Skocz do zawartości

Produkcja Black Hawk w Polsce

cis

Rekomendowane odpowiedzi

Już nam koledzy sojusznicy całkowicie przejęli" Rzeszów - jedyny zakład lotniczy, który nie przynosił strat - teraz już przynosi. Amerykanie nie są zainteresowani produkcją gotowych wyrobów, tylko podzespołów. Ceny remontów silników GTD-350 wzrosły w ciągu kilku lat czterokrotnie, silników PZL-10W nie chcą produkować, przekładnie WR-2 i WR-3 tak samo. Świdnik mówi, że może to oznaczać koniec produkcji Sokoła.
Może mnie ktoś nazwać miłośnikiem wschodnich statków powietrznych, ale nie wyobrażam sobie, żeby Blackhawki" były w stanie zastąpić ósemki" w całym zakresie ich zastosowań. Faktem jest, że nasze ósemki" mają już swoje lata, ale też mają duże zapasy resursów godzinowych i potencjał modernizacyjny. Mówiąc humorystycznie - najlepszy śmigłowiec, który może zastąpić starą ósemkę", to nowa ósemka" - i tej wersji będę sie trzymał ;-)
Pozdrowienia - Szarubek

Jeśli prywatny zakład przynosi straty to tylko i wyłącznie zmartwienie właściciela, prawda?

Moim zdaniem przeniesienie do Polski możliwości produkcji nawet części zamówień Sikorsky'ego (a o tym się mówi) to tylko korzyść - praca dla inżynierów i techników, myśl inżynieryjna, która zostanie w kraju.

Im nowocześniejsze rzeczy będziemy produkować (i jeszcze lepiej sprzedawać za granicę) tym lepiej. Nie znam się na śmigłowcach i nie znam odpowiedzi na pytanie co jest nowocześniejsze Black Hawk" czy Mi-8, i nie wiem czego więcej się sprzedaje...

Mówi się cały czas o utrzymaniu produkcji Skytracków, a nawet o włączeniu ich do oferty Sikorsky'ego, który zapewne ma większe możliwości marketingowe niż nasze firmy.

Pozdrawiam
Krzysiek

Faktem jest, że w ostatnich latach spada produkcja lotnicza na całym świecie (oczywiście mówię o ilościach gotowych statków powietrznych, a nie o produkcji w sensie ilości $, bo ta utrzymuje się, bądź nawet wzrasta - cóż lotnictwo staje sie coraz bardziej zaawansowane technologicznie i coraz droższe), przemysł lotniczy na świecie konsoliduje się i globalizuje (modne słowo). W efekcie Świdnik, który w najlepszych czasach produkował 30 Mi-dwójek" miesięcznie, został na marginesie i teraz produkuje kilka śmigłowców rocznie, a połowa jego produkcji to latajacy bubel PZL-Kania". Nie czarujmy się - czasy świetności polskiego przemysłu lotniczego mamy juz za sobą.
Niemniej jednak są nisze rynkowe, które możemy wypełnić. Skytruck" jest bardzo dobrym samolotem w swojej klasie i Amerykanie (zgodnie z umową offsetową) gotowi są podjąć się jego sprzedaży, ale ... poniżej kosztów produkcji!
Sokół" jest całkiem niezłym śmigłowcem, ale gdy Bumar zgłosił chęć zakupu w ramach kontraktu irackiego 20 egzemplarzy, zakład powiedział, że w tak krótkim czasie nie jest w stanie tylu wyprodukować i skończyło sie na dwóch - być może to ostatnie wyprodukowane Sokoły". Kontrakt przejął Kazan Helicopters" oferując Mi-17 (siedemnastka" to nazwa handlowa zmodernizowanej ósemki").
Rzeszów przynosi właścicielowi straty, ale taka jest polityka właściciela, by zakład w Polsce przynosił straty, a zyski były w USA i Kanadzie.
Podpisujemy niekorzystne dla nas umowy i potem budzimy się z ręką w pewnym naczyniu...

Czyli skończy się upadłością i likwidacją. A potem zwolnieniami grupowymi. To też modne słowa.

A można było porywalizować ze wschodem.

Mi najbardziej podoba się ze wszystkich smigłowców Mila

największy chyba Mi-26.

W rzeczy samej ;-)
Wracając do tematu - jestem za. Produkujmy Blackhawki", sprzedawajmy ich jak najwięcej różnym użytkownikom, ale nie na zasadzie całkowitego przejęcia zakładu", jak to ujął przedstawiciel Sikorsky'ego".
Jak dla mnie - jeszcze lepiej - może się załapię" i będę miał jeszcze jedno uprawnienie w licencji...

• 5 months later...
Szkoda gadać, paranoja. Jak to było Władek (Stachu, Józek, ...) musi sie sprawdzić". Ma od tego doradców lobbysów", kumpli, szwagrów itp. po prostu III, IV, ......X RP.

pozdr.

Włos się na głowie podnosi jak na każdym kroku robią nas w ch.., ale gorsze jest to, że przyzwolenie na to pochodzi od góry, a rząd dalej wchodzi w tyłek USA... Ile u nas powstało nowoczesnych broni od smutnych czasów Irydy? Nie wierzę w to, że u nas nie ma specjalistów. Wszystko musimy kupować, a większość w US.
Aż trzeba ochłonąć

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie