiłem przypadkiem, a zamieszczam je bo przeglądałem galerie zdjęć wydobywania z rzek sprzętu.Ciekaw jestem co sądzicie o tym zdjęciu.
TIX Napisano 9 Lipiec 2007 Napisano 9 Lipiec 2007 a tak wogóle co do rzeki Bug to ma dno kamieniste jak potok górski - sprawdziłem osobiście - wielkie głazy są na dnie pod cienką warstwą piasku - osiadanie raczej odpada
kopijnik2 Napisano 6 Listopad 2006 Napisano 6 Listopad 2006 Mam wrażenie, że jest to pozostałość mostu.Wojennego, z oblężenia twierdzy.
larte Napisano 5 Luty 2007 Napisano 5 Luty 2007 kompletyzując wpis kopijnika2 kąt brewstera to taki kąt padania promieni(np.słonecznych) na powierzchnię odbijającą(np. rzeka) przy którym promienie odbite są całkowicie spolaryzowane. tyle tylko że to raczej nie wpływa na efekty optyczne widziane gołym okiem(czytaj anomalia optyczne).pozdrawiam
kopijnik2 Napisano 4 Luty 2007 Napisano 4 Luty 2007 tak, puszczałem.Wyznaczałem również kąt Brewstera dla kilku cieczy.W kontekście zdjęcia, cień nie ma nic do rzeczy... gdyż smugi są jaśniejsze od tła. Musi być to odbicie świała...
aloszak Napisano 6 Listopad 2006 Autor Napisano 6 Listopad 2006 Odpada aby to był most. Mosty w rejonie Terespola zawsze były w stałym miejscu.
kopijnik2 Napisano 5 Luty 2007 Napisano 5 Luty 2007 - miałem z optyką małe doświadczenia, i tylko tyle...było napisane, w celu że nie tylko zajączki"...tyle tylko że to raczej nie wpływa na efekty optyczne widziane gołym okiem...Masz rację, w kontekście tego zdjęcia. Raczej efekt jest wynikiem przybliżenia treści do rozdzielczości fot.ale...Dywagacje ogólne:jeżeli, rozciągniemy blisko siebie (pod małym kątem optycznym) równoległe druty, oświetlimy je, uzyskamy efekt polaryzacji światła odbitego... Patrz siatka dyfrakcyjna.Jeżeli na obiektywie aparatu, były jakieś filtry, (np polaryzacyjne) efekty postrzegania takiego obszaru mogą odbiegać od spodziewanego.
zielaa Napisano 1 Luty 2007 Napisano 1 Luty 2007 na tym zdjeciu widać w którym miejscu był jakis most na brzegu brak drzew pozdr
kopijnik2 Napisano 6 Listopad 2006 Napisano 6 Listopad 2006 uwzględniłeś Barbarossę, kiedy twierdza blokowała węzeł kom.?
Cronos Napisano 8 Listopad 2006 Napisano 8 Listopad 2006 ale masz te normalną darmową wersje?? Czy pokusiłes sie o Pro?? Bo ja na swojej sie nie mogę aż takich dokładnych elementów dopatrzeć, a tymbardziej gdzies po wsiach. Jedynie duże miasta maja przystępnę rozdzielczość.
karpik Napisano 1 Luty 2007 Napisano 1 Luty 2007 Co do tego, że w GE są różnej jakości zdjęcia. Niektóre obszary fotografowane są dokładniej(widać dużo więcej szczegółów w zbliżeniu). Są zaznaczane kolorami np. mój region jest na szaro i widać tak dobrze jak na zdjęciach aloszak'a. Może jest to zależne od satelity która owe foto robi. Pozdrawiam.
kusy750 Napisano 25 Maj 2008 Napisano 25 Maj 2008 witam!tochę późno na to trafiłem ale udzielę odpowiedzi. W 2004r.na przełomie lipca i sierpnia został kupiony na białorusi holownik taki współczesny i załoga już polska spływała nim po Bugu, ze względu na niski stan wody w tym okresie puzowali w rejonie mostu towarowego w Terespolu gdy poziom wody podskoczył ruszyli dalej i nieopodal natrafili na kolejną przeszkodę resztki starego mostu a mianowicie stęple drewniane i to właśnie jest widoczne na zdjęciu satelitarnym. Sam byłem świadkiem jak dzielni marynarze 2 dni wycinali 3 pale piłą moja-twoja" gdy je usuneli popłyneli dalej. pozdr. ps.(dla zainteresowanych dalej tym tematem fotki holownika na e-maila)
kopijnik2 Napisano 3 Lipiec 2007 Napisano 3 Lipiec 2007 hej - może ktoś sprawdzi w wakacje obiekt 1...
