tomen Napisano 20 Luty 2007 Share Napisano 20 Luty 2007 Dzisiejszy wygląd posterunku Gdynia - miasto (fragment jak ze zdjecia z 35 r.). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomen Napisano 20 Luty 2007 Share Napisano 20 Luty 2007 I całość budynku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rjp71 Napisano 23 Luty 2007 Share Napisano 23 Luty 2007 Szkoła Żandarmerii w Grudziądzu. Zajęcia kompanii z dnia 12.09.1929r. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rjp71 Napisano 23 Luty 2007 Share Napisano 23 Luty 2007 j.w. - zajęcia z w-f Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rjp71 Napisano 23 Luty 2007 Share Napisano 23 Luty 2007 Pierwsza kompania szkolna - kurs podoficerski r.07/IICzerwiec-Listopad 1929r. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rjp71 Napisano 23 Luty 2007 Share Napisano 23 Luty 2007 Mój dziadek po ukończeniu kursu podoficerskiego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rjp71 Napisano 23 Luty 2007 Share Napisano 23 Luty 2007 Świadectwo ukończenia kursu podoficerskiego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sanacjonista Napisano 6 Kwiecień 2007 Share Napisano 6 Kwiecień 2007 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sanacjonista Napisano 6 Kwiecień 2007 Share Napisano 6 Kwiecień 2007 2Na wszelkie pytania i prosby chetnie odpowiem.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sanacjonista Napisano 6 Kwiecień 2007 Share Napisano 6 Kwiecień 2007 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rjp71 Napisano 11 Kwiecień 2007 Share Napisano 11 Kwiecień 2007 Jestem zainteresowany xero tej książki.Mój numer kom.0 507768012.Pozdrawiam Robert. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sanacjonista Napisano 11 Kwiecień 2007 Share Napisano 11 Kwiecień 2007 niestety ne jestem zainteresowany sprzedaza ksiazki, ew. prosze na e-mail Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sanacjonista Napisano 11 Kwiecień 2007 Share Napisano 11 Kwiecień 2007 problem w tym ze niestety czasowo nie przebywam w kraju Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Unterberg Napisano 10 Lipiec 2007 Share Napisano 10 Lipiec 2007 Czy w kampanii wrześniowej 1939 r. żandarmii z plutonów żandarmerii przy związkach taktycznych byli umundurowani w mundur polowy wz. 36 - lniany i czy do tych mundurów nosili sznury naramienne koloru khaki? ( tak jak mówił regulamin ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ryszard Ochucki Napisano 10 Lipiec 2007 Share Napisano 10 Lipiec 2007 Witam! Fajny temat-tak trzymać! Jako d-ca patrolu ŻW miałem całkowicie nowe sorty mundurowe (jak zresztą wszyscy w moim OŻW i nie tylko) Stary mundur polowy i dodatkowa para butów służyły TYLKO do działań na terenie jednostki (musztra,wszelkie prace itp). Patrol to była świętość. Zawsze przed wyjściem w teren odpytywani przez Oficera Dyżurnego z Regulaminów,służby patrolowej czy użycia broni, sprawdzana bardzo dokładnie czystość umundurowania itp. Stare dobre czasy..Miło wspominam służbę w oddziale Rekinów" :). Warto tu wspomnieć że Oddział Żandarmerii Wojskowej w Gdyni jako jedyny w kraju (plus oczywiście podległe placówki)podlegał swego czasu pod Marynarkę Wojenną i stopnie były z MW. Szkoda że to zmienili.. Jeden z kolegów pokazał nak Żandarmerii"- przed wojenną wersję odznaki żandarma. Ja nosiłem odznakę dowódcy patrolu ŻW starego wzoru, teraz są inne, nowe. Jeśli ktoś ma zdjęcia odznak starej i nowej wersji to niech pokaże Kolegom zdjęcia.Ja niestety w wojsku cyfry" nie miałem i wszystkie foto mam w albumach:) Pozdrawiam wszystkich sympatyków tej formacji wojskowej! st.mat.Rysio O :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ryszard Ochucki Napisano 10 Lipiec 2007 Share Napisano 10 Lipiec 2007 Bardzo ładne świadectwo! Ja i moi koledzy po ukończeniu Szkoły Podoficerskiej w Poznaniu dostałem świadectwo-ksero :) wypisane maszynowo :) Mogli się troszkę bardziej postarać;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Unterberg Napisano 11 Lipiec 2007 Share Napisano 11 Lipiec 2007 Rysiu Ochucki dzięki za sentymentalny element w temacie żandarmeria. Uderzyłeś w dzwon, który słyszą przeważnie żandarmii. Patrol to świętość,regulamin to świętość, przepisy i akty prawne to świętość.To prawda.Bo bez tego wszystkiego po co osoba żandarma i idea tej formacji?Myślę, że urok tej formacji zawsze polegał na jej elitarnośći, staraniu się o dawanie przykładu, egzekwowaniu przestrzegania prawa wśród żołnierzy. Przy tym należy wspomnieć - niestety- o nienawistnym stosunku do żandarmerii. Ale taka to już robota. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rjp71 Napisano 14 Lipiec 2007 Share Napisano 14 Lipiec 2007 Unterberg czy mógłbyś napisać więcej o regulaminowym umundurowaniu żandarma na wypadek wojny? Czy nosił garnizonówkę,czy sznur mial kolor zielony zamiast żółtego,jakie były obszycia itp.Chodzi mi o wszystkie dane o umundurowaniu/czy wz.19 czy 36/ ,uzbrojeniu oraz oporządzeniu żandarma z września 39./także plutonów konnych/. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
J23 Napisano 18 Lipiec 2007 Share Napisano 18 Lipiec 2007 Zmiana stopni i umundurowania ŻW (MW)na styl ogolno wojskowy weszła za panowania gen.bryg.A.Kupisa.(na odprawach nie podobał się panującemu mundur marynarski.)Apropo ŻW z nadmorskich garnizonów nigdy nie podlegała pod MW.Pozdrawiam Wuesów i Zetonów.Rezerwista. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozakk88 Napisano 10 Sierpień 2007 Autor Share Napisano 10 Sierpień 2007 ładna fotka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozakk88 Napisano 10 Sierpień 2007 Autor Share Napisano 10 Sierpień 2007 kolejna ładna fotka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
żeton Napisano 11 Sierpień 2007 Share Napisano 11 Sierpień 2007 A propos aktualnych odznak ŻW. Fotkę tej o której mówił Rysiek wkleje jak wróce do pracy;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ryszard Ochucki Napisano 11 Sierpień 2007 Share Napisano 11 Sierpień 2007 Witam Panów!Troszkę przejęzyczyłem się z tą podległością" pod Marynarkę Wojenną, tak nie było, zawsze Warszawa fakt;) Żeton- moja blacha dowódcy patrolu też zaczynała się na " :) Chciałem wrócić do firmy ale to co mi zaproponowali nie bardzo mi pasuje.. Może Wiecie coś odnośnie przepisu (podobno od niedawna-nie jestem od 9 lat w temacie;) ) przyjmowania żołnierzy rezerwy w szeregi? interesuje mnie temat stopnia mł.chorażego.W zasadniczej miałem st.mata, po wojsku zrobiłem magisterkę a chorążego nie chcą dać;) - o co może tu chodzić?? Troszkę nie wyraznie to napisałem ale mam mega kaca po wczorajszych urodzinach kumpla, też zreszta byłego żandarma z Helskiej placówki. Bardzo ładna ta szabla przedwojennego żandarma... ciekawe jaki jest koszt takiego cudeńka? Czołem! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcjew Napisano 11 Sierpień 2007 Share Napisano 11 Sierpień 2007 O co moze tu chodzic o garba(plecy)nikt Cie nie skieruje na szkolke bez pchniecia.Co za glupie pytanie macie!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
żeton Napisano 12 Sierpień 2007 Share Napisano 12 Sierpień 2007 Ryszard jest to możliwe na tzw. Kursach Szkolenia Rezerw, tzn będąc w rezerwie idziesz na miesięczny kurs i po zdaniu egzminu masz stopień wyżej. Kumpel kilka razy na czymś takim i ma stopień właśnie mł. chor. O kwalifikacji na tenże kurs decyduje WKU, i sądze że marcjew ma rację w kwestii pleców. Nic nie zkodzi jednak podejść do WKU i zapytać, a nóż się uda;)Aha tak z ciekawośći zaprponowali Ci powrót do firmy w terenowym odziale czy OS?Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.