Skocz do zawartości

do woja marsz ,do woja marsz !

pik78

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 86
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Jest to sposób walki z bezrobociem.200 000 chłopa przez 4 miechy to oile procent spadnie w skali kraju?Będzie można przed wyborami machnąc nowa reklame z hasłem Znów spadło bezrobocie itp brednie.
Pozdrawiam
Napisano
czemu nie troche to komplikuje sprawy studentom oczywiście ale takie 4 miesiące wakacji. tylko szkoda ze nie ma kasy na jakiekolwiek sensowne szkolenie i te 4 miesiace ograniczy się do trenowania padnij, powstan i przynoszenia browaru dziadkom.

albo służba powszechna albo zawodowa armia.
Napisano
W 100% zawodowa armia też nie jest najlepszym rozwiązaniem. Koszty zawodowca (pensja, ZUS, emerytura) są dużo wyższe, niż koszty kota z zasadniczej. Polski na taką nie stać. Z drugiej strony, wraz z coraz większą komplikacją sprzętu (i jego ceną) strach człowiekowi z poboru dać coś do ręki. A 4 miesiące to niewiele.

Inwestowanie w pobór/gwardię narodową/obronę cywilną ma sens, jeśli takiego człowieka uczy się oprócz wojaczki czegoś porzytecznego, co przyniesie państwu korzyści po powrocie takiego człowieka do cywila (patrz Niemcy). Inaczej będzie to przypominało prace dyplomowe na uczelniach. W Polsce tworzono je generalnie a półkę", a na zachodzie bardzo często dla przemsyłu, z wymiernymi korzyściami dla kraju. Wiem, dużo się zmieniło, ale chodzi mi o zasadę.

Ironrat
Napisano
iron. całkowicie się nie zgadzam. wojsko trzeba bronić przed przypadkowymi poborowymi którzy mają gdzieś armię. zawodowa mała armia jest tańsza. oczywiście zawodowa armia jest droższa niż ta która mamy ale za to nasze WP nadaje się do prac porządkowych raczej kopania ziemniaków.

Indie 1.300.000 zawodowców, broń atomowa i lotniskowiec
Pakistan 800 tys zawodowców, chyb aze się myle co do zawodowości.
USA, GB itp. Ruscy mają wprowadzić zawodową.
A jeśli chodzi o Bundeswehre to jest to dziwaczna armia gdzie są pedzie, feministki i mamisynki.

ale to inny temat. 200.000tys poborowych to chyba tyle co nasze WP obecnie. Więc skąd buty i mundury i pepeszki? A za 3 lata zlikwiduua takie coś i trochę demobilu pozostanie. może chodzi o zamówienia rzadowe?
No i jak się szkoli pilota helikoptara, albo obsługe radaru w 4 miesiące. Niech się młodzi szkolą w szkole albo harcerstwie.
Napisano
USA szukają taniego mięska armatniego, Irak, to były tylko takie niewielkie manewry, wykorzystają nas jak za Napolena.
Pozdrawiam
Napisano
O, przepraszam, ale Napoleon to był super. Mięso armatnie to tworzono z Polaków w czasie wojny 1871r., wojny 1905r., już nie mówiąc o wojnach z Turcją. No, a czy ktoś policzył ilu zginęło Polaków w czasie I wojny światowej w armiach zaborczych (nie licząc Legionów).
Napoleon to chociaż dał nam Księstwo Warszawskie, a inni co ?
Napisano
A ja uważam, że to dobry pomysł. Nawet podstawowy kurs unitarny wszystkim mężczyznom się przyda. Będą znacznie pewniej reagować w różnych sytuacjach kryzystowych - zamachy terrorystyczne czy inne kataklizmy.

Od zawsze byłem zwolennikiem obowiązkowego wojska pomiędzy szkołą średnią a studiami. Troszkę podobnie jak w Niemczech.

Pozdrawiam maminsynków

Krzysiek
Napisano
Moim skromnym zdaniem WP powinno sie składać z 2 części: małej zawodowej armii zdolnej do szybkiego reagowania oraz brygad obrony terytorialnej, w których służyliby poborowi.
No, ale to są ,,militarystyczne rojenia'', na które w budżecie nie ma kaski...
Podobno był nawet projekt takich zmian, ale utrącili go decydenci z MON.
Pzdr,
Cartman
Napisano
Przepraszam, a o co wam chodzi? Tak działa armia duńska, nowreska, szwajcarska... I to działa. Że o izraelu nie wspomnę - tam każdy idzie na trzy lata, jak nie może w linii to do słuzby tyłowej. Kobiety też.

Każdy powinien miec przeszkolenie wojskowe.

Aha, i jeszcze kilka niuansów.

USA i Wlk. Brytania mają armię zawodowe. Podobnie Belgia.
Indie w zasadzie też. Natomaist Pakistan tylko w 50%.

A przez cztery miesiące każdy jest w stanie sie nauczyć podstawowej wiedzy wojskowej - jak zachowywać się w terenie, jak obsługiwać broń, a nawet jak prowadzić czołg.

Żeby nie było tak, że potem przyjeżdża na rekonstrukcje 30 latek , oczywiście bez odbytej ZSW, i nie wie jak obsługiwać Mausera, chociaż strrzelać chce.
Napisano
Witam , szkoda że to pomysł realizowany przez ten rząd (raczej na pewno będzie kicha), ale sama koncepcja krótkiego , naprawde powszechnego przeszkolenia jest interesująca . Jestem zwolennikiem , pomimo skrajnie różnej sytuacji geopolitycznej modelu Izraelskiego . Armia zawodowa powinna stanowić trzon . Masowo przeszkoleni obywatele są czynnikiem odstraszającym agresora planującego , póżniejszą okupację . Nikomu nie zaszkodzą 3-4 miesiące w wojsku . Pozdrawiam .
Napisano
Za Napoleona np. naszymi rękami dokonano rzezi pewnej armii, która mogłaby się przeciwstawić Napoleonowi, gdyby ją po rozbrojeniu rozpuścić. Po za tym dogorywanie gdzieś daleko od kraju naszych legionów, też nie było w porządku.
Pozdrawiam
Napisano
Z St.Domingo to się zgodzę, wysyłanie ludzi tę malaryczną wyspę to było mordownia.
O jakim rozbrojeniu piszesz - Hiszpanów ? Pierwszy raz słyszę...
Napisano
Tylko armia zawodowa ma sens. Oczywiście 4 miesiące to zdecydowanie mniejsza strata czasu jak wcale nie tak dawno 2-3lata. Ciekawe co na to pacyfiści w wieku poborowym, teraz pewnie trudniej będzie się wymigać z tej szopki. Inna sprawa że 4 miesiące to i w cyrku jakim jest nasze wojsko pewnie da się przetrzymać. Ciekawe czy w tym czasie będzie przynajmniej raz strzelanie?
Wojtek
Napisano
No to ci się całkiem poplątało, poza tym chyba zostałeś antybonapartystą.
Owszem, była taka sytuacja, na Haiti, że jeden z oddziałów polskich ponoć dostał rozkaz wybicia bagnetami jednego z pułków murzyńskich, ale...
Nie pamiętam w tej chwili, musiałbym zajrzyć do źródeł, ale zdaje się, że pokutuje mit wybicia Murzynów bagnetami opisany bodajże w książce Wacława Gąsiorowskiego Czarny Generał". Dla wyjaśnienia Gąsiorowski to był taki Sienkiewicz, dopóki Sienkiewicz go nie zdetronizował.
Sprawdzę i w poniedziałek się odezwę dla wyjaśnienia sprawy, chyba, że ktoś z forumowiczów ma lepsze informacje.
Pozdrowienia
Badylarz
Napisano
Stan liczbowy kadry zawodowej na dzień 28.02.2006 r.
Liczba żołnierzy zawodowych – 76 482, wg rodzaju służby wojskowej:
generałowie – 139,
oficerowie starsi – 11 015,
oficerowie młodsi – 15 010,
podoficerowie zawodowi – 43 080,
szeregowi zawodowi – 7 238
limit CFE - 234 000 (limit z traktatów)

http://www.wp.mil.pl/
Napisano
STRATEGIA BEZPIECZEŃSTWA NARODOWEGO
RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ

...Przedmiotem naszej troski pozostaje zapobieganie degradacji środowiska naturalnego, zwłaszcza w naszym najbliższym otoczeniu, a także przeciwdziałanie katastrofom ekologicznym, które mogą nastąpić z winy człowieka, w tym zapobieganie awariom elektrowni atomowych i zakładów chemicznych, katastrofom transportowym z niebezpiecznymi materiałami, wielkim zanieczyszczeniom atmosfery i wody, skażeniom wód powierzchniowych i gleby przez odpady radioaktywne, zanieczyszczeniom powietrza przez związki metali ciężkich, siarki i dwutlenku węgla...
Napisano
Ja byłem wojsku i nie mam czego żałować tylko czekam na ćwiczenia rezerwy, znowu odpoczne !!! A tak na marginesie to na Forum wypowiadają się o woju ci co nawet w nim nie byli.Każdy facet powinien umięc posługiwać się giwerą i wyprać sobie sam gacie a nie jak teraz robi to za niego mamusia.Czy będą 4 miesiące czy 9 to jak ktoś jest ciotą to i tak niego nic nie bedzie.(przyszłe mięso armatnie)
pozdrawiam
rezerwistów
Napisano
oj marku ale Ci pranie z mozgu zrobili w tym woju...
Ja gacie tez umiem sam wyprac, strzelac umiem i to nie najgorzej- ile miales strzelan w wojsku 3? moze 4? Moze wogole jak to coraz czesciej bywa?
Zaraz bedzie kolejny kociol na temat kto nie byl w wojsku ten frajer etc etc etc
Napisano
Do nauki prania gaci wojsko nie jest potrzebne, wystarczy samemu mieszkać, wtedy szybko człowiek umiejętności rozmaitych nabiera (pranie, gotowanie,spszątanie). Odnośnie strzelania to miesięcznie strzelam 5-10 pudełek amunicji (pudełko-50szt.) ciekawe jaki odsetek poborowych w czasie całego pobytu w wojsku tyle wystrzela co ja za miesiąc.
Wojtek

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie