Skocz do zawartości

BZURA 2006 - 17 IX 2006 - podsumowanie

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 276
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
http://my.opera.com/zeke-pl/albums/show.dml?id=134038
Co do organizacji - dojazd był trudny, wyjazd jeszcze trudniejszy - żadnej informacji nt. autobusów: stałem na przystanku bez rozkładu, licząc że kiedyś coś musi przecież przyjechać. Pozdrowienia dla obsługi niemieckiego ppanc, którym odjeżdżającym na lawecie dałem sygnał ognia" :).

Ale jest inna sprawa, poważniejsza. Na imprezę zabrałem koleżankę z Niemiec - Polkę, której rodzice wyjechali, kiedy była mała. Bardzo się jej podobało widowisko, pochwaliła się rodzicom. Następnego dnia rodzice oddzwonili - że w niemieckiej telewizji był program o tej inscenizacji. I w tym programie pokazywano stoiska sprzedające różne drobiazgi związane z wojskami niemieckimi - podsumowując, że cała impreza jest tylko pretekstem do zorganizowania handlu zakazanymi w Niemczech gadżetami. Że ta impreza to tylko przykrywka - zogranizowana dla neonazistów (niemieckich?), żeby mieli możliwość zrobić tanio zakupy! Rodzice koleżanki byli przerażeni, że pojechała na imprezę neonazistów. Im wytłumaczyła. A co z innymi obywatelami kraju na zachodzie?
Poprosiłem, żeby dopytała się szczegółowo - na jakim kanale, jaki program.
Nie wiem, czy było coś takiego zorganizowane (przyjechałem tylko jako widz/turysta z aparatem), ale przydałaby się jakaś konferencja prasowa dla dziennikarzy, z materiałami dla prasy w kilku językach...

Wypowiem się z pozycji biernego/wiernego widza. Byłam na wszystkich inscenizacjach Bzury od samego początku i z roku na rok jest coraz lepiej, ciekawiej, realistyczniej. Dzieki Wam organizatorzy i uczestnicy przez te parę godzin przenosimy się w czasie i uczestniczymy w najciekawszej lekcji historii.Gyby jeszcze tylko widoczność była lepsza to była by pełnia szczęścia. Tak trzymać!!!

Zeke-pl tak to juz jest, jezeli dziennikarz chce udowodnic z gory zalozona teze, to ja udowodni bez wzgledu na fakty.

Trudno, zeby Niemcy polubili nasze imprezy rekonstrukcyjne, przeciez takie akcje w ciekawy i nowoczesny sposob tysiacom ludzi przypominaja o niemieckiej agresji (malo, ze w Polsce to jeszcze w Sudetach :).

Inscenizacje sa na pewno sola w niemieckim oku" - sa popularniejsze i bardziej zapadaja w pamiec niz oficjalne obchody.

Witam i zapraszam do obejrzenia galerii zdjęć mojej pieknej pani fotograf :)
http://www.odkrywca.pl/galerie.php?nazwa=343

A teraz z innej beczki, nie wiem czy szanowni koledzy rekonstruktorzy zaglądają do wątku Bzura uwagi krytyczne.
Mam wrażenie,że dyskusja jaka się tam wywiązała jest bardzo jednostronna. W dalszym ciagu widziałem tam tylko jedną wypowiedź kolegów z Polskich grup.
Po rekonstrukcji w Iłży, czytałem wypowiedzi wielu specjalistów krytykujacych moich kolegów, którzy zorganizowali tę impreze, a teraz cisza.
Chciałbym poprostu się dowiedzieć, czy ktoś ma zamiar wyciągnąć z tych tekstów jakies wnioski. Polecam również wspaniały opis, bardzo ciekawy i obiektywny napisany przez Nietoperza w portalu militani.
http://www.militarni.pl/?lang=1&cat=86&art_id=268&PHPSESSID=9fb7a2c7458477c1937e9aeb7e5452ef

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie