Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Za Wirtualną Polską:

Hitlerowski emblemat na polskim transporterze
PAP 02:05

Na zdjęciu zniszczonego pod Bagdadem polskiego transportera, opublikowanym w Gazecie Wyborczej", widnieje emblemat Dywizji Pancernej SS Leibstandarte Adolf Hitler z okresu II wojny światowej - informuje Trybuna".

O treści znaku umieszczonego na polskim transporterze powiadomił gazetę znawca heraldyki militarnej z Dolnego Śląska, Maciej Grabowski. Powiększył on zdjęcie transportera i ze zdumieniem stwierdził, że godło wymalowane na tarczy osłaniającej karabin maszynowy, to znane godło Dywizji Pancernej Leibstandarte Adolf Hitler.

Polski wóz typu hummer z emblematem SS został zaatakowany niedaleko Diwaniji. Wjechał na minę pułapkę, którą zdetonowano przez radio. W hummerze byli trzej polscy żołnierze i iracki tłumacz. Wszyscy zostali ranni. Żołnierze pochodzą ze specjalnego oddziału Żandarmerii Wojskowej z Gliwic.

Jak doszło do umieszczenia na polskim sprzęcie bojowym znaku formacji hitlerowskiej? Czy była na to zgoda dowództwa, czy też był to autorski" pomysł żołnierzy tego transportera? Jak to możliwe, by w wojsku, w którym nawet fryzury są regulaminowe, ktoś mógł samowolnie umieścić na sprzęcie bojowym emblemat dywizji SS - pyta Trybuna". (PAP)

Więcej:

http://wiadomosci.wp.pl/kat,8311,wid,8417830,wiadomosc.html

• Odpowiedzi 140
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
na całym świecie jednostki mają swoje znaki , przewaznie symbole runiczne lub znaki kóre cos symbolizują , niejednokrotnie sie pokrywają (rózne jednostki w róznych krajach ) godła jednostek niemieckich były przewaznie runiczne a wiec nie czysto faszystowskie tylko zapozyczone (łacznie z sama swastyką ) jedzcie do zakopanego i popatrzcie na stare domy na niektórych widnieje element swastyki ( i był tam na długo przed hitlerem )
znowu ktoś robi zamęt wokół Polaków aby udowondic jacy z nas faszyści :)
pozdro

Problem polega na tym, że swastyka to symbol religijny (Słońce i ogień) zaanektowany przez faszystów.
Symbol LSSAH nie jest runą jak choćby Odal", a powstał - o ile wiem - w nawiązaniu do nazwiska twórcy jednostki Seppa Dietricha (dietrich to po niemiecku wytrych).

Według mnie to zachowanie w styluzobaczcie jacy z nas twardziele",trochę jak podwinięte rękawy i bandany na głowach.Niestety symbol do tego twardzielstwa bardzo nie na miejscu.Królik oczywiście ma rację mówiąc o genezie tego symbolu.
pozdrawiam
kruszyna

Widzę spóźniłem się z założeniem postu w sprawie...

Widać to porządni fascynaci historii wojskowości byli...
Może jacyś rekonstruktorzy :)

Jakby zamieścili coś innego bojowego - np wilka, to zaraz byłby krzyk że to emblematy Brygady Dirlewangera.......

Aha ten wytrych" jak go nazwał Królik widziałem na butelce z piwem współczesnej to był Heineken albo Calsberg( nie pamietam )na tej malutkiej etykietce z tyłu , więc chłopaki może piwo reklamowali? :)
pozdro

Himmler :)

No paranoja, wszędzie na ścisłość można doszukać się emblematów niemieckich.

Słoneczka, tarcze, pęki rózg liktorskich, et cetera....

Widać pewien facet- starszy rzemieślnik który prowadzi dorabianie kluczy, naprawy maszyn, itp. ma w moim mieście przed wejściem do swojego zakładu na szyldzie klucz....
bez wątpienia stary ss-man, fanatyk z pierwszej dywizji pancernej.....

Panowie...
Gazety jak Trybuna" , Gazeta Wyborcza" zawsze sie bedą doszukiwać jakiś powiązań z nazistami.
Kiedyś był wywiad z jakimś pismakiem z Gazety Wyborczej" który twierdził że ponad połowa z naszych reko to neonaziści.Koleś nawet nie wie co mówi!!
Ja mam generalną zasade.Nie czytam Wyborczej" i Trybuny" i jest gitara.

Pozdrawiam
Zwierz

O w buzię... To ja już wczoraj tak namieszałem? http://www.poszukiwanieskarbow.com/Forum/viewtopic.php?t=29264

A z drugiej strony - może w takim camo" już go dostaliśmy? Patrząc na wcześniejsze konflikty to jakoś amerykańskie czołgi w Vietnamie, jeżdzące z wielkimi niemieckimi flagami z hackenkreuzem" wielkiego halo nie narobiły...

Fiodor
To ma do tego GW że twierdzi że nasi reko to naziści i gotowa napisać że nasi chłopcy w Iraku mają takie poglądy.
Moim zdaniem to wybryk jakiegoś żołnierza który nawet nie wiedział co pisze.Po prostu przypadek.Nie wierze aby ktoś z naszych żołnierzy celowo arysował" ten emblemat.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie