Skocz do zawartości

Weterplatte - wyposazenie zolnierzy

Gebhardt

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Planowanie plastycznej reprezentacji pierwszego dnia walk na Westerplatte postepuje. Wylonily sie nastepujace pytania odnosnie wyposazenia W CZASIE WALKI:

1) Jak wiadomo nie wszyscy zolnierze mieli helmy i maski gazowe wg Leonarda Piotrowskiego brakowalo ok 60 helmow i 80 masek gazowych. Ponadto, pewna ilosc masek gazowych ulegla zniszczeniu w pierwszych chwilach bitwy, posiekana kulami ckm na pulkach w koszarach. Pytanie czy poza relacjami osobistymi w ksiace Flisowskiego etc sa jakies dane kto mial co. Wychodze z zalozenia (calkiem mozliwie mylnego), ze zolnierze przyjezdzali na Wsterplatte z wlasnymi helmami i maskami. Ergo masek i helmow brakowalo dla robotnikow kontraktowych mobilizowanych i zolnierzy 'przemyconych'. Tylko wtedy dlaczego ta rozbieznosc ilosciowa? Dalej czy maski/helmy mial kto mial wlasne a jak nie mial to nie mial? Czy tez ten sprzet byl rozdzielony wg jakichs zasad? Np helmy byly potrzebniejsze na stanowiskach w polu a maski w piwnicach?

2) Czy noszono szelki?

3) Czy obslugi rkm (w kazdym razie na stanowiskach polowych) mialy ladownice do rkm? Czy byly uzywane torby na 5 magazynkow?

4) Czy na stanowiskach polowych noszono chlebaki?

5) Chyba plecakow w akcji nikt nie nosil?

6) Czy zolnierze lotnictwa, marynarki walczyli w mundurach swojej broni jak to sie zwykle pokazuje, czy w sortach piechoty jak reszta zalogi (co chyba byloby sensowne).

Za wszelka pomoc tak fachowego grona, z gory dziekuje.
Napisano
Witam
Zdaje się, że część żołnierzy przemycono latem 1939r. chyba w cywilnych ubraniach, więc możliwe, że starczyło umundurowania, natomiast zabrakło wyposażenia. Tak mi się zdaje, nie jestem do końca pewien. Największym autorytetem w sprawie Westerplatte pozostaje wachmistrz.
Badylarz
P.S. Zatrzymano w Gdańsku również polski pociąg z bronią, amunicją ? (być może też z wyposażeniem). To była głośna sprawa, propagandowo nagłośniona przez nazistów, nie wiem tylko czy to było dla Westerplatte.
Napisano
Witam
W tym transporcie był chyba też stół operacyjny i wyposażenie medyczne, którego brak potem dotkliwie odczuł kapitan Słaby.
Pozdrawiam
Łukasz
Napisano
Trzeba by zobaczyć z czym pojechali żołnierze 4PPL Z Bukówki w Kielcach. I co potem zostało im wysłane.
Tylko to co zatrzymane było w Gdańsku ?
Napisano
Co mieli to +/- wiadome: pelne wyposazenie zolnierza/marynarza WP czasu pokoju + specjalne dodatki np saperki i 40 ubran cywilnych do wyjazdow na miasto. Potwierdzaja to zreszta fotki oficjalnych wystapien z plecakami wlacznie. Akurat dlaczego zabraklo helmow i masek to nie wiem. Niestety to mi niewiele pomaga bo chodzi o to co mieli na sobie podczas walki:(.
Napisano
A mnie ciekawi sprawa saperek. Na filmie zachowano zgodność historyczną. Ale czy saperki pojechały już z Kielc, czy już na miejscu zamiast trzewików dostali saperki ?
Napisano
Nie wszyscy żołnierze mieli saperki 1 września 1939 r. Potwierdzają to relacje w moich zbiorach. Byli to żołnierze z ostatnich uzupełnień. Pozdrawiam. wachmistrz
Napisano
Wiadomo coś więcej o okolicznościach wyjazdu z Kielc z koszar na Bukówce ? W jakich mundurach wyjechali ?

Rozumiem że pojechali koleją ?
Napisano
No i narzuca sie pytanie czy obuwie mieli jakie mieli, czy tez je rozparcelowano tak aby zolnierze na stanowiskach alarmowych (powiedzmy zalogi wartowni, Placowek etc) zawsze byli w saperkach?
Napisano
Ile zabrakło saperek? - nie wiem. Na pewno 1 września rankiem na pierwszej linii placówek byli też żołnierze, którzy nie mieli saperek. Po prostu takie im zadanie wyznaczono wg rozkazów dziennych i nikt nie patrzył jakie mają buty. Pozdrawiam. wachmistrz
Napisano
Hmmm czyli jednak kiedyś dobrze chyba się zanstanaiwałem nad zdjęciem rannego żołnierza polskiego na WST - leżał w drelichu i było widac podeszwy butów. Wyglądały jak byk na trzewiki. Fotka była w którymś z postów (tych długich) o WST (fota z ebay).
Napisano
Ja mam inne pytanie, podobno dowódcy placówek mieli jako broń osobista jakieś pistolety maszynowe produkcji belgijskiej, nie wie moze ktos jaka to była marka.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie