bartekl23 Napisano 21 Wrzesień 2003 Autor Share Napisano 21 Wrzesień 2003 Ostatnie znalezisko... Jaki to model? Na pewno polski z września.bartekl23 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 22 Wrzesień 2003 Share Napisano 22 Wrzesień 2003 Jeżeli polski (co jest możliwe bo ma celownik jak w polskich) to jest to karabin 98a (jeśli mnie pamięc nie myli) Nie za dużo tego było. Najlepiej przepatrz TBiU - tam o tym pisali.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chudzin Napisano 23 Wrzesień 2003 Share Napisano 23 Wrzesień 2003 Eee... na kb to to raczej za krótkie. Tak patrząć na to zdjęcie to mi się tylko nasuwa podobieństwo do niemieckiego kbk. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 23 Wrzesień 2003 Share Napisano 23 Wrzesień 2003 Mi też wygląda to na niemiecki karabinek. Ale dla pewności spróbuj oczyścić miejsca ,gdzie były bicia i zobacz co tam jest. Jesteś pewien ,że później niż w 1939r. tam nic sie nie działo i że to polski kbk?bjar_1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartekl23 Napisano 22 Wrzesień 2003 Autor Share Napisano 22 Wrzesień 2003 A to nie przypadkiem 29 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PATRON Napisano 22 Wrzesień 2003 Share Napisano 22 Wrzesień 2003 Witam,jak dla mnie wz 29 .PZDR PATRON Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
polsmol Napisano 23 Wrzesień 2003 Share Napisano 23 Wrzesień 2003 A najlepiej żmierz długość lufy bo na oko to faktycznie ciężko poiwedzieć czy to kb czy kbk. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
polsmol Napisano 23 Wrzesień 2003 Share Napisano 23 Wrzesień 2003 bartekl23Jeśli chodzi o opis wz. 98 a to zerknij tutaj:http://pub113.ezboard.com/fparallaxscurioandrelicfirearmsforumsfrm96.showMessage?topicID=6.topic Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartekl23 Napisano 23 Wrzesień 2003 Autor Share Napisano 23 Wrzesień 2003 Długość lufy to ok. 585 mm. Tak jestem pewien, że tam odbyła się tylko bitwa z września. Karabinek znaleziony na stanowisku polski (pełno łusek polskich, widelce od niezbęników polskich, pochewka od bagnetu polska itp.) Znaleziony bez zamka. Zginęło tam 7 Polaków. Sądzę, że gdy jeden z nich zgiął koledzy wyjęli z broni zamek, a karabin wrzucili do bagna (siedziałgdzieś na 65 cm na bardzo mokrym terenie). Niemcy ich okrążyli, a nasi się poddali. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 22 Wrzesień 2003 Share Napisano 22 Wrzesień 2003 Nie wiem czemu, ale muszka wygląda mi na niemiecką jak w długim karabinie.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 22 Wrzesień 2003 Share Napisano 22 Wrzesień 2003 A rysunek chyba przedstawia czeha - brak koźlika, inna muszka itp...Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartekl23 Napisano 25 Wrzesień 2003 Autor Share Napisano 25 Wrzesień 2003 polsmol, a mógłbyś dać zdjecie swojego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michalczewski Napisano 25 Wrzesień 2003 Share Napisano 25 Wrzesień 2003 bartekl23 możesz dać dokładne zdjęcie podstawy szczerbinki? Jeżeli jest na jej przodzie kołnierz trzymający nakładkę to jest to 100% niemiecki 98k. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartekl23 Napisano 25 Wrzesień 2003 Autor Share Napisano 25 Wrzesień 2003 . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartekl23 Napisano 25 Wrzesień 2003 Autor Share Napisano 25 Wrzesień 2003 . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
polsmol Napisano 25 Wrzesień 2003 Share Napisano 25 Wrzesień 2003 Tak to wygląda w polskim kbk. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
polsmol Napisano 23 Wrzesień 2003 Share Napisano 23 Wrzesień 2003 To jednak KBK a nie KB. Mój kbk wz. 98 ma taką samą długość lufy. Jedyna opcją jest broń zdobyczna. W brew pozorom taka sytuacja jest dość prwdopodobna bo żołnierz WP nie musiał przchodzić dodatkowego szkolenia w obsłudze i miał do niego amunicję a więc przejęcie broni mogło polagać poprostu na podniesieniu jej z ziemi. Orginalna broń tego żołnierza mogła ulec uszkodzeniu w wyniku ostrzału co przecierz na wojnie się zdaża. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michalczewski Napisano 22 Wrzesień 2003 Share Napisano 22 Wrzesień 2003 Rysunek przedstawia czeskiego mausera VZ.24 (brak charakterystycznej oslony muszki, babki i wyciecia w lożu na rączke zamkową) Kbk 29 nie posiada koźlika". Jest to raczej niemiecki k98. Jezeli znaleziony na polskich liniach mogl byc zdobyty i używany przez Polakow. Ta sama amunicja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartekl23 Napisano 22 Wrzesień 2003 Autor Share Napisano 22 Wrzesień 2003 Witam!Karabin jest w kiepskim stanie, a muszka się ułamała. Rysunek mam z netu. Nie sądzę by był to zdobyczny karabin. Niemcy rozprawili się z naszymi w jeden dzień (właściwie noc). Grupki polskich odziałów rozproszyły się po lasach. W tym miejscu proniło się około 20 (tak na oko). Wnioskuję tak, po liczbie znalezionych łusek i fantów.bartekl23 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bolas Napisano 23 Wrzesień 2003 Share Napisano 23 Wrzesień 2003 bartek: to co pokazałeś na ysunku z netu" to na pewno niejest polski kbk wz.29 - na fotce obok widać seryjny karabinek wz.29,na fotce poniżej kbk wz.98/29 - przeróbkę zjechanych polskich kbk wz.98 do standardu wz.29 z poczatku lat 30-tych. Natomiast co do twojego karabinu z fotki to trudno cos powiedziec - słabo widać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bolas Napisano 23 Wrzesień 2003 Share Napisano 23 Wrzesień 2003 Na fotce obok: kbk wz.98/29. Co do twojego - trudno powiedzieć czy to polski - łatwo to poznac jak przypatrzysz sie budowie lufy - mausery niemieckie w wiekszości miały lufe która wygląda z boku jakby miała 3 stopnie - polska schodzi równo od gwintudo lufy a niemiecka ma schodki" - nie wiem jak to wyrazić lepiej. Druga cecha polskiego kbk to charakterystyczna muszka z osłoną (patrz fotki) - po tym od razu można stwierdzić ze to nasz. A u Ciebie nie widać - może ułamana albo po porstu nie nasza. Ale raczej wygląda na muszke jak w niemieckim 98k lub polskim karabinie wz.98. Najlepiej przyjrzyj se dokladnie czy nie ma jakis sygnatur - nawet pojedynczych liter. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bolas Napisano 23 Wrzesień 2003 Share Napisano 23 Wrzesień 2003 najlepiej zrob fotki i wrzuc na forum:-komory zamkowej w miejscu gdzie konczy sie ona i zaczyna lufa z nakladka-baczek z obsada bagentu i muszka-lufaBedzie łatwiej rozpoznać ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
polsmol Napisano 23 Wrzesień 2003 Share Napisano 23 Wrzesień 2003 To jest prawie napewno polski kb wz. 98a .Jest zadługi jak na karabinek a nie jest to również gew. 98 bo ma inną szczerbinkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartekl23 Napisano 21 Wrzesień 2003 Autor Share Napisano 21 Wrzesień 2003 Ostatnie znalezisko... Jaki to model? Na pewno polski z września.bartekl23 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pytanie
bartekl23
Ostatnie znalezisko... Jaki to model? Na pewno polski z września.
bartekl23
23 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.