Jump to content

FAMO w MWP

Frozzer

Recommended Posts

pewnie juz to widzieliscie, ale dla tych co nie widzieli to zapraszam na http://www.missing-lynx.com/gallery/dio/jbvfamo.htm zobaczycie ze nawet jakiegos zagranicznego modelarza zainspirowal stan techniczny pojazdow w polskich muzeach :)
zwroccie uwage na numer pojazdu na lewym blotniku :)

Witam! Tak, to niestety nasz FAMO... Model rzeczywiście ślicznie zrobiony, tez chciałbym tak umieć :)) kurde, koleś nawet trawę taką jak w koło Famo jest odtworzył... bujna, wyskoka...No, jak mówił Frozzer, w 100% pana modelarza zainspirował do stworzenai dioramy doskonały" stan techniczny :))) i miejsce przechowywania tak cennego ekspoantu przez MWP... Pozdrawiam, Łukasz

Witam

Autor tej dioramy JBV, to jeden z nasłynniejszych i najlepszych modelarzy na świecie. A tak zwane wraki to jego specjalność.

M_alice

sam troche kleje i robie dioramki
http://www.modelarstwo.org.pl/pojazdy/galeria/semczyszyn/diorama/index.html
http://www.modelarstwo.org.pl/pojazdy/galeria/semczyszyn/demag7/index.html
i stwierdzam ze trawka raczej na pewno jest robiona z wlosia pedzla =o)

Pomsee ,cos tam mieli przy nim robić ,ale nie wiem co zrobili. Będę wkrótce w MOB (edukuję się w Skarżysku) to sprawdzę i może uda mi się zrobić jakieś fotki. Ostatnio byłem tam jakoś w maju(?) to nic ciekawego sie nie działo. Słychać było ,że po tym jak zrekonstruują tego StuGa IV (kiedy to sie stanie?) to wezmą się za tą IV z postu Frozzera powyżej. W sumie ta IV nie jest taka tragiczna jak na polskie ealia"...może by cos z niej wyszło :)

pzdr
bjar_1

Czyli nic przy nim przez wakacje nie zrobili...
Jak byłem w maju to wyglądał tak samo z przodu ,chyba ,że robili coś z tyłu...
Narazie na zapowiedziach byłego dyrektora p.Langego w stylu W niedługim czasie doprowadzimy go do takiego stanu ,że będzie wyglądał niczym w czasach swej świetności" się skończyło...
Miejmy nadzieję że kiedyś będzie lepiej wyglądał...

I tak dobrze, że nie trafił do chuty. O MOB słysze różne opinie, ale jedno jest pewne. To w łaściwie jedyne muzeum w polsce które wyciaga wraki z bagien itp. a na dodatek nie chowa ich przed publiką. MOB ma znacznie mniejsze możliwości zdobywania funduszy niż np. MWP a efekty są o niebo lepsze. Przydała by sie im jakaś fundacja albo złowiek, który umiałby rozumować w nowoczesnym świecie (sponsoring itp.). Nie jest tak źle. Oby więcej takich muzeów.

A modele wraków są poprostu super.

Dokładnie. Muzeum jest spoko ,widać ,że zależy im na niemieckim sprzęcie. A z mozliwościami finansowymi jak jest kazdy wie... Na szczęście są ludzie i firmy co im pomagają np. ZTE Radom użycza ciężkiego sprzętu niezbędnego przy wyciąganiu. I oby tak dalej.

bjar_1

Czołem!
Sa pewne szanse, że MOB będzie dysponowało środkami na konserwację eksponatów. Podpisano bowiem umowę pomiędzy miastem (jako jednostką zarządzającą muzeum), a fundacją Polskie Orły Z. Niemczyckiego, która to fundacja zobowiązała się do przekazywania rocznie kwoty 10.000 zł dla MOB. Oczywiście nie ma nic darmo.... W zamian MOB przekaże na zawsze dwa swoje eksponaty - śmigłowce SM1 i Mi4. Argumentem MOB był ... brak środków na ich konserwację...Fundacja zamierza doprowadzić je do stanu lotnego". Niby z jednej strony dobrze bo będą dodatkowe środki, ale czy te jakby nie było unikalne śmigłowce musiały przejść na własność Fundacji ? nie mogli wziąć" ich w opiekę i odrestaurować ? Tak jak prawdziwa fundacja dbająca o zabytki lotnicze ? Mnie osobiście ta sprawa się niezbyt podoba, ale klamka zapadła - radni wydali zgodę na podpisanie umowy z Fundacją. Nie jest to jedyny eksponat, który w ostatnim czasie wyjechał ze Skarzyska - do muzeum w Starachowicach powędrowała jedna z lokomotyw wąskotorowych, podobno ma kiedyś wrócić...Na marginesie - dyrektorem, a zasadzie p.o. był juz wtedy p. Buńko.
Pozdrawiam wszystkich
J.H.

• 3 years later...

Odświeżam wątek pokryty metrową warstwą kurzu ;)

Oto jak wygląda FAMO po trzech latach prac konserwatorskich..... Rozumiem,że jest to specjalna technika konserwacji stosowana tylko w MWP.

Fotki przedstawiają stan pojazdu we wrześniu 2006.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...

Important Information