aloszak Napisano 5 Listopad 2006 Autor Napisano 5 Listopad 2006 Tomko słusznie zauważył, że widoczne są leje! masz całkowitą racje teren ten był bardzo ostrzliwany dlatego sądzę że jest to czołg w rzece a nie barka! jak dokładnie sę przyjrzeć widać zarys kadłuba czołgu i jego wieżę.Dla tych co piszą że brzegi są porośnięte dodam tylko że wojna się dawno skończyła i ten teren się bardzo zmienił od tej pory.
piryt Napisano 5 Listopad 2006 Napisano 5 Listopad 2006 Hmmm... Czołg... spory ten czołg, może nawet jakiś prototyp ;-)Ciekawe, że ścieżki prowadzą wprost na ten wyimaginowany czołg, czyżby eksploratorzy je wydeptali? Tak poważnie - może to są kamienie ułożone na dnie by łatwiej było pokonać tą rzeczkę. A może miejscowi mają tu kąpielisko. Właściwie, co przemawia za czołgiem i za lejami po pociskach? Niczego takiego na tym zdjęciu nie mogę się dopatrzeć.Pzdr piryt
aloszak Napisano 5 Listopad 2006 Autor Napisano 5 Listopad 2006 Dla porównania wstawiam fotkę zbombardowanego w 1939r dawnego lotniska tu nie ma żadnej rzeki a leje chyba są bardzo widoczne choć dziś teren jest wyrównany.Dlaczego sądzę że to jest czołg?1. Rzeka jest rzeką graniczną i nikt się tam nie kąpie.2. Właśnie z tego powodu, że to rzeka graniczna moglo się takie cacko tu uchować.3. W pobliżu znajdują się Forty Obronne i droga do nich prowadząca.
karpik Napisano 1 Luty 2007 Napisano 1 Luty 2007 To jest zatopiona barka i coś jeszcze. Dla przykładu płynąca barka.
kopijnik2 Napisano 6 Listopad 2006 Napisano 6 Listopad 2006 skalowanie wg autobusu...pontony szerokości +- autobusu...
szperacz88 Napisano 5 Listopad 2006 Napisano 5 Listopad 2006 Z mojego biegania po międzyodrzu itd wydaje mi sie ze to żadne czołg itdZobaczcie ze droga (ta szersza) napewno jest na samochód, natomiast widać też weższą(przy brzegu) po której ktoś chodził i ją wydeptał w trawie(jest wezsza ze 2-3 razy) z czego wnioskuje ze auto wjedziePo tym wnioskuje ze obiekt w rzeczce to barka, albo jakies kamienie,Z innej strony to nie leje tylko drzewa, leje to mogą być jasne plamy na trawie(chociaz równie dobrze to moga byc plamy zżółkłej trawy).
piryt Napisano 5 Listopad 2006 Napisano 5 Listopad 2006 Co do lejów... Światło pada od południa i kładzie cień na północ. Widać to na drzewach i na krzewach przy drodze. Gdyby to były leje, to cień położyłby się z przeciwnej strony niż ta jaką widzimy na krzewach. Tu natomiast wyraźnie widać, iż cienie kładą się za obiektami", więc raczej nie leje. Co do uwag szperacza 88 to są one logiczne, jednak przyjęcie skali w oparciu o ścieżki nie poparte konkretnym pomiarem, może doprowadzić do całego łańcuch błędnych wniosków.
aloszak Napisano 5 Listopad 2006 Autor Napisano 5 Listopad 2006 Czy teraz lepiej na tym zdjęciu widać?
Szarubek Napisano 6 Listopad 2006 Napisano 6 Listopad 2006 Polecimy. Zobaczymy.Pozdrowienia - Szarubek
piryt Napisano 5 Listopad 2006 Napisano 5 Listopad 2006 Teraz lepiej i rzeczywiście - widać bardziej na zachód - coś, co może być lejami. Natomiast nie to wnosi niczego nowego, co by mogło rozwiać wątpliwości w sprawie obiektu w wodzie. Może uda Ci się przyrównać ten fragment do jakiejś mapy i tym samym wyskalować. Chociaż, żeby była znana szerokość rzeki, to można by powiedzieć znacznie więcej o tym obiekcie.
pokemon Napisano 3 Lipiec 2007 Napisano 3 Lipiec 2007 Wracając do pierwszego zdjęcia, to moja odważna teoria brzmi: stawiacz min albo inna mniejsza wodna jednostka bojowa :-)
Pytanie
aloszak
Dzięki zdjęciom satelitarnym znalazłem wiele umocnień i dawnych okopów, na ten obiekt trafiłem przypadkiem, a zamieszczam je bo przeglądałem galerie zdjęć wydobywania z rzek sprzętu.
Ciekaw jestem co sądzicie o tym zdjęciu.
72 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.