Skocz do zawartości

plany wz.29 Ursus"

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
w razie czego widzimy sie na Bzurze.

A mowiąc wprost - we wz.29 w ostatniej płycie podłogowej znajdowal się wykusz na nogi strzelca. Czego nie ma w wiekszości publikacji na temat tego pojazdu.
I to cala tajemnica. Strzelec siedzian na siedzisku mocowanym do 7 plyty podłogowej, a w wykuszu wykonanym w płycie nr 9 chował nogi. Za wykuszem znajdowal sie zbiornik paliwa - tez ciekawe rozwiazanie, choc nie do końca praktyczne, bo jednak zbiornik nie był chroniony od dołu. Ale za to zaloga mogła przetrwać wybuch paliwa, jako iż znajdowala sie za plytą pancerną.
  • Odpowiedzi 128
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Brawo, pięknie !!!!! :)

a tak na marginesie to czy możecie podać które to źródła mówią o tym wiadrze na nogi" (wspomnienia byłych załogantów czy jakieś opisy techniczne)?????
Pytam, bo patrząc na rzuty pojazdu rzuca się w oczy dość niska wysokość umiejscowienia km od podłogi ( ok. 50-60cm do osi lufy) co jest troszkę mało i wskazywało by że na obsługujących tylni km wybierali kurdupli albo ten wykusz był nie tylko na nogi (aby strzelec nie siedział bardziej niż skulony) co oczywiście wydaje się mniej możliwe bo tam jest zbyt mało miejscca na taką wannę".
Napisano
Panie radett , przedwojenne Wojsko Polskie raczej było wolne od kochających inaczej , czyli pozycja strzelca prezentujacego swoje wdzięki / obadostępne rysunki / , jest nie na miejscu.Opis dokonany przez dardę jest prawidłowy i niech Pańskie wydaje mi się " , takim pozostanie.Co do wzrostu pancerniaków , polecam wizytę w Jednostce Wojskowej w Wesołej pod Warszawą - tam wida iż po 70 latach z okładem niewiele się zmieniło.Co do sygnatury poda ja Panu wieczorem Akagi , jako iż klawiatura z jakiej piszę nie obsługuje cyrylicy.
Hart
Napisano
Ja myślę, Leszku, że czas skończyć z wiedzacymi lepeiej - kolega radett jest tego najlepszym przykładem - bo do niczego to nie prowadzi.

A źródło?
Niech stracę.

Samochód pancerny wz. 1929r, na podwoziu Ursus A", nr sygn. 654/4-49 , kreslarz H.Kowalski, konstruktor por. Gundlach, sprawdzający kpt. Skalski. data 12.11.1929r.

jak chcecie to z tym dyskutujcie. Zaręczam, nie ma o czym.
Napisano
nie ma się co obruszać i od razu wyskakiwać z tekstami..... (niestety to typowe...). To forum jest m.in. do takich dyskusji i dzielenia się wiedzą, więc jeśli ją macie to dzielcie się a nie wygwizdujecie z góry tych co chcieli by się dowiedzieć. Pytać jest rzeczą ludzką .........
Nie spotkałem się dotąd z tym wynalazkiem stąd moje wątpliwości (tym bardziej że parę postów wcześniej zwracałem uwagę na brak siedzenia dla obsługujących uzbrojenie, kładąc jednak to na karb uproszczenia rysunku, bo nie do pomyślenia jest jeżdżenie na stałe
w takiej pozycji)
Napisano
Do radetta.
Z racji iż akagi nie ma nerwów się już z Panem użerać na priwie , a popełnił drobną nieścisłość , pragnę donieść iż podany przez niego numer , jest numerem rysunku , a nie sygnatury.Jak już wspominałem wcześniej aby owa sygnaturę akt opisać potrzeba nienaszej klawiatury.

