Skocz do zawartości

Żandarmeria Wojskowa

kozakk88

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 264
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
  • 1 month later...
  • 2 months later...
Napisano
Czy w kampanii wrześniowej 1939 r. żandarmii z plutonów żandarmerii przy związkach taktycznych byli umundurowani w mundur polowy wz. 36 - lniany i czy do tych mundurów nosili sznury naramienne koloru khaki? ( tak jak mówił regulamin )
Napisano
Witam! Fajny temat-tak trzymać! Jako d-ca patrolu ŻW miałem całkowicie nowe sorty mundurowe (jak zresztą wszyscy w moim OŻW i nie tylko) Stary mundur polowy i dodatkowa para butów służyły TYLKO do działań na terenie jednostki (musztra,wszelkie prace itp). Patrol to była świętość. Zawsze przed wyjściem w teren odpytywani przez Oficera Dyżurnego z Regulaminów,służby patrolowej czy użycia broni, sprawdzana bardzo dokładnie czystość umundurowania itp. Stare dobre czasy..Miło wspominam służbę w oddziale Rekinów" :). Warto tu wspomnieć że Oddział Żandarmerii Wojskowej w Gdyni jako jedyny w kraju (plus oczywiście podległe placówki)podlegał swego czasu pod Marynarkę Wojenną i stopnie były z MW. Szkoda że to zmienili.. Jeden z kolegów pokazał nak Żandarmerii"- przed wojenną wersję odznaki żandarma. Ja nosiłem odznakę dowódcy patrolu ŻW starego wzoru, teraz są inne, nowe. Jeśli ktoś ma zdjęcia odznak starej i nowej wersji to niech pokaże Kolegom zdjęcia.Ja niestety w wojsku cyfry" nie miałem i wszystkie foto mam w albumach:) Pozdrawiam wszystkich sympatyków tej formacji wojskowej! st.mat.Rysio O :)
Napisano
Rysiu Ochucki dzięki za sentymentalny element w temacie żandarmeria. Uderzyłeś w dzwon, który słyszą przeważnie żandarmii. Patrol to świętość,regulamin to świętość, przepisy i akty prawne to świętość.To prawda.
Bo bez tego wszystkiego po co osoba żandarma i idea tej formacji?
Myślę, że urok tej formacji zawsze polegał na jej elitarnośći, staraniu się o dawanie przykładu, egzekwowaniu przestrzegania prawa wśród żołnierzy. Przy tym należy wspomnieć - niestety- o nienawistnym stosunku do żandarmerii. Ale taka to już robota.
Napisano
Unterberg czy mógłbyś napisać więcej o regulaminowym umundurowaniu żandarma na wypadek wojny? Czy nosił garnizonówkę,czy sznur mial kolor zielony zamiast żółtego,jakie były obszycia itp.Chodzi mi o wszystkie dane o umundurowaniu/czy wz.19 czy 36/ ,uzbrojeniu oraz oporządzeniu żandarma z września 39./także plutonów konnych/.
Napisano
Zmiana stopni i umundurowania ŻW (MW)na styl ogolno wojskowy weszła za panowania gen.bryg.A.Kupisa.(na odprawach nie podobał się panującemu mundur marynarski.)Apropo ŻW z nadmorskich garnizonów nigdy nie podlegała pod MW.
Pozdrawiam Wuesów i Zetonów.
Rezerwista.
  • 4 weeks later...
Napisano
Witam Panów!
Troszkę przejęzyczyłem się z tą podległością" pod Marynarkę Wojenną, tak nie było, zawsze Warszawa fakt;) Żeton- moja blacha dowódcy patrolu też zaczynała się na " :) Chciałem wrócić do firmy ale to co mi zaproponowali nie bardzo mi pasuje.. Może Wiecie coś odnośnie przepisu (podobno od niedawna-nie jestem od 9 lat w temacie;) ) przyjmowania żołnierzy rezerwy w szeregi? interesuje mnie temat stopnia mł.chorażego.W zasadniczej miałem st.mata, po wojsku zrobiłem magisterkę a chorążego nie chcą dać;) - o co może tu chodzić?? Troszkę nie wyraznie to napisałem ale mam mega kaca po wczorajszych urodzinach kumpla, też zreszta byłego żandarma z Helskiej placówki. Bardzo ładna ta szabla przedwojennego żandarma... ciekawe jaki jest koszt takiego cudeńka? Czołem!
Napisano
Ryszard jest to możliwe na tzw. Kursach Szkolenia Rezerw, tzn będąc w rezerwie idziesz na miesięczny kurs i po zdaniu egzminu masz stopień wyżej. Kumpel kilka razy na czymś takim i ma stopień właśnie mł. chor.
O kwalifikacji na tenże kurs decyduje WKU, i sądze że marcjew ma rację w kwestii pleców.
Nic nie zkodzi jednak podejść do WKU i zapytać, a nóż się uda;)
Aha tak z ciekawośći zaprponowali Ci powrót do firmy w terenowym odziale czy OS?

Pozdro

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie