ładziak111 Napisano 25 Wrzesień 2006 Autor Napisano 25 Wrzesień 2006 witam mam pytanie czy jest w kraju rejestr poligonów niemieckich tych mniejszych i większych utworzonych po zajęciu Polski? czy jest może jakaś książka o nich ?
necroskop Napisano 25 Wrzesień 2006 Napisano 25 Wrzesień 2006 witam.Jeśli się nie mylę to pod Sieradzem coś takiego było. Zachowane są tam schrony obserwatorów, ale nie dam głowy czy to był poligon czołgowy czy artyleryjski. Od 3 latek się tam planuje zabrać i ciagle nie po drodze.PozdrawiamMarek
rozi Napisano 26 Wrzesień 2006 Napisano 26 Wrzesień 2006 WitamA wiec tak kiedys po forum chodzila mapka trzech Niemieckich poligonow tylko nie wiem gdzie mozna to teraz znalesc. Chodzi o woj. podkarpackie i lokalizacje trzech poligonow czyli ss,wechrmahtu i luftwaffe(z gory przepraszam za pisownie ale nie znam sie i moglem zrobic jakas pomylke)ktore byly ze soba polaczone.Ich lokalizacja byla mniej wiecej taka.. Poligon ss to byla Debica, Mielec i okolice, wechrmaht to okolice Nowej Dęby ( tez duzo bunkrow i betonowych pozostalosci po Niemcach:) i kolejny to juz dokladnie nie wiem ale trzeba sie kierowac w gore mapy czyli to moga byc okolice Rudnika nad sanem. Mysle ze ten niedokladny oips conieco Ci pomoze i przyblizy ich polozenie.pzdr..
Cronos Napisano 26 Wrzesień 2006 Napisano 26 Wrzesień 2006 Czołgowy to oczywiscie lasy Łabędzkie w Gliwicach. Do dziś bawi sie tam bumar łabędy ze swoimi Twardymi. Ale można wejsć bez problemu i podziwiać niemiecka robote. Cały tor jest zrobiony z kostek brukowych - granitowych. Jak dla mnie to musieli rozebrać góre wielkości Rysów żeby tyle tego wykopac.
ktosiek Napisano 26 Wrzesień 2006 Napisano 26 Wrzesień 2006 To z WikipediiPoligon niemieckich wojsk pancernych w SieradzuZ WikipediiSkocz do: nawigacji, szukajZ dniem 1 czerwca 1943 r. w bezpośredniej bliskości Sieradza, przemianowanego na Schieratz, Niemcy wydzielili Heerengutbezrik Schieratz" czyli okręg terenów wojskowych. W czasie wojny z Rosją sowiecką na poligonie ćwiczyły dywizje czołgów, także Waffen-SS, przed skierowaniem na front. Taka jednostka bojowa przebywała tutaj od 2 tygodni do miesiąca, ćwicząc współdziałanie różnych rodzajów broni. Przebywali (w służbie niemieckiej) tu także okresowo Węgrzy, Włosi i własowcy. Gdy okolice Blizny zostały zagrożone zbliżającym się frontem, w sierpniu 1944 r. Niemcy na sieradzki poligon skierowali bomby latające V-1 z wyrzutni w Wierzchucinie na Pomorzu. W okolice sieradzkiego poligonu wystrzelono ok. 100 tych pocisków. W miejscach ich upadku powstawały doły o promieniu ok. 50 m i 15-25 m głębokości. W sierpniu 1944 r. teren poligonu włączono w linię obrony zwaną wałem Himmlera". W prymitywnych warunkach zatrudniono tysiące ludzi z okolic Łodzi, Kalisza i wielu innych miejscowości, w celu kopania rowów przeciwczołgowych, transzei i innych polowych umocnień, które jednak nie odegrały żadnej roli w czasie ofensywy Sowietów.Teren poligonu zaczynał się przy zbiegu obecnych sieradzkich ulic: 1 Maja i Jana Pawła. Dalej granica poligonu biegła skrajem szosy prawie do Złoczewa, omijając to miasto łukiem w odległości ok. 1 km i dochodziła do szosy łączącej Złoczew z Szynkielowem. Dalej biegła skrajem szosy w kierunku Widawy, by w odległości 1 km od Rychłocic skręcić w kierunku północnym i po przekroczeniu rzeki Warty biec w kierunku Burzenina, a przed Strumianami skierować się ku Dąbrowie Widawskiej. Stamtąd przyjmowała kierunek pn.-wsch., i nie obejmując Widawy, dochodziła do skrzyżowania dróg wiodących w kierunku Widawy, Grabna i Sieradza. Dalej prowadziła szosą do Rembieszowa, by stamtąd przyjąć kierunek północny i osiągnąć przedpole Zduńskiej Woli w rejonie Holendrów Paprockich. Dalej biegła równolegle ( w odległości ok. 2 km) od szosy Zduńska Wola-Sieradz by dojść do Sieradza przed osiedlem Chabie w tym mieście.Poligon przygotowano w latach 1940-1942 na obszarze ok. 320 km2. Na tym terenie było 4876 gospodarstw chłopskich i 9 folwarków. Zlikwidowano 150 wsi zamieszkanych przez ok. 26 tys. Polaków. Wysiedlono 20 712 osób, resztę zatrudniono na miejscu: w zachowanych majątkach rolnych, przy budowie dróg, lotniska, koszar, baraków dla jeńców wojennych. Część ludności przesiedlono do Łodzi (Litzmannstadt), pozostałych do sąsiednich powiatów.Obóz dla jeńców wojennych składał się z 6 baraków, z których 4 przeznaczono dla jeńców (12 na 46 m), a 2 (8 na 24 m) dla celów administracyjno-gospodarczych. Teren obozu (1200 m 2) otoczono dwoma rzędami drutów kolczastych o wysokości ponad 2 m. Na rogach placu były wieżyczki dla wartowników. Początkowo przebywała tu grupa jeńców holenderskich, później ok. 200 jeńców angielskich i ok. 300 jeńców francuskich. Zatrudniano ich na poligonie przy budowie schronów bojowych i biernych, strzelnic, dróg i pasów betonowych dla czołgów oraz przy różnych pracach w mieście. Przez ok. 1/2 roku było tu też ok. 500 jeńców jugosłowiańskich. Po jakimś czasie Francuzów przeniesiono do Burzenina, a Anglików do Niechmirowa. Wiosną 1942 r. przywieziono z Siedlec 380 jeńców radzieckich, następnie ok. 1500-1800 z okolic Warszawy, Krakowa i z Majdanka. Jesienią 1943 r. jeńców sowieckich wywieziono w nieustalone miejsce. Podobozy dla jeńców (w obrębie poligonu) były w: Bogumiłowie, Burzeninie i Niechmirowie. Betonowe schrony do dziś pozostały na polach wsi: Bogumiłowa, Jezior, Monic, Dębołęki, Stefanowa Ruszkowskiego. Betonowe pasy dla czołgów służą obecnie jako ulice miasta: 1 Maja, Józefa Oxińskiego, Michała Wołodyjowskiego.Siedziba Komendantury Wojskowej poligonu mieściła się w sieradzkim Rynku (nr 14). Dowódcą poligonu (od 31 października 1940 r. do 30 listopada 1943 r.) był gen. mjr Friedrich Wilhelm Liegemann, a następnie gen. Roude. Rezydowali oni w pałacu Danielewiczów na Poświętnej Górce.To co się działo na poligonie było w centrum zainteresowania Obwodu sieradzkiego Armii Krajowej. Rejon VII AK obejmujący gminy na poligonie specjalizował się w wywiadzie. Placówka o kryptonimie Karuzela" śledziła wyposażenie Niemców, dyslokacje ich wojsk, uzbrojenie i wyniki testowania używanej broni. Meldunki docierały do Londynu, a stamtąd przekazywane były Sowietom.
MariO66 Napisano 26 Wrzesień 2006 Napisano 26 Wrzesień 2006 Pogorzelica,Mrzeżyno-,,trenowali,,tam czołgiści Rommla.
ZEFFERAN Napisano 27 Wrzesień 2006 Napisano 27 Wrzesień 2006 Witam, cos słyszałem o lasach Panewnickich (woj. Śląskie), ale na DOWODY trafić nie moge....Pozdrawiam
Gunship! Napisano 28 Wrzesień 2006 Napisano 28 Wrzesień 2006 Co do Burzenina to na tym terenie bawiło już w okresie międzywojennym Wojsko Polskie. Nie pamiętam dokładnie który to był rok ale mój pradziadek dostał rekompensatę pieniężną za teren przeznaczony pod poligon. Zabrano wtedy część pól uprawnych i lasu.
Rafał 76 Napisano 28 Październik 2006 Napisano 28 Październik 2006 Budowa poligonu SS rozpoczeła się na pomorzu gdańskim w okolicach Brus . Chyba nie został ukończony.Może ktoś był w okolicach i odpisze na ten temat?
Banat Napisano 26 Grudzień 2006 Napisano 26 Grudzień 2006 poligon artylerii wicko Morskie, są oryginalne zdjęcia z tego poligonu
Andrelas Napisano 5 Styczeń 2007 Napisano 5 Styczeń 2007 A czy może ktoś ma jakąś informację na temat poligonu pod Wrocławiem,w okolicach Krzyżanowic,Cienina i dalej Posikurowic.Słyszałem że był tam niemiecki poligon(a może lotnisko polowe,ta informacja z innego zródła).W tej chwili użytkuje ten teren(albo użytkowało)W.P.Mam kumpla który na tym terenie kopał łuski z biciami ss od Mausera. Ciekawe,prawda?
FALKE-63 Napisano 5 Styczeń 2007 Napisano 5 Styczeń 2007 Kiedyś to był fajny poligon a chyba teraz niewiele można znależć. Opowiadał mi gościu że jeszcze na początku ubiegłego roku wyszły fajne fanty. Zbyt wiele dołków jest nakopane i teraz troche tam ganiają ale zawsze można spróbować.
FALKE-63 Napisano 5 Styczeń 2007 Napisano 5 Styczeń 2007 Czy znasz poligon za Świniarami przy ujściu Widawy do Odry. Jest tam ciekawa konstrukcja betonowa a na wierzchu leżały łuski od MAUSERA I FRANCUSKIEGO MAS-a.
Andrelas Napisano 7 Styczeń 2007 Napisano 7 Styczeń 2007 Kiedyś tam byłem,w tamtym rejonie rosjanie przeprawiali się przez Odrę.? Nachodziłem się-bez efeków ,chyba nie ten rejon.Po poligonie już nie miałem siły chodzić.Jak masz coś ciekawego o tych okolicach pisz na meila.Możemy tam razem kiedyś wyskoczyć.Pozdro!
FALKE-63 Napisano 7 Styczeń 2007 Napisano 7 Styczeń 2007 Też byłem w tym miejscu gdzie się sowieci przeprawiali a efekty to setki amo do Ppsz41 do mośka trochę mniej. Było też kilkadziesiąt łusek 15mm a poza tym hełm sowiecki, bagnet do mośka,stara saperka i inne drobiazgi. Po drugiej stronie Widawy na całej długości od mostu kolejowego do ujścia znajdowałem łuski mauserowskie a w jedym miejscu było ich setki ale stalowe. Musieli niemiaszki ładnie tam napieprzać i rozgrzewać się bo były w tym miejscu butelki po wódce. Znalezłem tam też dwa bagnety niemieckie i jeden od Lebela /łuski Lebela też były/, menażki i inne drobiazgi. Co do wspólnego wypadu to może na wiosne?!...
01111977 Napisano 7 Styczeń 2007 Napisano 7 Styczeń 2007 Chechlo - Pustynia bledowska.Zespol bunkrow i sporo pozostalosci po Rommlu.Africa corps ponoc testowala tam sprzet w warunkach pustynnych..
pedro Napisano 7 Styczeń 2007 Napisano 7 Styczeń 2007 Nysa nad Nysa Kłodzką :) ,w mieście były zakłady remontowe pojazdów pancernych (pózniejsze FSD -Nysa,nyski milicyjne wszycy pamietacie :)powyżej zakładu za pasmem obwałowan jerozolimskich był poligon przjęty pózniej przez LWP ,na polgonie wychodziły rózne fanty poniemieckie min. amunicja z Norblina , rury po panzefaustach , tabliczki po niemiecku itp.pozdrawim
Andrelas Napisano 7 Styczeń 2007 Napisano 7 Styczeń 2007 Do kolegi FALKE-63.Bardzo chętnie,wiosna pasuje.Pisz na meila,bo załatwiamy prywatę,a to nie oto chodzi na tym forum.Nara.Pozdro!Andrelas.
Lobo26 Napisano 7 Styczeń 2007 Napisano 7 Styczeń 2007 Do kolegi Cronosa:Co masz na mysli przytaczjąc w tym wątku Bagicz?Jesli mozesz rozwiń to, bo te tereny i sam Bagicz bardzo mnie interesują.Pozdrawiam!Lobo26
ooktann25 Napisano 27 Lipiec 2010 Napisano 27 Lipiec 2010 no i radom znaczy kruszyna pod radomiem duzy poligon artyleryjski niemiecki i caly oboz
brodaamor Napisano 28 Lipiec 2010 Napisano 28 Lipiec 2010 Coś więcej na temat poligonu w Sieradzu.https://docs.google.com/a/gazeta.pl/fileview?id=0B0rjoZgfeadZZDYzMGEwMjAtNzNmOC00NDdjLWJmOTItODkwNDFjMWJhZWMz&hl=pl&AuthEventSource=SSO
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.