morus Napisano 8 Sierpień 2006 Autor Napisano 8 Sierpień 2006 witam, poszukuje wszelkich informacji, kontaktów, ZDJĘć na temat lotniska ruskiego Wysokie Mazowieckie. zainteresowanym zapewniam wymianę ciekawych informacji, za pomoc z góry serdeczne dzieki.
adamus.b Napisano 8 Sierpień 2006 Napisano 8 Sierpień 2006 Zdjęć nie posiadam z lotniska. A lotnisko nie było tylko radzieckie. Obecnie teren rolniczy (pastwisko itd.) Podobno po wojnie znajdowano tam ciekawe rzeczy. A teren obecnie możliwy do eksploracji, ale przeznaczony jest na cele inwestycyjne (we wrześniu rozstrzygnięcie przetargu)i później może być lipa. Lotniskiem się jeszcze nie interesowałem, bo ze względów rodzinnych meczę oddział Huzara". Ale wiem kto moze mieć materiały na temat lotniska.Pozdrawiam z Wysokiego.
morus Napisano 8 Sierpień 2006 Autor Napisano 8 Sierpień 2006 witam, też jestem z wysokiego, byc moze się znamy, za wszelkie informacje dzieki.
morus Napisano 8 Sierpień 2006 Autor Napisano 8 Sierpień 2006 co do lotniska, znam tam każdy kamień, pagórek, wiosną bywam tam czesto, a i ciekawe rzeczy sie znajduje.
TIX Napisano 9 Sierpień 2006 Napisano 9 Sierpień 2006 mam żyjącego świadka, który pracował jako cieśla na tym lotnisku, sam nie miałem okazji tam poszukać ale z tego co opowiadał to masa sprzętu tam była porzucona.
adamus.b Napisano 9 Sierpień 2006 Napisano 9 Sierpień 2006 Ja pamiętam z opowieści też, że sporo sprzętu porzucono. Gdzieś bodajże widziałem też jakieś zdjęcie, ale nie pamiętam publikacji.Morus raczej na pewno się znamy przynajmniej z widzenia. Za małe miasto.Zdjęcia jakieś mam z 1939, ale nie lotniska.Pozdrawiam
M40 Napisano 30 Październik 2007 Napisano 30 Październik 2007 Hmmm skoro temat odżył...W okolicy znajduje się wiele ciekawych pozostałości po lotnisku.Znam domy, gdzie jeszcze do niedawna palono w piecu drewnianymi skrzyniami po amunicji (parę udało mi się uratować). Do tego po okolicznych gospodarstwach wala się lotniskowy złom" - jakieś duże butle (w jednym gospodarstwie znalazłem wielkie butle z 1941 roku, które pochodzą z terenu lotniska), łuski większych kalibrów po Rosjanach i Niemcach, tuby po pociskach (w wakacje wygrzebałem ładną puchę od Nebelwerfera z oryginalną dodatkową warstwą farby w kolorze zbliżonym do LW) i czasami jakiś złomik poradziecki i poniemiecki, ale bez rewelacji. Trochę biegałem biegałem po okolicy (na wschód od Wysokiego Mazowieckiego). W zagajnikach i laskach - niewypały i ammo p.lotnicze, a więc syf :(. Na polach trafiają się łuski większego kalibru, różnego rodzaju ammo (głównie Mauser 98k), guziki groszki" i niemieckie guziki od celty. Jakoś do latania po lotnisku nigdy mnie nie goniło, zawsze wolałem pobiegać po polach, w poszukiwaniu drobnicy. Kto wie, może trzeba to nadrobić ;)??!!Jeśli ktoś z Wysokiego byłby chętny na wspólny wypad, niech da znać na priva. Co prawda nie jestem z samego Wysokiego Mazowieckiego, ale bywam tam bardzo często.
Klemens Forel Napisano 30 Październik 2007 Napisano 30 Październik 2007 Co do oddziału Huzara mam troche wiadomosci oraz lotniska odwzwe sie pozniejszym terminie
mowglyn Napisano 31 Październik 2007 Napisano 31 Październik 2007 124 IAP nie zwojował wiele. Niemieckie SD2 positowały" prawie wszystkie z 70 MiG-ów 3. Kilku cwaniaków zdążyło wystartować. Jeden nad ranem staranował ponoć niemiecki samolot w rejonie Czerwonego Boru. Jest to ponoć pierwszy sowiecki taran lotniczy po rozpoczęciu wojny z III Rzeszą.Garść ciekawych informacji można wycisnąć z I tomu Raportów wywiadu Obwodu AK-AKO-WiN Wysokie Mazowieckie". Znacie to?PS. W latach 50-tych przez krótki okres czasu stacjonowały w Wysokiem MiG-i 15. Było w jakimś numerze Militariów i Faktów"...PS. Pozdro dla Huzarowej" ekipy. WiN czuwa!!!
ZywiK Napisano 1 Listopad 2007 Napisano 1 Listopad 2007 A jaka teraz jest sytuacja w Czerwonym Borze i czy ktos probowal" swoich sil z piszczalka w tamtych rejonach??
M40 Napisano 1 Listopad 2007 Napisano 1 Listopad 2007 Czerwony Bór - nie kopałem, ale z tego co widziałem potwornie przeryte. Tereny niestety dość znane i popularne. A fanty oczywiście wychodziły i to pierwsza klasa ;)
ZywiK Napisano 2 Listopad 2007 Napisano 2 Listopad 2007 no dzisiaj z adamusem.b wyposarzeni w ACE250 dwie lopaty i duzo optymizmu ruszylismy w okolice.. pokopalismy w okolicy kulesz i lotniska.... generalnie to smieci, smieci albo.. NIC:/ przemierzylismy polnocna strone od maza w strone kulesz (ziemianki radzieckie:)) kierujac sie w strone lotniska Generalnie wypad mozna zaliczyc do wypadu zwiadowczego". Uwienczeniem naszych poszukiwan bylo odnalezenie fundamentow po starej izbie i stodole. pare fantow gospodarczych (wiadro, siodelko, plug itp..) nastepny raz, na pole w poszukiwaniu drobnicy okolicznej..dzieki adamus za wypad
e g z e k u t o r Napisano 10 Listopad 2007 Napisano 10 Listopad 2007 witam wszystkich, czy jestescie panowie z Wysokiego, czy może z okolicy ?panie M40, jesli jest Pan kolekcjonerem z Wysokiego lub najbliższej okolicy, to może się poznamy ? ciekawią mnie te skrzynki. moją kolekcję pokazywałem kiedyś na forum pod tym samym nickiempanie mowglym - skad wiadomo, że 124 IAP, SD 2 i Migi ?
mowglyn Napisano 10 Listopad 2007 Napisano 10 Listopad 2007 Egzekutor!Podane przeze mnie informacje pochodzą z literatury przedmiotu dotyczącej szeroko pojętej Barbarossy".Pozdro!PS. Tak, jestem z okolicy Wysmazu... .
k.roszkowski Napisano 14 Listopad 2007 Napisano 14 Listopad 2007 Z tego co wiem to na terenie lotniska w Wys. Maz. nic ciekawego nie znaleziono. Teren poligonu w Czerwonym Borze (gdy go zamykano)został sprawdzony przez saperów - na pewno znaleźli dużo ciekawych rzeczy i na pewno nie były to tylko niewypały.Pozdrawiam k.roszkowski
jawor1956 Napisano 16 Listopad 2007 Napisano 16 Listopad 2007 Witam. To ja wydałem ten tom Raportów Wywiadu ... Będą następne. Przygotowane do druku. Również z lat 1941-44.Mam dużo ciekawych informacji, ale z wykrywką nie biegam. Pozdrowienia dla Huzarowców". Jerzy Z.
jawor1956 Napisano 16 Listopad 2007 Napisano 16 Listopad 2007 Dodam. Ciekawe są tereny Lasu Mazury. Polecam ten obszar jako b.ciekawy do spacerów z wykrywką!!!!! Kolega za moją namową trafił ciekawe m.in. wrześniowe fanty. Naprawdę warto tam się wybrać! Pozdrawiam Jerzy Z.
mowglyn Napisano 16 Listopad 2007 Napisano 16 Listopad 2007 Brywieczór!Gratuluję, gratuluję! Od ładnych kilku lat" czekam na te kolejne tomy... .WiN czuwa!PS. Coś chyba Huzarowcy" mało czytają. To raczej namiętni kopacze... .PS. 2 A kiedy w końcu będzie można poczytać coś dobrego o konspiracji niepodległościowej w powiecie bielskim?
jawor1956 Napisano 19 Listopad 2007 Napisano 19 Listopad 2007 Witam.Przestój w wydawaniu to nie moje nie chciejstwo. Z racji na podane nazwiska agentów UB było trochę umultu" ! Ale tylko tumultu - procesów jakoś nie było choć wskazane by to było!Bielsk to odrębne zagadnienie. Mam dobre oryginalne materiały do wydania drukiem, ale jestem zobowiązany słowem, że ujawnię je dopiero po 2010 r.Tak chciał oficer WiN-u, który te materiały mi przekazał w 1985 r. Mam je zamelinowane. Huzarowcy ", a głównie ich potomkowie są w rozproszeniu. Nie zorganizowani. Pozdrawiam.
k.roszkowski Napisano 20 Listopad 2007 Napisano 20 Listopad 2007 WitamJawor1956 czy masz może jakieś informacje dotyczące działalności Hieronima Perkowskiego ps. Dziadek", Rżeńka" d-cy kompanii AK Łapy (był też chyba pośmierci Karasia" d-cą oddziału leśnego)Pozdrawiam
jawor1956 Napisano 22 Listopad 2007 Napisano 22 Listopad 2007 Witam Pana K.Roszkowski. Patriotyczną i bojową działalność Dziadka" w oparciu o znane mi materiały należy ocenić bardzo dobrze !!!!!!!! O ile dobrze pamiętam to zbiorach mam piękne zdjęcie Dziadka z Huzarem zrobione zimą.Mam zdjęcie Dziadka, Huzara, Tui i innych zrobione przed kościołem w Sokołach Z powodu gruntownego remontu mieszkania obecnie są one niedostępne - leżą w jednym z pudeł tak jak i inne materiały.Pozdrawiam.
k.roszkowski Napisano 23 Listopad 2007 Napisano 23 Listopad 2007 Dzięki za odpowiedź.Wiem, że działalność Dziadka" oceniana jest dobrze, ale ja chciałbym się dowiedzieć coś bliższego na ten temat:- od kiedy był w konspiracji- jego osiągnięcia bojowe- struktura oddziału i jego uzbrojenie- jego stosunek do NSZ (usiłowanie zabójstwa Dziadka" w miejscowości Jamiołki przez tamtejszych członków NSZ)- jego działalność po zakończeniu działań wojennych na terenie powiatu wysokomazowieckiego (czy się ujawnił, czy też nie, czy po wyjeździe do Warszawy i zamieszkaniu na Pradze utrzymywał kontakty z AK, WiN)- czy wie Pan coś na temat usiłowania przemytu dużej ilości złota przez żone - konkubine Dziadka"(pierwsza żona pozostała w Kruszewie Brodowie) w latach 60- tych na lotnisku Okęcie w W-wie. Została zatrzymana wraz z synem podczas kontroli bagażu.Z tego co mi wiadomo to Dziadek" zmarł w osamotnieniu w swoim mieszkaniu na Pradze pod koniec lat 60-tych, cały czas miał ze sobą broń (dwa pistolety), żył w niepewności, bał się represji ze strony UB. PSJeżeli będzie to możliwe, to prosił bym o przesłanie na moją skrzynkę pocztową zdjęcia Dziadka " z Huzarem"
jawor1956 Napisano 28 Listopad 2007 Napisano 28 Listopad 2007 Witam Pana K. RoszkowskiW konspiracji już za pierwszego sowieta.Niestety stosunki pomiędzy Polakami z AK-AKO-WiN a NSZ, NZW były złe i kończyły się często tragicznie. Dochodziło do walk bratobójczych.W Kartach Ujawnienia sprawdzę czy się ujawnił - tego teraz nie pamiętam.Zdjęcie prześlę, ale później- remont.Kontakty utrzymywał m.in. z Witoldem" k-ntem obwodu, Podlasinskim - szef wywiadu obwodu i innymi. Tak to wynika z korespondencji.
Horseman Napisano 6 Kwiecień 2014 Napisano 6 Kwiecień 2014 Tuż za Szepietowem,na ziemi folwarku GirałtyStare,równiez było sowieckie lotnisko.Z tego co wiem,to poniemieckim ataku zaden samolot nie wystartował.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.