bolas Napisano 18 Październik 2006 Autor Share Napisano 18 Październik 2006 Zgaduj zgadula co to za ułan ... ? To przodek znajomego. Czy ktoś coś może pomóc ? Widać, że bardzo wczesna kawaleryja chyba :) ... Nie czuję w ogóle tego okresu. Sugerowałbym się jedynie kolorem patek, ale nie mam pod reką odp. materiałów. Czy ktoś może pomoć w:- rozszyfrowaniu stopnia,- ... jednostki- ... okresu (obstawiam że do circa 1922/23)z góry dzięki za pomoc, pozdrawiam ... ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bolas Napisano 18 Październik 2006 Autor Share Napisano 18 Październik 2006 I zoom na detale kołnierza, patek, naramienników i czapki ... ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bolas Napisano 18 Październik 2006 Autor Share Napisano 18 Październik 2006 No co tak kiepsko ... cały dzień i nikt nie zna odpowiedzi ;) ? W Familiadzie" by chociaż próbowali strzelać ... ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Badylarz Napisano 19 Październik 2006 Share Napisano 19 Październik 2006 WitamZachęcasz do strzelania... No cóż, obawiam się, że będzie to strzał panu Bogu w okno, ale spróbuję...Nie jestem fachowcem, ale szabla chyba rosyjska... Pierwsza myśl - ułan z formacji kawaleryjskiej Legionu Puławskiego, przodka 1 Pułku Ułanów Krechowieckich.Zgadłem ? Chyba nie..., ale próba była.PozdrowieniaBadylarz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jazlowiak Napisano 19 Październik 2006 Share Napisano 19 Październik 2006 Prawdopodobnie podoficer 17 Pułku Ułanów Wielkopolskich - kolor proporczyka na to wskazuje, niemieckia ułanka i rogatywka szyta a'la wielkopolska. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jazlowiak Napisano 19 Październik 2006 Share Napisano 19 Październik 2006 Choć nie wykluczam przebrania sie do zdjęcia o czym swiadczy ten dziwny rapeć do szabli - szeregowego wz. 21, co trochę mi zaczęło wykluczać pułki poznańskie, ale jeśli był to podoficer to cholera wie:-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darda Napisano 20 Październik 2006 Share Napisano 20 Październik 2006 Zdjęcie na „przebierankę” nie wygląda – to raczej nie atelier. Skojarzenia „wielkopolskie” same się narzucają, więc rację ma chyba Jazlowiak, że to 17 p.uł.Szczerze mówiąc, typ urody tego ułana kojarzy mi się z Jerzym Dąmbrowskim (Łupaszką), choć oczywiście nie On jest na tym zdjęciu :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bolas Napisano 20 Październik 2006 Autor Share Napisano 20 Październik 2006 Wiem o nim tylko tyle:W załączniku zdjęcie pradziadka, był ułanem w 1920 r. pod Rydzem, ale nie wiem w jakiej formacji, zdjęcie zrobiene poźniej w Charchowie w Sieradzkiem."Czy to coś pomoże ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kolekcj Napisano 20 Październik 2006 Share Napisano 20 Październik 2006 Podaj imię i nazwisko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miszka7-1 Napisano 20 Październik 2006 Share Napisano 20 Październik 2006 Szabla wz.21.Houk. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bolas Napisano 20 Październik 2006 Autor Share Napisano 20 Październik 2006 Hahaha nie no chyba gość inaczej się nazywał niż Szabla wzór Dwadzieścia Jeden" ... :)Serio to nie mam zielonego pojęcia - mam tylko fotkę i te pare zacytowanych zdań. Nic więcej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bolas Napisano 20 Październik 2006 Autor Share Napisano 20 Październik 2006 Co ze stopniem Panowie ? Łoficer ? Podołoficer czy jak ? A może hułanen ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JoncaA Napisano 20 Październik 2006 Share Napisano 20 Październik 2006 - st. ułan (może kapral, ale raczej nie) 26 pułku ułanów, najwcześniej końcówka 22 roku, prawdopodobnie 23, lub nawet nieco póżniej... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.