danieloff Napisano 6 Wrzesień 2006 Autor Share Napisano 6 Wrzesień 2006 Witam, od dłuższego czasu wszystkie moje wyprawy do lasów Choszczowskich (rejon Białołęki – płn. obrzeża Warszawy) przynosiły tony odłamków i kilogramy łusek, wyciągnięte spomiędzy miliona dołków po 3 pokoleniach warszawskich poszukiwaczy. A jednak został jakiś drobiazg po walczących tam dywizjach SS „Wiking” i „Totenkopf” – w jednej z ziemianek wyszła mi taka piękna czaszeczka :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danieloff Napisano 6 Wrzesień 2006 Autor Share Napisano 6 Wrzesień 2006 I sygnatury na odwrocie: RZM (w „kółku”) M1/24 – może ktoś potrafi zidentyfikować producenta? Czaszka wykonana z grubego cynku, na awersie ok.30% srebrzenia. I pytanie – czy pod koniec 1944 roku nadal były noszone na czapkach polowych SS metalowe insygnia? Czy może czaszka pochodzi z czapki oficerskiej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danieloff Napisano 6 Wrzesień 2006 Autor Share Napisano 6 Wrzesień 2006 W tej samej ziemiance wyszedł aluminiowy hak do pasa, wczesna produkcja – 1937 rok. Mało znany producent - Schmolle & Co. Menden. Co ciekawe – firma ta nie miała licencji RZM. Klamrę najwyraźniej trafił ktoś wcześniej... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danieloff Napisano 6 Wrzesień 2006 Autor Share Napisano 6 Wrzesień 2006 Wyszła jeszcze taka nakrętka – średnica ok. 5 cm, napis: REMOVE BEFORE FIRING (usunąć przed rozpoczęciem ognia). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danieloff Napisano 6 Wrzesień 2006 Autor Share Napisano 6 Wrzesień 2006 I fotka od wewnątrz. Od czego to mogło być? Na pewno coś alianckiego, może od czegoś z pomocy anglo - amerykańskiej dla ZSRR (Land Lease)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kiler Napisano 6 Wrzesień 2006 Share Napisano 6 Wrzesień 2006 Te nakretki to byly podobno do zabezpieczania zapalnikow w bombach lotniczych. Bylo na forum. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Louis Napisano 6 Wrzesień 2006 Share Napisano 6 Wrzesień 2006 Gratulacje. To prawdziwy rarytas wśród tego co znajduje się teraz w lasach Choszczówki :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lain Napisano 6 Wrzesień 2006 Share Napisano 6 Wrzesień 2006 Danieloff: producent czaszki : Overhoff & Cie.,Lüdenscheid.Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danieloff Napisano 7 Wrzesień 2006 Autor Share Napisano 7 Wrzesień 2006 Dziękuję, Lain, ja mam tylko katalog producentów klamer i akurat nie było wśród nich tej sygnatury (wszystkie zaczynają się od M4/...). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danieloff Napisano 7 Wrzesień 2006 Autor Share Napisano 7 Wrzesień 2006 Ponawiam pytanie do specjalistów od insygniów i umundurowania SS - czy w 1944 roku na czapkach polowych (a takie raczej noszono w ziemiankach:-) noszono metalowe odznaki, czy tylko BEVO? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acer Napisano 8 Wrzesień 2006 Share Napisano 8 Wrzesień 2006 Moim zdaniem bywało i tak i tak.Do czapek polówek również doczepiano metalowe insygnia - według zdjęć, które widziałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
coriolan Napisano 8 Wrzesień 2006 Share Napisano 8 Wrzesień 2006 -->danieloffLista kodów RZM http://www.ssocr.com/collectorinfo/rzmcodes.htm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KURT2005 Napisano 18 Wrzesień 2006 Share Napisano 18 Wrzesień 2006 Dzisiejsze z Choszczówki po czyszczeniu ale cos załadne tylko troche złamane było.Jak poznac czy to orginał czy ktos dla zabawy podłozył .Z tyłu litery R.S." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OnyX Napisano 19 Wrzesień 2006 Share Napisano 19 Wrzesień 2006 dla mnie to lipa ostatnio takie na all sprzedawali ... Daj ladne fotki to sie wyjasni... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nashorn Napisano 19 Wrzesień 2006 Share Napisano 19 Wrzesień 2006 Hehe...Za ladna na wykopek...Na Allegro caly czas takimi handlują :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KURT2005 Napisano 19 Wrzesień 2006 Share Napisano 19 Wrzesień 2006 Niestety fotki tylko telefonem moge zrobic i wychodza takie jak widac,podgrzewałem nad palnikiem czy to nie jakis cynowy odlew ale wytrzymała.Wyglada dziwnie pewnie ktos podłozył dla zabawy :( Wyladuje w szufladzie a nie gablotce.A tak sie cieszyłem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KURT2005 Napisano 19 Wrzesień 2006 Share Napisano 19 Wrzesień 2006 takie najlepiej udało mi sie zrobic Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzycho Napisano 19 Wrzesień 2006 Share Napisano 19 Wrzesień 2006 dziwne zapiecie, dla mnie to kopia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pono0 Napisano 19 Wrzesień 2006 Share Napisano 19 Wrzesień 2006 na 100% kopia identyczną kupilem kiedys na rynku za 15 zł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KURT2005 Napisano 19 Wrzesień 2006 Share Napisano 19 Wrzesień 2006 Poczym poznałes ze to kopia?Przeciez Kopia to – dokładne powtórzenie wykonanego wcześniej dzieła , z tego samego (lub tańszego) materiału, przy zastosowaniu tej samej techniki, w tej samej skali. A wiec jak mam sprawdzic czy to kopia jest patrze i wiem? Wyglada jak ta ze stron co niby orginały sa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cis Napisano 20 Wrzesień 2006 Share Napisano 20 Wrzesień 2006 Mam parę wykopków infanterie sturmabzeichen i jedną kopię kupioną za ok.15 zł na potrzeby rekonstrukcji, która wyglada identycznie jak ta twoja (m.in.zapięcie).Tu sobie sprawdź.http://warshop.cz/wordpress/?p=204pozdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KURT2005 Napisano 20 Wrzesień 2006 Share Napisano 20 Wrzesień 2006 A wiec według zdjec na tej stronie powinna miec zapiecie pionowo jak by był orginał? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KURT2005 Napisano 20 Wrzesień 2006 Share Napisano 20 Wrzesień 2006 Jezeli tak to wychodzi na to ze to tez kopia https://ssl.allegro.pl/item124960083_srebrna_odznaka_szturmowa_oryginal_super_bcm_.html#photo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KURT2005 Napisano 20 Wrzesień 2006 Share Napisano 20 Wrzesień 2006 https://ssl.allegro.pl/item124960083_srebrna_odznaka_szturmowa_oryginal_super_bcm_.html#photo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maxikasek Napisano 20 Wrzesień 2006 Share Napisano 20 Wrzesień 2006 na allegro ponad 90% to kopie. zresztą ostatnio trafiłem na serwer aukcyjny w Niemczech, gdzie są klamry SS, odznaki za rany itp. po 1 E i nie ma chętnych. Jeszcze większy zalew kopii niż na all.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.