Tak że z podania źródła figa , a Pańskie wątpliwości co do tego co mam przed oczami wyrysowane , zupełnie mnie nie interesują .
Pragnę dodać iż ogłosiłem konkurs na wskazanie rozbieżności , i takowy na korzyść dardy został rozstrzygnięty pozytywnie.
W temacie Ursusa to tyle i nic więcej z mojej strony nie będzie.
Szukajcie ,i zwiedzajcie kraje sąsiednie , a znajdziecie - to takie wolne tłumaczenie znanego fragmentu.
Hart

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora polsmol 20:28 07-08-2006
Napisano
ok moja wina - nie doczytałem o tej cyrylicy.
ale można było to samo podać prosto i bez wygłupów o tajnościach, zresztą nadal nie odpowiedzieliście: gdzież konkretniej ( u towarzyszy) te dokumenty są (prywatne czy nie prywatne ręce - archiwum) i czy jest możliwość dostania się do nich, a o to w sumie pytałem. to tyle
Napisano
Są kraje w których wszystko jest możliwe , tylko musisz sie zastanowić , czy finansowo Ci sie to opłaca - mówiąc po prostu czy Cię na to stać.
Hart
Napisano
Hart, wiem że są takie kraje i nawet w naszym jest w wielu sprawach tak samo. Nadal bawisz się w ciuciubabkę zamiast odpowiedzieć : jest tak i tak, i sprawa zalatwiona. Skąd u ciebie takie zacięcie do zagadek? Pytanie bylo proste i takaż powinna być odpowiedź, a tu zamiast tego jest przekomarzanie się i strata czasu - po co ?
PZDR.
Napisano
Moze wejdzmy na inny obszar dyskusji?
Hart czy Twoim zdaniem planik zamieszczony pare postow wyzej jest zgodny z twoimi zbiorami.Chodzi mi katy nachylenia plaszczyzn pancerza
Napisano
No , Wreszcie konkretne pytanie , a nie próba wycyganienia za frico . Wiadomości też się kupuje. Tak , możesz sobie ten rysunek zeskalować , jest zgodny i prawidłowy , przynajmniej obrys zewnętrzny.Co do środka , to rok nie starczy na dyskusje.
Hart
Napisano
Dzieki Hart.czyli mamy pewien zgodny odnosnik co do wygladu zewnetrznego.Czy wnetrze z rysunku o ktory toczyly sie spory mozna przyjac na 50% ze jest zgodne ze stanem faktycznym?
Napisano
Po pierwsze samochód, a nie wóz".
Po drugie trafne spostrzeżenie - a więc zagadka - gdzie w wz.29 przewożono amunicje i w jakiej postaci.

Nagroda ta sama jak zwykle.
Napisano
„Gdzie w wz.29 przewożono amunicje i w jakiej postaci.”
Stawiam na drużynę piechoty, która biegła za samochodem z wypchanymi tornistrami :))))))))))))
Przepraszam, ale nie mogłem się powstrzymać...

Pozdrawiam, Mariusz
Napisano
UWAGA!!!

Nagroda specjalna dla Mariusza za pomysłowość.

Nagrodą jest samotny atak na bagnety na najblizszej Bzurze". Będzie się działo....
Napisano
na pytanie gdzie" jedyna słuszna odpowiedz jest w wnetrzu
w jakiej postaci " poniewaz zakładam ze nie usypywali jej
na kupe na środku podłogi
to zakładam ze była składana w taśmy pakowane w skrzynki
wystarczy ?
Napisano
Oj przepraszam za to sformulowanie wóz, mi tak jeszcze brakuje jednego karabinu maszynowego w wieży, a amunicję zakładam składowano pewnie po lewej stronie kierowcy naboje do działka, a do km pewnie też w tych okolicach, oczywiści e wszystko w skrzynkach.
Napisano
Hmm, ze wspomnien jednego z prawdopodobonych" zalogantow Ursusa" wynikalo by, ze amunicja do dzialka byla jakos mocowana u podstawy wiezy, a karabinowa trzymana w uchwytach na burtach wozu w zasiegu lewej reki strzelca.

Pytanie na ile jest to prawdziwe.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie