jotes Napisano 19 Sierpień 2003 Autor Napisano 19 Sierpień 2003 Tak mi się przynajmniej wydaje:http://cgi.ebay.de/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=3238157843&category=15504Pzdr,jotes
jotes Napisano 20 Sierpień 2003 Autor Napisano 20 Sierpień 2003 Nie wiem, nie znam się.Ale samo zdjęcie jest dość ciekawe. Na innych znanych mi zdjęciach ten tank jest już bez gąsienic, koła napędowego,tłumika i paru innych części. Możliwości jest kilka:1. Części zabrano do innych wozów (np. gąsienice). Wg mnienajbardziej prawdopodobna.2. Część rozszabrowano (po co komu takie części?).3. Nie znam dokładnie historii walk o Głowaczów, może tenteren przechodził z rąk do rąk i stąd kolejne zniszczenia (raczej fikcja).Pzdr,jotes
Mi.Der Napisano 20 Sierpień 2003 Napisano 20 Sierpień 2003 To z tyłu to coś niewątpliwie niemieckiego, ale trudno powiedziec co (le.gl.einheits-PKW?)
polsmol Napisano 21 Sierpień 2003 Napisano 21 Sierpień 2003 Odp. na pyt. nr. 2 Chłopu wszystko się przyda ;)
Mi.Der Napisano 21 Sierpień 2003 Napisano 21 Sierpień 2003 Pamiętacie, jak dwóch chłopów z kieleckiego podzieliło się transporterem SdKfz-251? ;-)
Gość Napisano 22 Sierpień 2003 Napisano 22 Sierpień 2003 13 dywizja piechoty „po osiągnięciu 8 września rejonu Dąbrówki i Stawiszyna podjęła o zmroku marsz przez Głowaczów i Ryczywół na most pod Maciejowicami. Już przez Głowaczów, który zdobyto w walce z 1 dywizją lekką, musiano przedzierać się siłą.” (Wojna obronna Polski 1939. Warszawa 1979 s. 504)
Gość Napisano 22 Sierpień 2003 Napisano 22 Sierpień 2003 To z tyłu to wygląda trochę jak Horch (nie pamietam jak to sie pisze), natomiast jeśli chodzi o same walki o Głowaczów w '39 to względnie dokładnie opisuje to Przymanowski w książce o Studziankach.Jadzia
Gość Napisano 22 Sierpień 2003 Napisano 22 Sierpień 2003 To z tyły to z pewnością niemiecki pojazd terenowy kfz 15 lub podobny. Wiekszość terenowych pojazdów niemieckich była robiona na tym samym podwoziu stąd ich zadziwiajaca podobność.Zastanawiam się jak ten czołg /pzkfw IV D, tak ?/ został zniszczony....
Mi.Der Napisano 22 Sierpień 2003 Napisano 22 Sierpień 2003 Otóż większość terenowych pojazdów niemieckich nie była robiona na tym samym podwoziu. Wczesne pojazdy klasy kubelwagen (nie utożsamiać z VW) były robione na najrozmaitszych podwoziach różnych producentów. Dopiero tuż przed wojną próbowano wprowadzić standaryzację, stąd 3 - ale też różniące się wzajemnie - klasy: lekki (le.), średni (m.) i ciężki (s.) typowy samochód terenowy (...gl.einheits-PKW). Ale i tak nie były długo produkowane, a Mercedes zaraz wypuścił własny model 170, a później zapanował VW. Mi to najbardziej przypomina właśnie le.gl.einheits-PKW, popularnie znany jako Stoewer (aczkolwiek produkowany przez kilka marek), ale mogę się mylić. .
jotes Napisano 22 Sierpień 2003 Autor Napisano 22 Sierpień 2003 W jaki sposób został zniszczony? Na podstawie zdjęć, to raczej trudno powiedzieć. Ale myślę, że na podstawie literatury/wspomnień jest całkiem prawdopodobne, że możnato ustalić. Wydaje mi się, że stoi on w całkiem charakterystycznym miejscu przed kościołem, na innych zdjęciach widać też sporą figurę stojącą poza zabudowaniami kościelnymi, a cały ten plac sprawia może trochę wrażenie jakiegoś rynku? Żałuję, że nigdy w Głowaczowie nie byłem, ale pewnie kiedyś w końcu tam wpadnę :-)Pzdr,jotes
jotes Napisano 22 Sierpień 2003 Autor Napisano 22 Sierpień 2003 Acha, jeszcze jedno, oczywiście ogólnie przyjmuje się, że w walkach pod Głowaczowem zniszczonych zostało kilka Pz IV przez polskie 7TP, ale to nie znaczy, że zdjecie musi przedstawiać jeden z nich.
Gość Napisano 22 Sierpień 2003 Napisano 22 Sierpień 2003 Przez środek Głowaczowa biegnie główna droga przy której stoi także kościół. Niestety teren wokół jest zabudowany. Jeśli dobrze kojarzę to w tym miejscu gdzie stał ten pojazd jest teren byłego GS SCh. Ale za to przy moście są spore starorzecza i w ogóle tereny podmokłe.
Gość Napisano 28 Wrzesień 2003 Napisano 28 Wrzesień 2003 wlasnie szukalem jakichs informacji o Glowaczowie bo to moja rodzinna miejscowosc i trafilem tu... jezeli jestescie zainteresowani to powiem wam gdzie w glowaczowie jest dzialo... Otoz dzialo jest w Restauracji Źrodlowej (pytajcie jednak jako Knajpa")... Ps. trzeba je tylko wytoczyc... POZDRO dla WAFLA...
jotes Napisano 28 Październik 2003 Autor Napisano 28 Październik 2003 Żeby nie było wątpliwości co do Pz IV (i Głowaczowa), który przwinął się przez to forum na kilku zdjęciach :http://cgi.ebay.de/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=3250099342&category=15504Pzdr,jotes
Gość Napisano 26 Grudzień 2003 Napisano 26 Grudzień 2003 jotes jetem mieszkańcem Głowaczowa mogę Ci dużo pomóc kliknij do mnie interesuje się historią swojej miejscowo sci i militariami prześlij mi to zdjęcie powiem Ci co się z tym stało mam parę informacji o wozach pacernych w tym rejonie o 7TP i innych a nawet schermanie (mogę miec jego fotkę)zapraszam
gudek82 Napisano 28 Kwiecień 2004 Napisano 28 Kwiecień 2004 w sumie to to miejsce mi nic nie przypomina a jestem mieszkańcem Głowaczowa od urodzenia ale sie rozpatrze i popytam ludzi starszej daty pzdr. GUDEK
Gość Napisano 29 Kwiecień 2004 Napisano 29 Kwiecień 2004 Gudek,Możesz podać swojego priva?Mam pytań kilka o Głowaczów...pozdrawiam,Trufelhunter
@ndrew Napisano 30 Kwiecień 2004 Napisano 30 Kwiecień 2004 To drugie z ksiązki Rajmunda Szubańskiego o polskiej broni pancernej w 39 jest podpisane jako Głowaczów :)
@ndrew Napisano 30 Kwiecień 2004 Napisano 30 Kwiecień 2004 Trzecie zdjęcie dałem powyżej z Photosammlera.Pozdr.@ndrew
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.