kiler p Napisano 7 Sierpień 2006 Autor Napisano 7 Sierpień 2006 Dziś rano na TV Polonia oglądałem krótki programik, w którym pokazana była wystawa zdjęć z Powstania Warszawskiego. Komentował ją właściciel. Była tam też niewielka wystawka rzeczy związanych ze zdjęciami. W trakcie komentowania powiedział, że z tych fotografi można wiele dowiedzieć się na temat umundurowania powstańców i jako przykład podał pewną manierę popularną wśród powstańców ze Starego Miasta, jaką było noszenie pod szyją chust, które jakoby zdobyto razem z panterkami w magazynie na Stawkach. W gablocie była jedna z tych zdobytych chust: biała z czerwonymi groszkami na środku. Sam powstaniec stwierdził, że nie wie po co Niemcy trzymali te chusty w magazynie. Przecież w tej kolorystyce z maskowaniem nie miały wiele wspólnego.Bardzo interesują mnie te chusty. Czyżby żołnierzom niemieckim wydawano coś takiego? Jeśli tak to w jakim celu ? W sumie dosyć często można na zdjęciach spotkać się z takimi chustami pod szyją żołnierzy (np.: na zdjęciu obok), zwłaszcza w panterkach.
a.korbaczewski Napisano 7 Sierpień 2006 Napisano 7 Sierpień 2006 a czy niemcy pod Narwikiem nie mieli takich różnych chust?
whatfor Napisano 7 Sierpień 2006 Napisano 7 Sierpień 2006 kiler p - jeżeli możesz, to wrzuć jeszcze jakieś fotki SS-manów z chustami. Chętnie na to popatrzę...
a.korbaczewski Napisano 7 Sierpień 2006 Napisano 7 Sierpień 2006 białą chustkę ma chyba szwab wychodzący z PASTy, na kronice.
acer Napisano 7 Sierpień 2006 Napisano 7 Sierpień 2006 Chusta chyba po to żeby nie odczuwać skutków zapocenia karku, coś w rodzaju podręcznego ręcznika, .....Ewentualnie moda na przykład niwelowanie widoku zbyt dużego w kołnierzu munduru... Ale jak było naprawde...
whatfor Napisano 7 Sierpień 2006 Napisano 7 Sierpień 2006 korbaczewski - zgadza się, nie jeden z poddających się w Paście" miał zawiązaną chustę, związane to było z tym, że PAST-a przez kilka godzin płonęła, i Niemcy chustami chronili się przed gryzącym dymem. Zresztą podobnie robili powstańcy walcząc w płonących domach - są relacje nt wykorzystywania tych chust. Ja nadal czekam na fotki SS-manów z chustami...Kiler napisał, że: dosyć często można na zdjęciach spotkać się z takimi chustami". Ja jakoś nie spotykam się tak często z owymi chustami...
bjar_1 Napisano 7 Sierpień 2006 Napisano 7 Sierpień 2006 Z nieco innej beczki...Książka Niemieckie oddziały powietrznodesantowe 1939-45" Nr.139 Ospreya, str.37 (podpis rysunku E3) :Hans Teske, który służył w FJR 5 po przeniesieniu go ze Sturmregiment, wspomina, że w 1 Kompanii tego batalionu wszyscy żołnierze nosili niebieskie chusty w białe grochy (...)"Może chusty o różnych wzorach służyły np. do rozróżniania żołnierzy należących do poszczególnych kompanii na szczeblu np. batalionu?
a.korbaczewski Napisano 7 Sierpień 2006 Napisano 7 Sierpień 2006 a to już wie po co było targać ciężką puszke z maską.a czy w kronice z berlina jak wuciągają takiego niemca z podziemi nie ma on chusty coś na podobieństwo siatki jaką nosili amerykanie gdzieś tak w czasach Viet Namu?
whatfor Napisano 7 Sierpień 2006 Napisano 7 Sierpień 2006 korbaczewski - ile godzin spędziłeś w masce p.gaz?
a.korbaczewski Napisano 7 Sierpień 2006 Napisano 7 Sierpień 2006 0,00003 godziny, hłe hłe hłe. ale upadlanie żołnierzy w maskach i op1 to jest zajęcie podstawowe kaprali wszystkich armii od czasu wynalezienia maski z gumy.
AdamT Napisano 7 Sierpień 2006 Napisano 7 Sierpień 2006 Generalnie to w wojsku nie ma miejsca na prywatę więc i chustkę taki żołnierz może dostać aby miał w co nos wysmarkać.Ci na zdjęciu równiż mają coś na szyi pod golfem.
kiler p Napisano 7 Sierpień 2006 Autor Napisano 7 Sierpień 2006 Whatfor: być może często" to rzeczywiście zbyt duże słowo :), po prostu gdy widzę coś więcej niż na 3-4 zdjęciach to mnie to zastanawia. Sporo tych chust jest też na planszach barwnych we wspomnianej przez Bjara książce Niemieckie oddziały powietrznodesantowe 1939-45".Co do zastosowania to być może rzeczywiście stanowiła ona takie swoiste kragebinde", podobnie jak to robili GI`s w Wietnamie.Mnie najbardziej zastanawia obecność tych chust w magazynach na Stawkach: powstaniec zmyśla, czy jest może na to jakieś wyjaśnienie ?
whatfor Napisano 7 Sierpień 2006 Napisano 7 Sierpień 2006 Kiler - mnie właśnie te Stawki nieco irytują... Bo znam kilkanaście relacji ze Stawek i mniej więcej wiem, co tam zdobyto - ale nikt nie pisał o chustach!
AKMS Napisano 7 Sierpień 2006 Napisano 7 Sierpień 2006 A tak z ciekawości i celem uścislenia: Parasole" nosili granatowe chusty w białe grochy czy białe chusty w granatowe grochy? Bo zetknąłem sie z różnymi wersjami...
rwd Napisano 7 Sierpień 2006 Napisano 7 Sierpień 2006 Z całą pewnością granatowe w białe grochy i nie pochodziły one ze Stawek.
whatfor Napisano 7 Sierpień 2006 Napisano 7 Sierpień 2006 Przed chwilą zapytałem powstańca o zawartość magazynów na Stawkach - o chustach nic nie słyszał... A w magazynach buszował...
whatfor Napisano 8 Sierpień 2006 Napisano 8 Sierpień 2006 ... ale ta chusta raczej nie jest w białe grochy...
rwd Napisano 8 Sierpień 2006 Napisano 8 Sierpień 2006 Od każdej reguły jest odstępstwo. Nie jestem też pewny , że postać z chustą była z Parasola" - choć jest tak zawsze podawane w podpisach do tego zdjęcia.
a.korbaczewski Napisano 8 Sierpień 2006 Napisano 8 Sierpień 2006 a może w magazynie były obrusy, ktos sobioe zawiazał i ktoś inny też i już opowieść gotowa.ale temat chustek pod szyją jest jak widac szerszy bo i powstańcy i spadochroniarze szwabscy i gebrigsjagrzy.
kiler p Napisano 8 Sierpień 2006 Autor Napisano 8 Sierpień 2006 Whatfor: to dokładnie ta! Tak jak napisałem wcześniej: biała z czerwonymi groszkami - taką pokazywał ten powstaniec i była też fotka z 3 powstańcami w panterkach i każdy miał taką chustkę pod szyją. Właśnie tym co mnie zastanowiło było to, że kategorycznie stwierdził, że pochodziły z niemieckich magazynów i zdobyli je razem z panterkami.
rwd Napisano 8 Sierpień 2006 Napisano 8 Sierpień 2006 A w jakiej kompanii czy też batalionie był ten powstaniec?
kiler p Napisano 8 Sierpień 2006 Autor Napisano 8 Sierpień 2006 Niestety nie - to był program na TV Polonia, relacja z wystawy zdjęć o powstaniu. Leciał wczoraj ok. 8.30. Sprawdziłem program TV i to był chyba reportaż z programu Kwadrans po 8", który leci codziennie, więc na powtórkę też nie ma raczej szans.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.