Skocz do zawartości

StuG IV z Grzegorzewa (zdjęcia + informacje)

wars98

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 183
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Pozwole sobie odpowiedzieć na najbardziej nurtujące pytanie....i tak Muzeum Broni i Militariów jest super tajnym ośrodkiem odnawiania, konserwacji i pozyskiwania i ulatniania" sprzetów KIerowany przez TW Bolka ;)....oczywiście ulatniania sie w sensie oczyszczania z różnych obciążeń spowodowanych długim zaleganiem w glebie...;) Proszę bez skojażeń....Ciekawe czy teraz na prędce nie powstaje taki wór" żeby można było pochwalić sie na forum hehe woda w usta...
Pozdro
Heruss
PS. Grochówka...zalewajka...mmmm
Napisano
Muzeum Broni i Militariów.
Nowa i szybko rozwijająca się jednostka muzealna z utajnionymi zbiorami będąca we władaniu Grupy Trzymającej Władzę.
Gdzie to k... a jest?
Google wymiękły, więc gdzie?
pozdrawiam
stangret
Napisano
Pytających i pytań coraz więcej. Odpowiedzi żadnej.
Proteus, może w końcu zniżysz się do Naszego poziomu i Nas oświecisz...W końcu dopiero co namawiałeś Nas abyśmy pytania zadawali redakcji albo najlepiej bezpośrednio Tobie...
Czekamy, a przynajmniej ja czekam.
Napisano
Akagi tak mnie z flanki zaszedłeś że mnie się wszystko pokręciło. Mam nadzieję że podeschło to znajdziemy kawałek twardego.
Tak może troszke poważniej: czy nie można tej całej imprezy potraktować z większym luzem ? Co stoi na przeszkodzie aby te parę dni pod mostem było frajdą dla WSZYSTKICH i dla tych biorących udział bezpośrednio w wydobyciu i dla widzów ? Te mityczne euro, dolary, franki tak wszystkich podniecają ? Nie chce mi się tak do końca w to wierzyć. Zakopcie głęboko te wojenne oporki". Jest tyle sprzętu w polskich muzeach które tylko czekają aby się nimi zająć. Starczy dla każdego: czołgi, armaty, samoloty, samochody. Wszystko co Was tak podnieca. Daje Wam słowo honoru że jest przy tym tyle pracy, że trudno to czasem ogarnąć.

Jacek
Napisano
Apropo-googli i muzeum-dwa pierwsze punkty wyszukiwania trwało to 0.24 sekundy.
http://www.google.pl/search?hl=pl&q=muzeum+broni+i+militari%C3%B3w&btnG=Szukaj+w+Google&lr=
pozdrawiam
kruszyna
Ps.Nie jestem z żadnej grupy...a przynajmniej z tych które tu sie wadzą.Muzeum bardzo przyjemne,tworzone przez człowieka z pasją.
Napisano
Jacku, mnie złom nie interesuje ( w tej sprawie) - ja przyjeżdżam z grochówką - dla Warsa będzie z wkładą". Dla Jacy też, a co mi tam... :))))))))))))))
Napisano
Google wymiękają. Pan Gabyś Kustosz Muzeum nie przyznaje się do powiązań z Odkrywcą w sprawie tego wydobycia, więc pytanie pozostaje, co to za Muzeum Militariów?
Napisano
Zibi o co się pieklisz przecież to super tajne przedsiawziecie to Muzeum... ;P
Akagi z jaką WKŁADĄ" ;) ? Jezeli takie same wkładki dla Warsa i Jacka to pewnie coś pysznnnnego
Pozdro
Heruss
Napisano
Znowu ciśnienie rośnie i rodzą się teorie spiskowe. Lepiej tą energię wykorzystajcie na wyciągnięcie w końcu w cholerę tego Stuga.

Wpisałem w google Muzeum Broni Pancernej i Militariow"

http://www.google.pl/search?q=Muzeum+Broni+Pancernej+i+Militari%C3%B3w

1 i 2 pozycja od gory.

Następnie wszedłem na zakładkę kontakt z redakcją, poprosiłem pracownika u mnie w biurze żeby zadzwonił na pierwszy lepszy numer i poprosił o tą informacje: - że jest miłośnikiem militariów, czytał na forum, martwi się i jest ciekaw o jakie muzeum chodzi.

Dostał potwierdzenie że chodzi o to właśnie muzeum z Bielska Białej.

Specjalnie podkręcacie klimat, apelujecie o zniżenie" się do poziomu, zdobywacie straszne papiery a nie potraficie wybrać numeru do redakcji i potwierdzić informację. Jak wstyd to można poprosić o to teściową, żonę, dziecko, kolegę.

I skończmy w końcu to udowadnianie kto jest zły a kto dobry.
Napisano
Pani Redaktor mówiła o Muzeum Broni i Militariów a Ty Bocian mówisz o Muzeum Broni PANCERNEJ i Militariów a to chyba nie to samo.Czyli albo Redakcja nie mówi z kim współpracuje albo Bocianie jestes lepiej poinformowany niiż szary użytkownik Forum.
Napisano
bueheheee....Bocian widzisz ...też nie dobrze- za dużo wiedziałeś ... trzeba było siedzieć cicho , pobili by pianę jeszcze z tydzień , a potem by musieli nowy temat sobie wymyśleć, a tak dałeś pożywke na następny tydzień ...:-)

ktoś mi ostatnio opowiadał taki dowcip :
w Polsce jest tak :

jak facet wychodzi z domu z piękną młodą dziewczyną - wszyscy mówią zboczeniec"
jak wychodzi z dzieckiem - pedofil"
jak z psem - zoofil"
a jak wychodzi sam - onanista"

pzdr PATRON
Napisano
PATRONIE, z całym szacunkiem, ale Tobie jako MODERATOROWI tego działu to chyba jednak nie przystoi to ueheheee..." czy też płaskie dowcipy. Bo jak to się dawniej mówiło: szlachectwo zobowiązuje".

I tylko taka moja refleksja na koniec. A może by tak faktycznie jak zasugerował kol. jc1234 zakopać toporki wojenne"?! I zapomnieć o dawnych urazach i podać sobie dłonie i zacząć wspólnie działać na rzecz integracji całego środowiska i wydobycia tego StuGa dla Poznania! A nie dzielić środowisko na my wszystko wiedzący" i cała reszta zainteresowana złomem", bo w końcu o ten NIBY złom" poszło...
Myślę, że byłoby to z pożytkiem dla Wszystkich!

P.S.
Ten Sd Kfz 251D z MBPiM z Bielska Białej to oryginał, czy przeróbka OT 810? Bo jak oryginał, to jak dla mnie byłaby to spora sensacja.

Pozdrawiam
balans
Napisano
Faktycznie koła napędowe no i jakby trochę dłuższy niż w oryginałach przedział silnikowy sugerowałby OT 810. Ale jeżeli to faktycznie tylko przeróbka, to trzeba przyznać, że wykonana bardzo profesjonalnie. No i malowanie mi się podoba, bo tego naszego, znanego oryginalnego na chodzie, to pomalowali ostatnio trochę jak karuzel"...

pozdro
Napisano
A dlaczego do Bielska ?

Przecież w Poznaniu mają chyba lepsze możliwości techniczne konserwcji i renowacji znaleziska ? I nie bliżej ?

Po drugie to jak sobie ktoś wyobraża - pojazd rozdzielnie w dwóch połówkach tam i tam ?
Napisano
NO WŁAŚNIE!!! Niby jakie logiczne argumenty przemawiają za tym, aby baszta była w Poznaniu, a cała reszta w Bielsku Białej?! I jeszcze raz apeluję o zakończenie tego polskiego piekiełka" na rzecz integracji całego środowiska, w czym Redakcja Odkrywcy powinna moim zdaniem wieść prym i być przykładem dla innych!
Napisano
a co stoi na przeszkodzie żeby baszta poszła też do Pana Biera :-)))))))

jak sie bawić w gdybanie to już na całego ....

PATRON

ps. no normalnie mnie Bocian zdejmie z moderowania :-))))))za sianie popeliny
Napisano
Ano LOGIKA stoi za tym aby CAŁOŚĆ znalazła się w Poznaniu, bo z całym szacunkiem dla Muzeum pana Biera [któremu życzę wielu osiągnięć na tej niwie, bo widać tam i pasję i zaangażowanie] to jeżeli chodzi o panzery, to w porównaniu z Poznaniem to jak na razie, to nie ta liga. Logika i ZDROWY ROZSĄDEK przemawia też za tym, aby pojazd był eksponowany W JEDNYM KAWAŁKU!

A co do Bociana, to myślę, że nie będzie tak źle, bo wielokrotnie już wykazywał się wielką tolerancją...

Pozdrawiam
balans
Napisano
Powiem tak , po tym co się dziś dowiedziałem, u samego źrodła, jestem bardzo ciekaw jak skończy się StuGgate".

Ale zacząłem być dobrej myśli.

Aha, grochówkę przywiozę na pewno.

Serdecznie pozdrawiam mojego rozmówcę.

bye

JaH-FWP
Napisano
Pojazd po wydobyciu powinien byc eksponowany w całości. Czy tylko w Poznaniu ?
Mam jedak parę pytań na marginesie Grzegorzewa:
czy wydobyty sprzęt powinien pozostać u tego kto go znalał i wyciagnął czy u tego kto może go wyremontować i ciekawie pokazać ?
Co jeżeli się okaże że nie znajdziemy w Poznaniu ani sponsorów ani firmy,która zajmie się Stugiem ? Co jeżeli pojawi się inne Muzeum i publicznie ( chociazby na tym forum) ogłosi i udowodni że ma możiwości odbudowy takiego pojazdu ? Kto jest właścicielem Stuga -Państwo ? Konserwator Zabytków ? Kto może decydować o przemieszczaniu eksponatów ?

Jacek
Napisano
Wg mojego stanu wiedzy, Stug IV jest własnością państwową. Dodatkowym argumentem przemawiającym, za umieszczeniem tego pojazdu w Poznaniu, jest pewna zwartość kolekcji - są tam pojazdy z okresu II w. św. (w tym jeżdzące: IS-2, T-34/85, SU-100). Drugim argumentem jest bliskość miejsca znalezienia i miejsca ekspozycji (to ważna przesłanka - wyjatkiem są np. Muzea Narodowe, czy MWP w Warszawie, które gromadzą kolekcje w szerszym zakresie).

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie