Skocz do zawartości

FAMO w MWP

Frozzer

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
pewnie juz to widzieliscie, ale dla tych co nie widzieli to zapraszam na http://www.missing-lynx.com/gallery/dio/jbvfamo.htm zobaczycie ze nawet jakiegos zagranicznego modelarza zainspirowal stan techniczny pojazdow w polskich muzeach :)
zwroccie uwage na numer pojazdu na lewym blotniku :)
Napisano
Witam! Tak, to niestety nasz FAMO... Model rzeczywiście ślicznie zrobiony, tez chciałbym tak umieć :)) kurde, koleś nawet trawę taką jak w koło Famo jest odtworzył... bujna, wyskoka...No, jak mówił Frozzer, w 100% pana modelarza zainspirował do stworzenai dioramy doskonały" stan techniczny :))) i miejsce przechowywania tak cennego ekspoantu przez MWP... Pozdrawiam, Łukasz
Napisano
Witam

Autor tej dioramy JBV, to jeden z nasłynniejszych i najlepszych modelarzy na świecie. A tak zwane wraki to jego specjalność.

M_alice
Napisano
Jak ostatnio łaziłem po tym Famo to trawa była innego koloru niż na dioramce ;-P A tak na serio to piękny model... Gdyby tak pięknie jeszcze się orginałem zajęli...
Napisano
sam troche kleje i robie dioramki
http://www.modelarstwo.org.pl/pojazdy/galeria/semczyszyn/diorama/index.html
http://www.modelarstwo.org.pl/pojazdy/galeria/semczyszyn/demag7/index.html
i stwierdzam ze trawka raczej na pewno jest robiona z wlosia pedzla =o)
Napisano
No nie! Z tą IV ze Skarżyska to naprawdę ktoś przegiął (oczywiście w pozytywnym tego słowa znaczeniu). Jak można zrobic taki model?
Wielki szacunek dla tego modelarza...

bjar_1
Napisano
Pomsee ,cos tam mieli przy nim robić ,ale nie wiem co zrobili. Będę wkrótce w MOB (edukuję się w Skarżysku) to sprawdzę i może uda mi się zrobić jakieś fotki. Ostatnio byłem tam jakoś w maju(?) to nic ciekawego sie nie działo. Słychać było ,że po tym jak zrekonstruują tego StuGa IV (kiedy to sie stanie?) to wezmą się za tą IV z postu Frozzera powyżej. W sumie ta IV nie jest taka tragiczna jak na polskie ealia"...może by cos z niej wyszło :)

pzdr
bjar_1
Napisano
Czyli nic przy nim przez wakacje nie zrobili...
Jak byłem w maju to wyglądał tak samo z przodu ,chyba ,że robili coś z tyłu...
Narazie na zapowiedziach byłego dyrektora p.Langego w stylu W niedługim czasie doprowadzimy go do takiego stanu ,że będzie wyglądał niczym w czasach swej świetności" się skończyło...
Miejmy nadzieję że kiedyś będzie lepiej wyglądał...
Napisano
I tak dobrze, że nie trafił do chuty. O MOB słysze różne opinie, ale jedno jest pewne. To w łaściwie jedyne muzeum w polsce które wyciaga wraki z bagien itp. a na dodatek nie chowa ich przed publiką. MOB ma znacznie mniejsze możliwości zdobywania funduszy niż np. MWP a efekty są o niebo lepsze. Przydała by sie im jakaś fundacja albo złowiek, który umiałby rozumować w nowoczesnym świecie (sponsoring itp.). Nie jest tak źle. Oby więcej takich muzeów.

A modele wraków są poprostu super.
Napisano
Dokładnie. Muzeum jest spoko ,widać ,że zależy im na niemieckim sprzęcie. A z mozliwościami finansowymi jak jest kazdy wie... Na szczęście są ludzie i firmy co im pomagają np. ZTE Radom użycza ciężkiego sprzętu niezbędnego przy wyciąganiu. I oby tak dalej.

bjar_1
Napisano
MOB ma efekty lepsze, heh....nic nie chce mowic, ale jak sie kradnie zamiats zbierac to wszystko mozna miec...sorry ale takie jest moje zdanie
Napisano
Nie wiem czy MOB kradnie", ale jeżeli tak to nie różni od MWP czy nie wpływa to na klasyfikację.
A tak na marginesie: Czy możesz mi napisać dokłedniej o co chodzi?
Napisano
Miało być: ... jeżeli tak to nie różni się od MWP czyli nie wpływa to na klasyfikację. ....
Przepraszam za łamigłówkę. Tak to jest jak się nie sprawdza co się napisało.
Napisano
Czołem!
Sa pewne szanse, że MOB będzie dysponowało środkami na konserwację eksponatów. Podpisano bowiem umowę pomiędzy miastem (jako jednostką zarządzającą muzeum), a fundacją Polskie Orły Z. Niemczyckiego, która to fundacja zobowiązała się do przekazywania rocznie kwoty 10.000 zł dla MOB. Oczywiście nie ma nic darmo.... W zamian MOB przekaże na zawsze dwa swoje eksponaty - śmigłowce SM1 i Mi4. Argumentem MOB był ... brak środków na ich konserwację...Fundacja zamierza doprowadzić je do stanu lotnego". Niby z jednej strony dobrze bo będą dodatkowe środki, ale czy te jakby nie było unikalne śmigłowce musiały przejść na własność Fundacji ? nie mogli wziąć" ich w opiekę i odrestaurować ? Tak jak prawdziwa fundacja dbająca o zabytki lotnicze ? Mnie osobiście ta sprawa się niezbyt podoba, ale klamka zapadła - radni wydali zgodę na podpisanie umowy z Fundacją. Nie jest to jedyny eksponat, który w ostatnim czasie wyjechał ze Skarzyska - do muzeum w Starachowicach powędrowała jedna z lokomotyw wąskotorowych, podobno ma kiedyś wrócić...Na marginesie - dyrektorem, a zasadzie p.o. był juz wtedy p. Buńko.
Pozdrawiam wszystkich
J.H.
  • 3 years later...
Napisano

Odświeżam wątek pokryty metrową warstwą kurzu ;)

Oto jak wygląda FAMO po trzech latach prac konserwatorskich..... Rozumiem,że jest to specjalna technika konserwacji stosowana tylko w MWP.

Fotki przedstawiają stan pojazdu we wrześniu 2006.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie