Skocz do zawartości
  • 0

Karabinek...

bartekl23

Pytanie

23 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Jeżeli polski (co jest możliwe bo ma celownik jak w polskich) to jest to karabin 98a (jeśli mnie pamięc nie myli) Nie za dużo tego było. Najlepiej przepatrz TBiU - tam o tym pisali.
Pozdrawiam

Długość lufy to ok. 585 mm. Tak jestem pewien, że tam odbyła się tylko bitwa z września. Karabinek znaleziony na stanowisku polski (pełno łusek polskich, widelce od niezbęników polskich, pochewka od bagnetu polska itp.) Znaleziony bez zamka. Zginęło tam 7 Polaków. Sądzę, że gdy jeden z nich zgiął koledzy wyjęli z broni zamek, a karabin wrzucili do bagna (siedziałgdzieś na 65 cm na bardzo mokrym terenie). Niemcy ich okrążyli, a nasi się poddali.

To jednak KBK a nie KB. Mój kbk wz. 98 ma taką samą długość lufy. Jedyna opcją jest broń zdobyczna. W brew pozorom taka sytuacja jest dość prwdopodobna bo żołnierz WP nie musiał przchodzić dodatkowego szkolenia w obsłudze i miał do niego amunicję a więc przejęcie broni mogło polagać poprostu na podniesieniu jej z ziemi. Orginalna broń tego żołnierza mogła ulec uszkodzeniu w wyniku ostrzału co przecierz na wojnie się zdaża.

Rysunek przedstawia czeskiego mausera VZ.24 (brak charakterystycznej oslony muszki, babki i wyciecia w lożu na rączke zamkową) Kbk 29 nie posiada koźlika". Jest to raczej niemiecki k98. Jezeli znaleziony na polskich liniach mogl byc zdobyty i używany przez Polakow. Ta sama amunicja.

Witam!

Karabin jest w kiepskim stanie, a muszka się ułamała. Rysunek mam z netu. Nie sądzę by był to zdobyczny karabin. Niemcy rozprawili się z naszymi w jeden dzień (właściwie noc). Grupki polskich odziałów rozproszyły się po lasach. W tym miejscu proniło się około 20 (tak na oko). Wnioskuję tak, po liczbie znalezionych łusek i fantów.

bartekl23

bartek: to co pokazałeś na ysunku z netu" to na pewno niejest polski kbk wz.29 - na fotce obok widać seryjny karabinek wz.29,na fotce poniżej kbk wz.98/29 - przeróbkę zjechanych polskich kbk wz.98 do standardu wz.29 z poczatku lat 30-tych. Natomiast co do twojego karabinu z fotki to trudno cos powiedziec - słabo widać

Na fotce obok: kbk wz.98/29. Co do twojego - trudno powiedzieć czy to polski - łatwo to poznac jak przypatrzysz sie budowie lufy - mausery niemieckie w wiekszości miały lufe która wygląda z boku jakby miała 3 stopnie - polska schodzi równo od gwintudo lufy a niemiecka ma schodki" - nie wiem jak to wyrazić lepiej. Druga cecha polskiego kbk to charakterystyczna muszka z osłoną (patrz fotki) - po tym od razu można stwierdzić ze to nasz. A u Ciebie nie widać - może ułamana albo po porstu nie nasza. Ale raczej wygląda na muszke jak w niemieckim 98k lub polskim karabinie wz.98. Najlepiej przyjrzyj se dokladnie czy nie ma jakis sygnatur - nawet pojedynczych liter.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie