Skocz do zawartości

Gdzie w Polsce sa jako pomniki T-34?

Gość toom

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Blezor, jeśli jeszcze nie wiesz gdzie był focony ten wóz na złomie (o numerze na wieży 7705 czy jakoś tak)to cię oświecę. On stał na złomie w Sokołowie Podlaskim. Piszę stał ponieważ niedawno tam jechałem i go nie widziałem.
  • Odpowiedzi 389
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
  • 1 month later...
  • 3 weeks later...
Napisano

Dziennik Wschodni" piatek 8 grudnia 2006 r.
Cytuję:
Czołg jak stoi, tak będzie stał
Władze Sawina nie uległy naciskom i nie zgodziły się na usunięcie czołgu upamiętniającego pobyt w tej miejscowości I Korpusu Pancernego LWP. Nieoficjalnie wiadomo, że dla niektórych polityków lokalnej prawicy ten czołg jest symbolem komunizmu. Władze gminy stanęły jednak na stanowisku, że jest to pomnik wystawiony ludziom, którzy w takich czołgach płonęli. Nie ma zaś nic wspólnego z tzw. utrwalaczami władzy ludowej"
Dobrze jest dowiedzieć się, że gdzieś w kraju są władze zdolne do tak mądrych decyzji. I tak trudnych w obecnych czasach.
Pozdrawiam - Szarubek

Napisano

Jakiś czas temu pisałem, że w Górze Kalwarii może stać IS. Jak się wczoraj okazało, była to błędna hipoteza.
Wóz to oczywiście T-34. Stoi na terenie dawnej jednostki jako część kolekcji obejmującej ponadto SKOTa-2A, FUG, PTS, STAR 660 i 2 x M-30, niestety wszystko zdezolowane :-(

• 2 weeks later...
Napisano
cześć jestem tu nowy ale zapoznałem się z tą stroną i bardzo mi się ona podoba (przepraszam że nie na temat) ale przejdę do rzeczy czy ktoś ma jakieś informacje o lub zdjęcia o czołgu Rudy" który występował w filmie pt. 4 pancerni i pies lub chociaż o jego przekroju?? bardzo proszę pisać i dawać zdjęcia bo to bardzo pilne .
Napisano
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/2/27/T34_85_Wejherowo.jpg/250px-T34_85_Wejherowo.jpg
ładne zdjęcie czołgu z Wejherowa
Napisano
http://www.gdansk.pl/g2/2006_12/14566_file.jpg kolejne zdjęcie czołgu które warto zobaczyć (T-34 z Gdańska)
Napisano
mój brat buł w wojsku i widziałem T-34/85 w pełnym wyposażeniu tyle że był trochę z tyłu przypalony ale to nic bo był w pełnym wyposażeniu karabin wszystko było....
Napisano
Jak zbieramy do kupy info o T-34 to moze rowiez warto zebrać o działach samobieżnych ? Kilka lat temu bylem w Malborku i widzialem tam przed jednostka jakies duze ruskie działo samobieżne z armata chyba 152mm.Ciekawe czy tam stoi.Kiedys stało tez w Pucku w parku nadmorskim, ale władza sprzedała je komuś na złom.
  • 1 month later...
Napisano
Działa samobieżne ? Nieeeee to się nie opłaci. Policz sobie ile ich w Polsce jest. Niewiele, z czego 99,9 % w muzeach.

http://www.geocities.com/blus.geo/indexpl.htm kolejna strona czołgowego pasjonaty.
  • 2 weeks later...
Napisano
Do kolegi blezor i innych. Czołg Stanisława i Macieja Kęszyckich został zdięty z pomnika w Piasecznie i wyremontowany hasa na zlotach w Darłowie i za drobną opłatą morzna się przejechać.Pozdrawiam
  • 2 weeks later...
Napisano
A słyszeliście nowinę, że włodarze Gdańska podobno wzięli się ostro za tzw. dekomunizację. W jej ramach planowane jest usunięcie z Gdańska kilku pomników (m.in czołgu).
Napisano
O ja pier....icze, no to niezle, horyzonty myslowe coraz bardziej sie zawerzaja, kiedy burza Palac Kultury, Malbork, zaoraja caly dolny slask, i inne pozostalosci innych nie naszych brzydkich fe! kultur i narodowosci?
Napisano
Apropo jeszcze dekomunizacji, niech mi ktos odpisze, jak i jaka czesc mozgu wyciac wszystkim tym ktorzy zyli w czasie komuny, przeciez to tez byla komunizacja mozgu, czy tego chcieli czy nie!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie