Jump to content

pociag pancerny

waldi

Recommended Posts

Posted
Kolego myślę, że wiem jak ci pomóc. Znam miejsce, gdzie jest wystawiony i eksponowany wagon pancerny prawdopodobnie z pociągu pancernego Poznańczyk. Ten wagon został nawet lekko odnowiony, oczyszczony i jest pod dobrą opieką kustosza. Napisz na priv, albo coś to pomogę ci znaleźć kontakt.
POZDR
  • 2 weeks later...
Posted
Rdzewieje, bo chociaż zaproponowałem Waldiemu, że go skontaktuję z kustoszem muzeum, w którym już jest wagon pancerny, to Waldi się do mnie nie odezwał. A kustosz może by i wagon zabrał, ale najpier musi wiedzieć gdzie on jest, prawda?
Posted
A szkoda że rdzewieje, Przecież skoro to wagon od pociagu pancernego to warto żeby nim się zaopiekowano. Jak by znalazł miejsce w muzeum to przecież byłby pod fachową opieką. Eksponat wart większej uwagi, bo szkoda by było żeby złomiarze go namierzyli, a dalej to juz wiecie co się stanie.
Posted
Witam !
Czy kojarzycie pociąg pancerny z Muzeum Kolejnictwa w Warszawie ? (w zasadzie to jeden wagon artyleryjski + opancerzony zespół napędowy)- ostatnio przez jakiś czas stał w Chabówce, a teraz znów jest w Warszawie. Nie wiem czy wiecie, ale pociąg ten stał przez wiele lat na stacji w Skarżysku (tam gdzie jest MOB) ponieważ był sprowadzony przez ówczesnego kustosza muzeum, które wtedy nazywało się Muzeum Regionalne im. Berlinga. Zdjęcie tego pociągu na stacji w S. jest nawet w jednej z książek J. Magnuskiego.
Niestety pewnego dnia pociąg odjechał do Muzeum Kolejnictwa, ale dlaczego tak się stało - nie wiadomo chociaż wydaje mi się że był to eksponat Muzeum Regionalnego... Mam u rodziców obszerny artykuł o tym, a także o początkach kolekcji dzisiejszego Muzeum Orła Białego - jeśli ktoś jest zainteresowany to będę miał te materiały na poczatku października. Wracając do wagonu - może Muzeum Orła Białego chciałoby mieć taki eksponat niejako w zamian za utracony pociąg pancerny ? Może kolejarze ze Skarzyska by pomogli.... Co o tym sądzicie ?
Pozdrawiam
Jarek H.
Posted
Waldi czy możesz go dokładniej opisać?
np. rozmiary, ilość wież i otworów srzelniczych, rodzaj połączeń płyt (nity lub spaw), kolor, kształ całości i poszczególnych elementów itp.
Posted
jest strasznie sponiewierany juz gumisie sie zaczynaja dobierac powoli z palnikem jest brazowy blachy sa laczone na nity z przodu i z tylu sa plyty betonowe i jest wypelniony smieciami i do polowy przysypany ziemia nie wiem czy ma kola

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...

Important Information