rfx Napisano 1 Listopad 2006 Napisano 1 Listopad 2006 Też pogrzebałem sobie przy tym obiekcie.Założyłem, że:- to schron bojowy- z tyłu jest rzeka, a bliżej nasyp ochronny- ciemna plama po prawej to siatka maskujaca- ciemna plama na środku to wejście lub pechowo usytuowany cień- dziwne jasne konstrukcje po lewej (tak jakby dwie pary słupów połączonych podstawami) to być może reszta rusztowania z instalacji kopuły?Tylko mi się tu nie śmiać za bardzo :)von Reuffen
rfx Napisano 1 Listopad 2006 Napisano 1 Listopad 2006 kurka, zapomniałem że na innym forum udowadniałem jakiś tydzień temu, że ten schron nad rzeką jest pozorny, bez części bojowej i kopuły.. Żeby być konsekwentnym, muszę chyba dodać, że widoczna na foto kopuła to atrapa?vR
malpa Napisano 2 Listopad 2006 Napisano 2 Listopad 2006 Widze ze temat tajemniczego schronu zostal juz rozwiazany lub brak jest nowej koncepcji interpretacji tego zdjecia.Zadam wiec nowy temat prawdopodobne zwiazany z Nowogrodem.Ktory schron przedstawia zamieszczona fotka?
rfx Napisano 2 Listopad 2006 Napisano 2 Listopad 2006 było na forum podobne, ale chyba nie rozstrzygnięte, czy to Wizna, czy Nowogród:
rfx Napisano 2 Listopad 2006 Napisano 2 Listopad 2006 Ujęcie z Twojego foto kojarzy mi się z widokiem z drugiej strony na ten schron:
rfx Napisano 2 Listopad 2006 Napisano 2 Listopad 2006 tzn nie wiem czy to ten sam schron, ale jakoś tak pasuje to wzgórze.
orylion Napisano 5 Listopad 2006 Napisano 5 Listopad 2006 Rfx, ja obstaje za Wizną, w Nowogrodzie nie było (oprócz Lepaka) takich rozwiązań wejścia do schronów, aLepak toto nie jest.
leszek01 Napisano 5 Listopad 2006 Napisano 5 Listopad 2006 Zgodnie z poleceniem -lepiej niewyraźne niż żadne. Bardzo niewyrażne, skanowane z kserokopji publikacji z lat 80.Orginał pochodził ze zbiorów Zdzisława Rożnowskiego. Według podpisu jest to polski schron nad Narwią. Może ktoś ma lepszą kopię? Co sądzicie o jego lokalizacji? Pozdrawiam Leszek
victor Napisano 5 Listopad 2006 Autor Napisano 5 Listopad 2006 Troche obrobione zdjęcie z niemiaszkami przy schronie a obok niego po lewej chyba nie zamontowana kopuła, fotka prezentowana wcześniej w sephi przez robo1 ;))
victor Napisano 5 Listopad 2006 Autor Napisano 5 Listopad 2006 To też schron SGO propably Nowogród - proszę o potwierdzenie, widoczne deski - ale chyba nie szalunkowe bo za wysokie - może od płotu maskującego plac budowy
leszek01 Napisano 5 Listopad 2006 Napisano 5 Listopad 2006 Victor piękna fotka. Według mnie jest to schron z Dworku" z przyspawaną kopułą.
victor Napisano 5 Listopad 2006 Autor Napisano 5 Listopad 2006 Chyba o ten chodzi tylko ujęcie osiowe z dugiej strony chyba, że jest inaczej.
victor Napisano 5 Listopad 2006 Autor Napisano 5 Listopad 2006 Inna fota z Nowogrodua poniżej, współczesne ujęcie...
victor Napisano 5 Listopad 2006 Autor Napisano 5 Listopad 2006 W otworze strzelnicy widać jeszcze deski szalunkowe ambrazury.
victor Napisano 5 Listopad 2006 Autor Napisano 5 Listopad 2006 Na prosbe kolegi malpa" fotki od czoła i czoła sciany schronu z JW w Łomży - brakująca jedna ze strzelnic z fotkie płyty ruiny ze sznurkami.
victor Napisano 5 Listopad 2006 Autor Napisano 5 Listopad 2006 Fota któregoś (piszę tak bo nie wiem którego może ktoś pomoże) schronu z Nowogrodu z niemieckiego denkschriftu" poniżej schemat schronu dwukopułowego niestety nijak mający się do rzeczywistości (żle zmywiarowany i narysowany)Przykro mi nie mam lepszych skanów a zdjęcie i tak już obrobiłem komputerowo (wyostrzone i rozjaśnione)
victor Napisano 5 Listopad 2006 Autor Napisano 5 Listopad 2006 Z tej samej germańskiej pozycji schron z adziałem 75mm o którego tyle było szumu" ;)), widąc lufę w strzelnicy cool!!
victor Napisano 5 Listopad 2006 Autor Napisano 5 Listopad 2006 To jest schron w Łomzy oparty o skarpę ulicy Zamiejskiej, ten prezentowany wcześniej przez kolegę sura" tutaj troche mniej kamieni.Ciekawy, beż uszaków"fora czarno biała (ponieważ jak widać coś mi kolor zjadło - pas na focie a takie jest bardziej wyrażne)
leszek01 Napisano 5 Listopad 2006 Napisano 5 Listopad 2006 Victor- planik może to schron przy drodze do Miastkowa. Dwie kopuły i charakterystyczne okapy -sprawdź ze skanem fotki, która umieściłem wcześniej. Czy na fotce z deskami z prawej strony w oddali widoczny jest następny schron? Leszek
victor Napisano 5 Listopad 2006 Autor Napisano 5 Listopad 2006 Raczej mało znany obiekt - schron w Łomży znajdujący się na posesji przy skrzyżowaniu lic Sikorskiego - Nowogrodzka, bardzo słabo widoczny latem - trudny do znalezienia.
victor Napisano 5 Listopad 2006 Autor Napisano 5 Listopad 2006 Ładniejsze ujęcie (bez elementów budowalnych) schrony na ul. Nowogordzkiej (za zabudowaniami od strony północnej)
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.