Szarubek Napisano 9 Listopad 2006 Share Napisano 9 Listopad 2006 A krzyżackie? Może Kamilo zechce wsparcia w kwietniu pod Lubartowem, jeśli w tym czasie będziesz miał samolot już w Polsce, to gotów jestem przejść na stronę wroga ;-)Bo Twój Tulak mógłby doskonale udawać Storcha.Pozdrawiam - Szarubek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 9 Listopad 2006 Share Napisano 9 Listopad 2006 Szarubku a jaki sprzet bedziesz mial?Pipera? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szarubek Napisano 9 Listopad 2006 Share Napisano 9 Listopad 2006 Będę miał radiostację Icom IC-5. To Okaul jest Crazy Horse, ja robię za szare korzenie bujnych kwiatów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 9 Listopad 2006 Share Napisano 9 Listopad 2006 ooops zrozumialem 3 posty wyzej ze samolocik se kupisz- dlatego pytam o pipera Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szarubek Napisano 9 Listopad 2006 Share Napisano 9 Listopad 2006 My z Okaulem mamy swoje tajne kody ;-)Prawdę mówiąc współpracowaliśmy, choć jeszcze dotąd ani razu nie spotkaliśmy się. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okaul Napisano 10 Listopad 2006 Share Napisano 10 Listopad 2006 Szarubek -> Ja tam żadny historyk nie jestem (histeryk prędzej ;-), na ten epizodzik trafiłem w broszurze płk Zielińskiego dot. 663DSA. Także żaden wstyd.I jeszcze jedno - jak byłeś na dole to był jedyny przypadek kiedy była łączność z samolotem na reko. Chyba zacznę się upierać żeby ta łączność była - jeśli mam w ogóle latać. imprezy się opóźniają, coś idzie nie tak a ja nie wiem o co chodzi i jade wg scenariusza... W kwietniu jeszcze jestem w CzechachpzdrwK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
revolt Napisano 10 Listopad 2006 Autor Share Napisano 10 Listopad 2006 na iłże 2007 już kupiliśmy 2 radiotelefony:) jeszcze kolejne się dokupi,z tego co pamietam to może jeszcze fiku coś weźmie i łączność będzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiku Napisano 10 Listopad 2006 Share Napisano 10 Listopad 2006 Okaul będziesz miał możliwość używania radia na 433 MHz lub PRM czy kobinowac coś na pasmo lotnicze. Choć nie ukrywam, że to pierwsze rozwiąznie bardziej by pasowało, łatwiej o ten sprzęt nawet laikom. O radio lotnicze" trudniej a i jego użycie chyba wymaga zezwolenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okaul Napisano 10 Listopad 2006 Share Napisano 10 Listopad 2006 W Iłży gadaliśmy na moich 433MHZ, w Serokomli było lotnicze radio Szarubka. Generalnie - już mam drugi, zewnętrzny interkom i drugie słuchawki do nigo. Przycisk nadawania od tego systemu mam już na rzepa mocowany do manetki gazu. Do interkomu wchodze zewnętrznym kablem - pasuje do PMRów i do 433Mhz też. (Zawze można coś na szybko zakombinować - tylko: ustalcie standard. PMRy sa legalne i tanie, 433Mhz -nie wiem jak z legalnością, ale używam i nikt się nie czepia... 144Mhz raczej odpada z racji na mieszanie krótkofalowcom w eterze, CB- 27 MHz w żadnym razie się nie nadaje... Pasmo lotnicze jest strzeżone i na podstawowych czestotliwościach chyba nawet nagrywane, więc trzeba chociaż stwarzać pozory i posługiwać się frazeologią lotniczą (m.,in. te nasze kody o których Szarubek wspominał, Iłża Kwadrat" etc. pzdrwK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiku Napisano 11 Listopad 2006 Share Napisano 11 Listopad 2006 Ze względu na legalność myślę że trzeba zostać przy LPD (433MHz) lub PMR (446 MHz). PMR są obecnie łatwo dostępne. Tylko należy uważać na te tanie modele. One nie mają zbyt dużej stabilności częstotliwości i czasami trudno zrozumiec korespondenta, który nie siedzi" dobrze w kanale. Z tym że tu ogólnodostępność przy 8 kanałach może się zemścić jak w okolicy znajdzie się kilku innych użytkowników którzy mogą skutecznie rozłożyć całą łączność.Legalnośc LPD niestety już się kończy (można używac do końca ważności homologacji). Tu kanałów jest więcej a i o potencjalnych zakłócaczy" trudniej. I myslę że na razie przy tym należy zostać tak jak w Iłży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szarubek Napisano 17 Listopad 2006 Share Napisano 17 Listopad 2006 Myślę, że najbardziej profesjonalne będzie użycie radiostacji lotniczej, oczywiście jak najbardziej legalnej i zarejestrowanej, z operatorem posiadającym świadectwo radiotelefonisty i ULC-owskie uprawnienia informatora lotniczego. Wtedy zachowane będą wymogi BiHL i będzie można z czystym sumieniem zgłaszać NOTAM w rejonie rekonstrukcji i nikt obcy nie będzie się nam kręcił w naszej przestrzeni powietrznej ani zakłócał łaczność.Myślę, że w sierpniu jestem w stanie to zapewnić.Pozdrawiam - Szarubek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szarubek Napisano 17 Listopad 2006 Share Napisano 17 Listopad 2006 Zaprzyjaźniony ze mną Aeroklub Lubelski byłby gotów wspomóc nas w naszych staraniach.Pozdrawiam - Szarubek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
revolt Napisano 20 Listopad 2006 Autor Share Napisano 20 Listopad 2006 ok czyli sprawa łaczności pole-lotnik załatwiona.Jakie grupy zainteresowane są wzięciem udziału w rekonstrukcji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
revolt Napisano 6 Grudzień 2006 Autor Share Napisano 6 Grudzień 2006 ok więc na kogo mogę w tej chwili liczyć? wpisujcie Grupy i ilość osób. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamilo Napisano 7 Grudzień 2006 Share Napisano 7 Grudzień 2006 GRH 8PPLeg - no ja muslę że całosć stanu:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Glider Pilot - PSZ Napisano 9 Grudzień 2006 Share Napisano 9 Grudzień 2006 Witam! Proszę organizatora o rozwinięcie wątku. Może jakieś szczegóły co do kwaterunku, warunków których potencjalni uczestnicy mogą się spodziewać. Może jakieś zdjęcie obiektu mającego służyć za klasztor??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
revolt Napisano 10 Grudzień 2006 Autor Share Napisano 10 Grudzień 2006 ze strony organizatora:-posiłki-nocleg-ogniste kije"- pirotechnika-fajna zabawa-pojazdy historyczne fotki uin" umieszcze za jakiś czas.PS: sory ze na bieżąco nie rozwijam wątku,al nie mam w akademiku na stałe netu.pozdrawiam revolt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bestler Napisano 17 Grudzień 2006 Share Napisano 17 Grudzień 2006 Cześć Revolt! Nie zawiedliśmy was w ciężkich chwilach w 2006, nie zawiedziemy i w 2007!-od 4 do 6 ludzi WP powinno być od nas. W tym jeśli zajdzie taka potrzeba ok 2 Niemców z WP da sie przerobić:) bo z Andersowcami (1 sztuka) może być krucho ale czas pokaże.Pozdro Indiana Jones :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leowawa Napisano 17 Grudzień 2006 Share Napisano 17 Grudzień 2006 Czołem Revolt. Możesz liczyć na tą samą ekipe z AA7 co na ostaniej imprezie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
revolt Napisano 18 Grudzień 2006 Autor Share Napisano 18 Grudzień 2006 dzięki Panowie:) teraz kolejna sprawa-menu? czyli co do brzucha? może by ten sam wybór co w 2006:)?Czekam także na odpowiedź innych GRH. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1ID Napisano 18 Grudzień 2006 Share Napisano 18 Grudzień 2006 Jesli trzeba zorganziowanego oddziału amerykanskiego to grh BIGREDONE , zgłasza się na ochotnika.Może nas być nawet piętnastu.Z przyjemnością odtworzymy 36 dywizje Teksańską. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamilo Napisano 19 Grudzień 2006 Share Napisano 19 Grudzień 2006 Rewolt zrób tak jak na Serokomli :byłeś wiesz na sniadanie np konserwa i chlebek ,obiad bigosik a kolacja kiełbaska i chlebek .dzień 2 sniadanie parówki na goraco ,obiad grochówka i kolacja na dowidzenia konserwa na dgrogę i chlebek :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
revolt Napisano 19 Grudzień 2006 Autor Share Napisano 19 Grudzień 2006 zrozumiałem 1ID oczywiście znajdzie się dla was miejsce do spania i coś na ząb:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1ID Napisano 22 Grudzień 2006 Share Napisano 22 Grudzień 2006 Dzięki Revolt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Peter Napisano 14 Styczeń 2007 Share Napisano 14 Styczeń 2007 Rewolt, rzuć emalię do siebie. Jest sponsor na profesjonalną łączność. Jeszcze nie na 100% ale kombinuję namiot łączności z Enigmą" i niemieckimi radiostacjami - patrz galerie. Może się uda uruchomić punkt krótkofalarski z okolicznościowymi kartami QSL.ppk(małpa)aster.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.