Skocz do zawartości

Gdzie w Polsce sa jako pomniki T-34?

Gość toom

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 389
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
  • 1 month later...
  • 3 weeks later...

Dziennik Wschodni" piatek 8 grudnia 2006 r.
Cytuję:
Czołg jak stoi, tak będzie stał
Władze Sawina nie uległy naciskom i nie zgodziły się na usunięcie czołgu upamiętniającego pobyt w tej miejscowości I Korpusu Pancernego LWP. Nieoficjalnie wiadomo, że dla niektórych polityków lokalnej prawicy ten czołg jest symbolem komunizmu. Władze gminy stanęły jednak na stanowisku, że jest to pomnik wystawiony ludziom, którzy w takich czołgach płonęli. Nie ma zaś nic wspólnego z tzw. utrwalaczami władzy ludowej"
Dobrze jest dowiedzieć się, że gdzieś w kraju są władze zdolne do tak mądrych decyzji. I tak trudnych w obecnych czasach.
Pozdrawiam - Szarubek

Jakiś czas temu pisałem, że w Górze Kalwarii może stać IS. Jak się wczoraj okazało, była to błędna hipoteza.
Wóz to oczywiście T-34. Stoi na terenie dawnej jednostki jako część kolekcji obejmującej ponadto SKOTa-2A, FUG, PTS, STAR 660 i 2 x M-30, niestety wszystko zdezolowane :-(

• 2 weeks later...
cześć jestem tu nowy ale zapoznałem się z tą stroną i bardzo mi się ona podoba (przepraszam że nie na temat) ale przejdę do rzeczy czy ktoś ma jakieś informacje o lub zdjęcia o czołgu Rudy" który występował w filmie pt. 4 pancerni i pies lub chociaż o jego przekroju?? bardzo proszę pisać i dawać zdjęcia bo to bardzo pilne .

Jak zbieramy do kupy info o T-34 to moze rowiez warto zebrać o działach samobieżnych ? Kilka lat temu bylem w Malborku i widzialem tam przed jednostka jakies duze ruskie działo samobieżne z armata chyba 152mm.Ciekawe czy tam stoi.Kiedys stało tez w Pucku w parku nadmorskim, ale władza sprzedała je komuś na złom.

• 1 month later...
Działa samobieżne ? Nieeeee to się nie opłaci. Policz sobie ile ich w Polsce jest. Niewiele, z czego 99,9 % w muzeach.

http://www.geocities.com/blus.geo/indexpl.htm kolejna strona czołgowego pasjonaty.

• 2 weeks later...
Do kolegi blezor i innych. Czołg Stanisława i Macieja Kęszyckich został zdięty z pomnika w Piasecznie i wyremontowany hasa na zlotach w Darłowie i za drobną opłatą morzna się przejechać.Pozdrawiam

• 2 weeks later...
O ja pier....icze, no to niezle, horyzonty myslowe coraz bardziej sie zawerzaja, kiedy burza Palac Kultury, Malbork, zaoraja caly dolny slask, i inne pozostalosci innych nie naszych brzydkich fe! kultur i narodowosci?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie