Skocz do zawartości

Rekonstrukcja w Nowogrodzie

Rekomendowane odpowiedzi

Dobra panowie, jeśli ktoś będzie chciał odpisać w tonie jaki dotychczas jest używany w tej dyskusji to niech najpierw policzy do 10, potem jeśli to nie pomoże jeszcze raz walnie dychę, jeśli to nie pomoże to pójdzie na balkon i zajara jeśli pali, jesli nie to 2 minuty oddycha świeżym powietrzem i potem dopiero siądzie do kompa, bo wątek chyli się ku zamknięciu.

Nie obchodzi mnie kto zaczął wytykanie, czyja wina, czy wogóle czyjaś jest. Czasem wystarczy zignorować czyjeś docinki i toczyć dyskusję dalej, zamiast reagować od razu chwytając za szabelkę. Wiem, że czasem trudno, ale z reguły taki ostracyzm działa. Nikt nie lubi gadać do ściany.

Nie potraficie ze sobą gadać to trudno.

• Odpowiedzi 426
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Vilkaloki słuchaj ja sie nie przywalam do ludzi wcale bym Ci nie wytknał tych gogli bo i tak są ruskie i bez tłumaczenia. Ja jeżdze swoją ema na codzien i wiem ze bez gogli to nie ma jazdy.
Gogle niemieckie zasadniczo popularne były 2 typy owale z regulacją na śrubkę i takie które maja bardziej kwadratowe ramki i szybki wyjmowane na zawiaskach. Widzisz tego sie po prostu nie da zastapić innymi bo takich replik nie produkują przynajmniej dobrych replik.
Jesli Twierdzisz ze mój szwajcar to badziewie żenada i niechluja to mozesz miec takie zdanie spoko. CIekawe czy pamietasz czasy kiedy repliki nie były tak dostepne jak dziś i ciekawe w czym wtedy smigałeś. W sumie jestem bardziej jak ty za tym zeby wszyscy mieli identyczne mundury wkoncu to wojsko ale pamiętaj ze wszystko pomalutku powolutku.
To jest drogie hobby I nie powinienes tak po ludziach jechac tylko zrozumiec dlaczego nie maja dobrych replik. Ale to juz kwestia wychowania i charakteru człowieka
Pozdrawiam!

Nie musisz mnie uczyć jakie były gogle bo to akurat wiem i wiem że faktycznie nie ma dobrych replik, no może poza tymi od Sturma ale ostatnio jakoś nie widze ich w sprzedarzy. Ale wiem też ile zdobycznych drobiazgów używano w armii niemieckiej: gogle, mapniki, lornetki, noże, czasem nawet buty i pasy które na fotkach nie są rzadkością. Sam jeszcze poluje na francuską lornetkę.

Kiedy nie było replik ograniczałem się do czytania ksiażek, przegladania zdjęć i kronik oraz pogłębiania własnej wiedzy. Albo robić coś dobrze albo wcale.

A co do pieniedzy to powtórzę po raz setny: to nie jest żadne wytłumaczenie bo przecież wiekszość błędów ktore są masowo popełniane dało by się naprawić bez jakiegokolwiek nakładu finansowego: nic nie kosztuje zdjęcie szelek, odznaczeń, zaciagniecie pasa żeby nie wisiał na jajach, ogolenie się czy obcięcie długich włosów czy właściwe obszycie munduru. Popatrzcie na stare zdjęcia Pomeranii. Kilka lat temu nosili teższwedy ale zawsze właściwie przerobione, obszyte i wszystkie detale właściwie dopracowane.

Niektóre elementy można nawet wykonać własnym supmtem. Właściwe przerobienie czeskich szelek nie jest trudne, ja sam stałem się kaletnikiem- amatorem żeby posiadać wiele rzeczy. A w którejś rodzinie napewno znajdzie się matka, ciocia albo szwagierka- krawcowa która za przsłowiowe bóg zapłać dokona przeróbek krawieckich w umundurowaniu.

Trzeba tylko tego chcieć!

Uszanujcie prośbę admina!!!!!!!!! WSZYSCY!!!!!!!
A teraz niech admin mocą swą zakończy (zablokuje) ten watek. Będzie następna rekonstrukcja będzie następna dyskusja i wszyscy chętni powrócą do tematu :-), jeśli nie zostaną wyciągnięte wnioski. PA.

Jeżeli powiemy, że nie mamy grzechu, to samych siebie oszukujemy i nie ma w nas prawdy.
Niech przeto ten, komu się zdaje, że stoi, baczy, aby nie upadł.
Niech się nikt nie łudzi. Jeśli ktoś spośród was mniema, że jest mądry na tym świecie, niech się stanie głupim, by posiadł mądrość.

choruje na exploracje bo nie mam na to ostatnio za bardzo czasu i jak widać mądrości" mi się nawijają na myśl to pisze :)
Niczego nie pragnąc dla niewłaściwego współzawodnictwa ani dla próżnej chwały, lecz w pokorze oceniając jedni drugich za wyżej stojących od siebie.
pozdrawiam

no panowie jaja jak berety, Pierwszy Rekonstruktor RP wielkooki" pokazal w koncu swoje foty by pokazac jaki to z niego bonzo, a tu klapa na maksa. ilez to juz paszkwili napisales na innych ludzi, zlosliwych komentarzy itp. a tu co?! paradujesz w ruskich goglach, ironia losu, nasz wielki cenzor sie skompromitowal. i jeszcze dorabia do tego ideologie... ze sdkfz...ze w lesie...ze szybko...ojejku jejku. te gogle to na MBW w lodzi to sprzedaja za 20zl. ze niemcy produkowali je przed wojna?! watpliwe, aczkolwiek sam slyszalem tyle historii na temat tych gogli ze mala bania, z cala pewnoscia jak koledzy pisza sa ruskie, a czy wojenne tez rowniez watpliwa sprawa.

co ciekawe jeszcze - nie moge sie oprzec wrazeniu iz ta osobana zdjeciu, dzis Vilkaloki" to niegdys slynny Panzergrenadier", ten ktory zdemaskowal jana nowaka jezioranskiego,rozgryzl jana pawla II i wielu, wielu innych.poza tym oczywiscie ekspert od humanitarnej smierci w komorach gazowych.

rfx ,polacy ze schronu zdążyli uciec przez wyjście zapasowe ,przy takim ładunku to by im krew z uszu popłynęła:)
ostrzał prowadzony był z kopuły i ze strzelnic w kierunku nacierających niemiaszków- 2 mausery :)i w kopule kbkakms - chyba , tak miało byś bynajmniej ,robo dokładniej będzie wiedział

Megakura na temat przekręcania nicków już Ci mówiłem kiedyś. Cham żeś i basta. Co do gogli to wklejam zdjęcie SSmana w RUSKICH goglach w wersji łamanej. Ale jaja, SSman w ruskich goglach łuuuuu wstyd. A może chcesz zdjęcie SSmana z ruskim mapnikiem? Pozatym co z tego że ruskie gogle można kupić za 20 złotych? Sam mój hełm z siatką i goglami za 20 złotych jest więcej warty niż wszystko co ma niejeden z ludzi na zdjęciach w tym wątku.

P.S I jak tam twoja parka Wehrmachtu z goretexu? Uszyłeś już? Z chęcią zobaczę tą wydumkę.

Ojejku, to dużo wydałeś na swój hełm... :-)
Patrząc po zdjęciach Twej zacnej osoby, masz na głowie hełm z siatką DDR (wg. mnie do niczego innego poza rekonstrukcją DDR sie ona nie nadaje, ale niech będzie, że się nie znam...) i do tego rosyjskie gogle (ujdzie w tłoku, jak to mówią).

A gdybym sobie ja, rekonstruując piechocińca HG, nosił, dajmy na to, Pepeszkę, to co byś na to powiedział?

Bo wg. mnie powinno się nosić REGULAMINOWE oporządzenie+ ewentualnie frontowe przeróbki.
Zamiast tych gogli za 20zł wolałbym bardziej zbliżone do oryginału kopie za 90zł, będące niegdyś na allegro. Zawsze to podobniejsze do Niemieckich.

Siatka jest wczesna BGSu z naturalnego sznurka, sprzedawana nawet w renomowanych firmach handlujących wyposażeniem do reko.

Jakbyś miał pepeszkę i rekonstruował okres walk z frontu wschodniego to tylko bym pochwalił że ktoś miał odwagę wprowadzić jakiś nieregulaminowy a cieszący się popularnością między niemieckimi grenadierami element.

Jakbym rekonstruował żołnierza dywizji HJ w normandii to napewno postarałbym się o amerykańskie corcorany i pokrowiec na hełm z włoskiego kamuflażu.

A jakbym miał być snajperem z dywizji Totenkopf na froncie wschodnim to z chęcią miałbym w rękach snajperskiego mosina.

Ja nie mam nic przeciwko rzeczom zdobycznym i nieregulaminowym, ale we właściwym ku temu okresie. Ale rzeczy niemieckie noszone we wrześniu powinny być jak najbardziej regulaminowe bo gro fotek zdobycznych fantów oraz nieregulaminowych przeróbek mundurów pochodzą z okresu barbarossa wzwyż a kilka z Francji.

Aha Stadler może zapodaj swoją fotkę w mundurze grenadiera HG. Wszyscy którzy aktywnie działają i krytykowali już pokazali swoje fotki lub pokazywano ich. Brakuje tylko Ciebie i megakury. Ale megakury to nie chce bo widziałem u kumpla już jego fotki i na jednej chyba z darłowa 2004 miał na głowie coś wyglądającego jak skrzyżowanie pilotki i hełmu. Dałbym głowe że to hełm z wciśniętym w niego fasunkiem od polskiego orzeszka desantowego. Motoru ruskiego nie wypomnę bo nie jestem złośliwy a megakura sam się przyznaje do tego.

po kolei:
gogle - nie znam tych gogli ze zdjecia, ale z pewnoscia nie to te powojenne badziewia ktore ty nosisz na swoim fortune wartym helmie. i nikt by na to nie zwrocil uwagi ,ale jako nieliczny na tym forum spedziles 9 lat swego zycia na wytykaniu innym bledow. skompromitowales sie i juz. co do twej majetnosci to zapewne zainteresuje to bardziej urzas skarbowy anizeli czytelnikow tego forum.
a wlasnie co do piszacych tu osob w przeciwienstwie do ciebie cos madrego,kiedys przeczytalem \\ ekonstruuj regule a nie wyjatek\\".
helm - ten helm mam do dzisiaj, a w srodku jest kawalek orzeszka cywilnego i troche karimaty, zapewniam ze bardzo wygodne i cieple. a wiesz o tym bo sie tam WIDZIELISMY he he moj \\kolego\\", wtedy jeszcze jako panzergrenadier, dlatego tez rozpoznalem cie na tych zdjeciach.
motor - mowi sie motocykl, a co to za zlosliwosc... ten sprzet zaliczyl wiele imprez, rowniez wiele osob z tego forum na nim jezdzilo, wszyscy byli zadowoleni ja osobiscie jestem z niego dumny. niejaki p.Woloszanski tez chyba byl zadowolony bo motocykl bral udzial w jednym z jego filmow, natomiast blizniaczy sprzet, mojego kolegi bedzie w serialu pt\\ wierdza szyfrow\\". takze chlopie nie martw sie , moj ruski sprzet jest ok.
ja wiem ze do doskonalosci mi jeszcze brakuje ze ho ho, ale jak widac tobie rowniez. rozni nas to iz ja potrafie pomoc, wiem co to pokora i w przeciwienstwie do ciebie nie robie z siebie nadetego bufona co wie wszystko. poza tym nie mieszam dobrej zabawy z ideologia a ty \\kolego\\" masz z tym problem.

p.s. zdjecie mojej wydumanej parki bylo juz w innym watku,

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora admin 19:45 21-09-2006

Widzisz te fotki obleciały przed forum parę osób w tym kumpla który w reko siedzi od połowy lat 90-tych i do gogli nikt się nie przyczepił. Dlatego uważam że nie ma się czego przyczepić ale niektórzy tutaj na siłę własne lenistwo próbują usprawiedliwić drobnymi niedociągnięciami innych.

Zdjęcia Twoje wydumanej parki nie było, jak narazie widzieliśmy anorak ocieplony jakiego też nie było. Ale mniemam że napewno nas czymś zaskoczysz jeszcze.

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora admin 19:47 21-09-2006

Ależ Vilkaloki - Stadler wcale nie musi Ci pokazywac swojej kurtki - jak ktoś tu mądrze stwierdził - skoro ktoś decyduje się wstawić na to forum zdjęcia to musi być przygotowany na krytykę i odpowiedziec na nią sensownie a nie w stylu: \\ o ty pokaż swój, bo pewnie masz gorszy\\". Przecież tego wymagałes od chłopaków z Nowogrodu, a teraz co, zmiana reguł ?

Jestem tez ciekaw co to za \\ enomowane firmy handlujące wyposażeniem do reko\\" mają w ofercie takie siatki jak Ty masz. Na rzeczy byłoby też zdjęcie z epoki z taką siatką na haczykach - wcale nie twierdzę, że nie było, po prostu jeszcze nie widziałem, a bardzo lubię dowiadywac się nowych rzeczy.

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora admin 19:47 21-09-2006

Kiler p przecież odpowiedziałem na krytykę. Chociaż bardziej było to czepianiew się na siłę niż rzeczowa krytyka. A grenadiera HG zobaczyłbym z chęcią ponieważ jest to jedna z moich ulubionych jednostek. Jednostka ta moim zdaniem jest dość specyficzna do rekonstrukcji przez swoją przynależność do LW oraz osobistą opiekę Goeringa. Mam o niej dość sporą wiedze i chciałbym zobaczyć czy pokrywa ona się z rekonstrukcją postaci w wykonaniu stadlera.

Siatki BGS jeszcze pół roku temu były dostępne na At The Front Militaria i na Landserze.

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora admin 19:48 21-09-2006

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie