Heruss Napisano 22 Czerwiec 2008 Napisano 22 Czerwiec 2008 Pozwole sobie odpowiedzieć na najbardziej nurtujące pytanie....i tak Muzeum Broni i Militariów jest super tajnym ośrodkiem odnawiania, konserwacji i pozyskiwania i ulatniania" sprzetów KIerowany przez TW Bolka ;)....oczywiście ulatniania sie w sensie oczyszczania z różnych obciążeń spowodowanych długim zaleganiem w glebie...;) Proszę bez skojażeń....Ciekawe czy teraz na prędce nie powstaje taki wór" żeby można było pochwalić sie na forum hehe woda w usta...PozdroHerussPS. Grochówka...zalewajka...mmmm
stangret Napisano 22 Czerwiec 2008 Napisano 22 Czerwiec 2008 Muzeum Broni i Militariów.Nowa i szybko rozwijająca się jednostka muzealna z utajnionymi zbiorami będąca we władaniu Grupy Trzymającej Władzę.Gdzie to k... a jest?Google wymiękły, więc gdzie?pozdrawiamstangret
grubas Napisano 22 Czerwiec 2008 Napisano 22 Czerwiec 2008 Pytających i pytań coraz więcej. Odpowiedzi żadnej.Proteus, może w końcu zniżysz się do Naszego poziomu i Nas oświecisz...W końcu dopiero co namawiałeś Nas abyśmy pytania zadawali redakcji albo najlepiej bezpośrednio Tobie...Czekamy, a przynajmniej ja czekam.
jc1234 Napisano 22 Czerwiec 2008 Napisano 22 Czerwiec 2008 Akagi tak mnie z flanki zaszedłeś że mnie się wszystko pokręciło. Mam nadzieję że podeschło to znajdziemy kawałek twardego.Tak może troszke poważniej: czy nie można tej całej imprezy potraktować z większym luzem ? Co stoi na przeszkodzie aby te parę dni pod mostem było frajdą dla WSZYSTKICH i dla tych biorących udział bezpośrednio w wydobyciu i dla widzów ? Te mityczne euro, dolary, franki tak wszystkich podniecają ? Nie chce mi się tak do końca w to wierzyć. Zakopcie głęboko te wojenne oporki". Jest tyle sprzętu w polskich muzeach które tylko czekają aby się nimi zająć. Starczy dla każdego: czołgi, armaty, samoloty, samochody. Wszystko co Was tak podnieca. Daje Wam słowo honoru że jest przy tym tyle pracy, że trudno to czasem ogarnąć.Jacek
KRUSZYNA Napisano 23 Czerwiec 2008 Napisano 23 Czerwiec 2008 Apropo-googli i muzeum-dwa pierwsze punkty wyszukiwania trwało to 0.24 sekundy.http://www.google.pl/search?hl=pl&q=muzeum+broni+i+militari%C3%B3w&btnG=Szukaj+w+Google&lr=pozdrawiam kruszynaPs.Nie jestem z żadnej grupy...a przynajmniej z tych które tu sie wadzą.Muzeum bardzo przyjemne,tworzone przez człowieka z pasją.
akagi Napisano 23 Czerwiec 2008 Napisano 23 Czerwiec 2008 Jacku, mnie złom nie interesuje ( w tej sprawie) - ja przyjeżdżam z grochówką - dla Warsa będzie z wkładą". Dla Jacy też, a co mi tam... :))))))))))))))
Zbyszek722 Napisano 23 Czerwiec 2008 Napisano 23 Czerwiec 2008 Google wymiękają. Pan Gabyś Kustosz Muzeum nie przyznaje się do powiązań z Odkrywcą w sprawie tego wydobycia, więc pytanie pozostaje, co to za Muzeum Militariów?
Heruss Napisano 23 Czerwiec 2008 Napisano 23 Czerwiec 2008 Zibi o co się pieklisz przecież to super tajne przedsiawziecie to Muzeum... ;P Akagi z jaką WKŁADĄ" ;) ? Jezeli takie same wkładki dla Warsa i Jacka to pewnie coś pysznnnnego PozdroHeruss
Zbyszek722 Napisano 23 Czerwiec 2008 Napisano 23 Czerwiec 2008 Tajne przez poufne przed przeczytaniem i opublikowaniem wyciąć. Ale chcemy wiedzieć gdzie mieści się to Muzeum ?.
Bocian Napisano 23 Czerwiec 2008 Napisano 23 Czerwiec 2008 Znowu ciśnienie rośnie i rodzą się teorie spiskowe. Lepiej tą energię wykorzystajcie na wyciągnięcie w końcu w cholerę tego Stuga. Wpisałem w google Muzeum Broni Pancernej i Militariow"http://www.google.pl/search?q=Muzeum+Broni+Pancernej+i+Militari%C3%B3w1 i 2 pozycja od gory.Następnie wszedłem na zakładkę kontakt z redakcją, poprosiłem pracownika u mnie w biurze żeby zadzwonił na pierwszy lepszy numer i poprosił o tą informacje: - że jest miłośnikiem militariów, czytał na forum, martwi się i jest ciekaw o jakie muzeum chodzi.Dostał potwierdzenie że chodzi o to właśnie muzeum z Bielska Białej. Specjalnie podkręcacie klimat, apelujecie o zniżenie" się do poziomu, zdobywacie straszne papiery a nie potraficie wybrać numeru do redakcji i potwierdzić informację. Jak wstyd to można poprosić o to teściową, żonę, dziecko, kolegę. I skończmy w końcu to udowadnianie kto jest zły a kto dobry.
Bocian Napisano 23 Czerwiec 2008 Napisano 23 Czerwiec 2008 I przepraszam redakcję za takie manipulacje ale już nie mogłem naprawdę.
Zbyszek722 Napisano 23 Czerwiec 2008 Napisano 23 Czerwiec 2008 Pani Redaktor mówiła o Muzeum Broni i Militariów a Ty Bocian mówisz o Muzeum Broni PANCERNEJ i Militariów a to chyba nie to samo.Czyli albo Redakcja nie mówi z kim współpracuje albo Bocianie jestes lepiej poinformowany niiż szary użytkownik Forum.
PATRON Napisano 23 Czerwiec 2008 Napisano 23 Czerwiec 2008 bueheheee....Bocian widzisz ...też nie dobrze- za dużo wiedziałeś ... trzeba było siedzieć cicho , pobili by pianę jeszcze z tydzień , a potem by musieli nowy temat sobie wymyśleć, a tak dałeś pożywke na następny tydzień ...:-)ktoś mi ostatnio opowiadał taki dowcip :w Polsce jest tak :jak facet wychodzi z domu z piękną młodą dziewczyną - wszyscy mówią zboczeniec"jak wychodzi z dzieckiem - pedofil"jak z psem - zoofil"a jak wychodzi sam - onanista"pzdr PATRON
balans Napisano 23 Czerwiec 2008 Napisano 23 Czerwiec 2008 PATRONIE, z całym szacunkiem, ale Tobie jako MODERATOROWI tego działu to chyba jednak nie przystoi to ueheheee..." czy też płaskie dowcipy. Bo jak to się dawniej mówiło: szlachectwo zobowiązuje".I tylko taka moja refleksja na koniec. A może by tak faktycznie jak zasugerował kol. jc1234 zakopać toporki wojenne"?! I zapomnieć o dawnych urazach i podać sobie dłonie i zacząć wspólnie działać na rzecz integracji całego środowiska i wydobycia tego StuGa dla Poznania! A nie dzielić środowisko na my wszystko wiedzący" i cała reszta zainteresowana złomem", bo w końcu o ten NIBY złom" poszło... Myślę, że byłoby to z pożytkiem dla Wszystkich!P.S.Ten Sd Kfz 251D z MBPiM z Bielska Białej to oryginał, czy przeróbka OT 810? Bo jak oryginał, to jak dla mnie byłaby to spora sensacja.Pozdrawiambalans
Der Panzerfahrer Napisano 23 Czerwiec 2008 Napisano 23 Czerwiec 2008 a'propos tego 251, dla mnie to OT810. @balans@ zwroc uwage na kolo napedowe, 251 mial zupelnie inne, zdrow
balans Napisano 23 Czerwiec 2008 Napisano 23 Czerwiec 2008 Faktycznie koła napędowe no i jakby trochę dłuższy niż w oryginałach przedział silnikowy sugerowałby OT 810. Ale jeżeli to faktycznie tylko przeróbka, to trzeba przyznać, że wykonana bardzo profesjonalnie. No i malowanie mi się podoba, bo tego naszego, znanego oryginalnego na chodzie, to pomalowali ostatnio trochę jak karuzel"...pozdro
acer Napisano 23 Czerwiec 2008 Napisano 23 Czerwiec 2008 A dlaczego do Bielska ?Przecież w Poznaniu mają chyba lepsze możliwości techniczne konserwcji i renowacji znaleziska ? I nie bliżej ?Po drugie to jak sobie ktoś wyobraża - pojazd rozdzielnie w dwóch połówkach tam i tam ?
balans Napisano 23 Czerwiec 2008 Napisano 23 Czerwiec 2008 NO WŁAŚNIE!!! Niby jakie logiczne argumenty przemawiają za tym, aby baszta była w Poznaniu, a cała reszta w Bielsku Białej?! I jeszcze raz apeluję o zakończenie tego polskiego piekiełka" na rzecz integracji całego środowiska, w czym Redakcja Odkrywcy powinna moim zdaniem wieść prym i być przykładem dla innych!
PATRON Napisano 23 Czerwiec 2008 Napisano 23 Czerwiec 2008 a co stoi na przeszkodzie żeby baszta poszła też do Pana Biera :-)))))))jak sie bawić w gdybanie to już na całego ....PATRONps. no normalnie mnie Bocian zdejmie z moderowania :-))))))za sianie popeliny
balans Napisano 23 Czerwiec 2008 Napisano 23 Czerwiec 2008 Ano LOGIKA stoi za tym aby CAŁOŚĆ znalazła się w Poznaniu, bo z całym szacunkiem dla Muzeum pana Biera [któremu życzę wielu osiągnięć na tej niwie, bo widać tam i pasję i zaangażowanie] to jeżeli chodzi o panzery, to w porównaniu z Poznaniem to jak na razie, to nie ta liga. Logika i ZDROWY ROZSĄDEK przemawia też za tym, aby pojazd był eksponowany W JEDNYM KAWAŁKU!A co do Bociana, to myślę, że nie będzie tak źle, bo wielokrotnie już wykazywał się wielką tolerancją...Pozdrawiam balans
akagi Napisano 23 Czerwiec 2008 Napisano 23 Czerwiec 2008 Powiem tak , po tym co się dziś dowiedziałem, u samego źrodła, jestem bardzo ciekaw jak skończy się StuGgate".Ale zacząłem być dobrej myśli. Aha, grochówkę przywiozę na pewno. Serdecznie pozdrawiam mojego rozmówcę. byeJaH-FWP
yoony Napisano 23 Czerwiec 2008 Napisano 23 Czerwiec 2008 balans logiki ci sie zachciewa wszystko jest jasne
jc1234 Napisano 24 Czerwiec 2008 Napisano 24 Czerwiec 2008 Pojazd po wydobyciu powinien byc eksponowany w całości. Czy tylko w Poznaniu ?Mam jedak parę pytań na marginesie Grzegorzewa:czy wydobyty sprzęt powinien pozostać u tego kto go znalał i wyciagnął czy u tego kto może go wyremontować i ciekawie pokazać ? Co jeżeli się okaże że nie znajdziemy w Poznaniu ani sponsorów ani firmy,która zajmie się Stugiem ? Co jeżeli pojawi się inne Muzeum i publicznie ( chociazby na tym forum) ogłosi i udowodni że ma możiwości odbudowy takiego pojazdu ? Kto jest właścicielem Stuga -Państwo ? Konserwator Zabytków ? Kto może decydować o przemieszczaniu eksponatów ? Jacek
greg1 Napisano 24 Czerwiec 2008 Napisano 24 Czerwiec 2008 Wg mojego stanu wiedzy, Stug IV jest własnością państwową. Dodatkowym argumentem przemawiającym, za umieszczeniem tego pojazdu w Poznaniu, jest pewna zwartość kolekcji - są tam pojazdy z okresu II w. św. (w tym jeżdzące: IS-2, T-34/85, SU-100). Drugim argumentem jest bliskość miejsca znalezienia i miejsca ekspozycji (to ważna przesłanka - wyjatkiem są np. Muzea Narodowe, czy MWP w Warszawie, które gromadzą kolekcje w szerszym zakresie).
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.