waldi Napisano 13 Wrzesień 2003 Autor Napisano 13 Wrzesień 2003 znalazlem wagon z pociagu pancernego co mam z tym zrobic???? moze ktos ma na to ochote???
kodai Napisano 13 Wrzesień 2003 Napisano 13 Wrzesień 2003 Może przy okazji jakieś zdjęcia uda Ci się zamieścić
waldi Napisano 13 Wrzesień 2003 Autor Napisano 13 Wrzesień 2003 stoi sobie na starej bocznicy kolejowej zasypany smieciami i piachem
Rumburak Napisano 15 Wrzesień 2003 Napisano 15 Wrzesień 2003 Kolego myślę, że wiem jak ci pomóc. Znam miejsce, gdzie jest wystawiony i eksponowany wagon pancerny prawdopodobnie z pociągu pancernego Poznańczyk. Ten wagon został nawet lekko odnowiony, oczyszczony i jest pod dobrą opieką kustosza. Napisz na priv, albo coś to pomogę ci znaleźć kontakt. POZDR
Gość Napisano 15 Wrzesień 2003 Napisano 15 Wrzesień 2003 W Chabówce jest chyba jakieś muzeum kolejnictwa.
waldi Napisano 15 Wrzesień 2003 Autor Napisano 15 Wrzesień 2003 muzeum jest bardzo chetne ale napewno trzeba im podac to na talezu i z dowozem
Rumburak Napisano 24 Wrzesień 2003 Napisano 24 Wrzesień 2003 Rdzewieje, bo chociaż zaproponowałem Waldiemu, że go skontaktuję z kustoszem muzeum, w którym już jest wagon pancerny, to Waldi się do mnie nie odezwał. A kustosz może by i wagon zabrał, ale najpier musi wiedzieć gdzie on jest, prawda?
mech Napisano 24 Wrzesień 2003 Napisano 24 Wrzesień 2003 A szkoda że rdzewieje, Przecież skoro to wagon od pociagu pancernego to warto żeby nim się zaopiekowano. Jak by znalazł miejsce w muzeum to przecież byłby pod fachową opieką. Eksponat wart większej uwagi, bo szkoda by było żeby złomiarze go namierzyli, a dalej to juz wiecie co się stanie.
Jhaken Napisano 25 Wrzesień 2003 Napisano 25 Wrzesień 2003 Witam !Czy kojarzycie pociąg pancerny z Muzeum Kolejnictwa w Warszawie ? (w zasadzie to jeden wagon artyleryjski + opancerzony zespół napędowy)- ostatnio przez jakiś czas stał w Chabówce, a teraz znów jest w Warszawie. Nie wiem czy wiecie, ale pociąg ten stał przez wiele lat na stacji w Skarżysku (tam gdzie jest MOB) ponieważ był sprowadzony przez ówczesnego kustosza muzeum, które wtedy nazywało się Muzeum Regionalne im. Berlinga. Zdjęcie tego pociągu na stacji w S. jest nawet w jednej z książek J. Magnuskiego.Niestety pewnego dnia pociąg odjechał do Muzeum Kolejnictwa, ale dlaczego tak się stało - nie wiadomo chociaż wydaje mi się że był to eksponat Muzeum Regionalnego... Mam u rodziców obszerny artykuł o tym, a także o początkach kolekcji dzisiejszego Muzeum Orła Białego - jeśli ktoś jest zainteresowany to będę miał te materiały na poczatku października. Wracając do wagonu - może Muzeum Orła Białego chciałoby mieć taki eksponat niejako w zamian za utracony pociąg pancerny ? Może kolejarze ze Skarzyska by pomogli.... Co o tym sądzicie ?Pozdrawiam Jarek H.
michalczewski Napisano 25 Wrzesień 2003 Napisano 25 Wrzesień 2003 A ten wagon nie mial ścian z 10-15cm betonu? Jeżeli to ten to ostatnio jakieś muzeum wyciagnelo go ze śmieci i piasku na bocznicy kolejowej (chyba pod Pilą)
Jhaken Napisano 25 Wrzesień 2003 Napisano 25 Wrzesień 2003 Waldi jest tam jeszcze ten wagon ??PozdrawiamJarekH
yoony Napisano 25 Wrzesień 2003 Napisano 25 Wrzesień 2003 http://cgi.ebay.de/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=3244076894&category=15504
polsmol Napisano 25 Wrzesień 2003 Napisano 25 Wrzesień 2003 Waldi czy możesz go dokładniej opisać?np. rozmiary, ilość wież i otworów srzelniczych, rodzaj połączeń płyt (nity lub spaw), kolor, kształ całości i poszczególnych elementów itp.
waldi Napisano 25 Wrzesień 2003 Autor Napisano 25 Wrzesień 2003 jest strasznie sponiewierany juz gumisie sie zaczynaja dobierac powoli z palnikem jest brazowy blachy sa laczone na nity z przodu i z tylu sa plyty betonowe i jest wypelniony smieciami i do polowy przysypany ziemia nie wiem czy ma kola
Frozzer Napisano 25 Wrzesień 2003 Napisano 25 Wrzesień 2003 proponuje zadzwonic do tvn czy innej stacji, ktora naglosni sprawe, wtedy na pewno na zlom nie pojdzie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.