bolas Napisano 18 Październik 2006 Autor Napisano 18 Październik 2006 Zgaduj zgadula co to za ułan ... ? To przodek znajomego. Czy ktoś coś może pomóc ? Widać, że bardzo wczesna kawaleryja chyba :) ... Nie czuję w ogóle tego okresu. Sugerowałbym się jedynie kolorem patek, ale nie mam pod reką odp. materiałów. Czy ktoś może pomoć w:- rozszyfrowaniu stopnia,- ... jednostki- ... okresu (obstawiam że do circa 1922/23)z góry dzięki za pomoc, pozdrawiam ... !
bolas Napisano 18 Październik 2006 Autor Napisano 18 Październik 2006 I zoom na detale kołnierza, patek, naramienników i czapki ... ;)
bolas Napisano 18 Październik 2006 Autor Napisano 18 Październik 2006 No co tak kiepsko ... cały dzień i nikt nie zna odpowiedzi ;) ? W Familiadzie" by chociaż próbowali strzelać ... ;)
Badylarz Napisano 19 Październik 2006 Napisano 19 Październik 2006 WitamZachęcasz do strzelania... No cóż, obawiam się, że będzie to strzał panu Bogu w okno, ale spróbuję...Nie jestem fachowcem, ale szabla chyba rosyjska... Pierwsza myśl - ułan z formacji kawaleryjskiej Legionu Puławskiego, przodka 1 Pułku Ułanów Krechowieckich.Zgadłem ? Chyba nie..., ale próba była.PozdrowieniaBadylarz
jazlowiak Napisano 19 Październik 2006 Napisano 19 Październik 2006 Prawdopodobnie podoficer 17 Pułku Ułanów Wielkopolskich - kolor proporczyka na to wskazuje, niemieckia ułanka i rogatywka szyta a'la wielkopolska.
jazlowiak Napisano 19 Październik 2006 Napisano 19 Październik 2006 Choć nie wykluczam przebrania sie do zdjęcia o czym swiadczy ten dziwny rapeć do szabli - szeregowego wz. 21, co trochę mi zaczęło wykluczać pułki poznańskie, ale jeśli był to podoficer to cholera wie:-)
Darda Napisano 20 Październik 2006 Napisano 20 Październik 2006 Zdjęcie na „przebierankę” nie wygląda – to raczej nie atelier. Skojarzenia „wielkopolskie” same się narzucają, więc rację ma chyba Jazlowiak, że to 17 p.uł.Szczerze mówiąc, typ urody tego ułana kojarzy mi się z Jerzym Dąmbrowskim (Łupaszką), choć oczywiście nie On jest na tym zdjęciu :-)
bolas Napisano 20 Październik 2006 Autor Napisano 20 Październik 2006 Wiem o nim tylko tyle:W załączniku zdjęcie pradziadka, był ułanem w 1920 r. pod Rydzem, ale nie wiem w jakiej formacji, zdjęcie zrobiene poźniej w Charchowie w Sieradzkiem."Czy to coś pomoże ?
bolas Napisano 20 Październik 2006 Autor Napisano 20 Październik 2006 Hahaha nie no chyba gość inaczej się nazywał niż Szabla wzór Dwadzieścia Jeden" ... :)Serio to nie mam zielonego pojęcia - mam tylko fotkę i te pare zacytowanych zdań. Nic więcej.
bolas Napisano 20 Październik 2006 Autor Napisano 20 Październik 2006 Co ze stopniem Panowie ? Łoficer ? Podołoficer czy jak ? A może hułanen ?
JoncaA Napisano 20 Październik 2006 Napisano 20 Październik 2006 - st. ułan (może kapral, ale raczej nie) 26 pułku ułanów, najwcześniej końcówka 22 roku, prawdopodobnie 23, lub nawet nieco póżniej...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.