rjp71 Napisano 15 Marzec 2008 Napisano 15 Marzec 2008 Zdjęcia,które zamieściłem pochodzą z ,,Biuletynu Żandarmerii Wojskowej,,.
elpasys Napisano 19 Marzec 2008 Napisano 19 Marzec 2008 Stanisław Sitek (ur. 17 listopada 1890 w Warszawie, zamordowany w kwietniu lub maju 1940 w Twerze) - podpułkownik żandarmerii Wojska Polskiego.Więcej: http://pl.wikipedia.org/wiki/Stanis%C5%82aw_Sitek
rjp71 Napisano 10 Maj 2008 Napisano 10 Maj 2008 Co do umundurowania we wrześniu 39r.Mam kontakt z panem Feliksem Dołganem, prawdopodobnie najstarszym żyjącym /95 lat!!!!/ żandarmem.Po skończeniu CWŻ,ze względu na bardzo dobre wyniki mógł wybrać miejsce służby.Wybrał Brześć.W kampanii wrześniowej służył jako wartownik w Sztabie Obrony Warszawy. Wartę pełnił w MUNDURZE GARNIZONOWYM! Na moje pytanie czy w drodze na front lub już w Warszawie widział żandarmów w mundurze polowym z zielonymi sznurami.Odpowiedział :NIE,WSZYSCY MIELI MUNDURY GARNIZONOWE Z ŻÓŁTYMI SZNURAMI. Na pytanie o znak żandarmerii odpowiedział,że go NIE WIDZIAŁ. Pan Feliks do Warszawy dotarł w drugim tygodniu wojny,gdyż jednostka frontowa do której jechał została rozbita.Jechał na front w mundurze garnizonowym.To są moje jedyne wiadomości o faktycznym umundurowaniu żandarmów we wrześniu 39r.Pozdrawiam Robert.
rjp71 Napisano 25 Czerwiec 2008 Napisano 25 Czerwiec 2008 Znak został wprowadzony w styczniu 39r. Dziennikiem Rozkazów MSWojsk.Niestety nie wiadomo,czy wszedł do powszechnego użytku.Prawdopodobnie nie.
leszek01 Napisano 31 Sierpień 2008 Napisano 31 Sierpień 2008 Allegro - dedykacja Najlepszemu zołnierzowi 2 komp.szkolnej Centr.Wyszk.Żand. w Grudziądzu na pamiątkę szef 2 komp. Jaworski, oraz podpisy wszystkich osób z fotki"
leszek01 Napisano 31 Sierpień 2008 Napisano 31 Sierpień 2008 Allegro - fotografie z Centrum Wyszkolenia Żandarmerii w Grudziądzu
rjp71 Napisano 19 Listopad 2008 Napisano 19 Listopad 2008 Ciekawie umundurowani.Niestety kiepska jakość.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.