ro Napisano 19 Maj 2009 Napisano 19 Maj 2009 witam śledzę ten wątek od długiego czasu bardzo fajny temat.ostatnio przeglądałem filmiki i natknąłem się na jeden trochę związany z tematem -kapitulacja helu- ciekawy jest filmik,oraz informacją autora.zwródzcie jednak uwagę na ostatnią scenę.http://www.youtube.com/watch?v=GWFEdrNlEYk
infamis Napisano 11 Czerwiec 2009 Napisano 11 Czerwiec 2009 Witam. Również na tym forum widziałem zdjęcia majora Sucharskiego z psem (owczarek niemiecki?). W związku z tym mam pytanie, czy wiadomo, co działo się z owym czworonogiem w czasie obrony i co stało się z nim po kapitulacji?
Gebhardt Napisano 11 Czerwiec 2009 Napisano 11 Czerwiec 2009 Podczas obrony pies Sucharskiego i jeszcze byly w najnizszej kondygnacji, lezaly przytulone do ludzi i sie baly (jest to w ktorejs relacji ale akurat nie pamietam czyjej). Co potem to raczej biala plama. Pies Sucharskiego chyba byl Dobermanem czy czyms takim ale w kazdym razie nie owczarkiem niemieckim.
infamis Napisano 12 Czerwiec 2009 Napisano 12 Czerwiec 2009 Cześć. Gebhardt, dziękuję za odpowiedź. Czy ktoś wie cokolwiek więcej na ten temat? Próbuję dociec, co się działo z psem majora (psami?), gdyż w jednym z ostatnich wywiadów z nieodżałowanym prof. Wieczorkiewiczem czytałem, że w niedoszłym filmie Chocholewa, pies majora Sucharskiego ma biegać podczas oblężenia Wetsrplatte z uciętą ręką i skórą twarzy poległego żołnierza w pysku.. Zanim totalnie wzgardzę chorymi wizjami tego znakomitego" reżysera, chciałbym wiedzieć, jak było naprawdę. Będę wdzięczny za każdą informację. Pozdrawiam.
KZ Napisano 14 Czerwiec 2009 Napisano 14 Czerwiec 2009 O psach napisał więcej wachmistrz tutaj:http://forum.westerplatte.org/index.php?topic=70.0Co do fragmentu scenariusza, w którym pies odgrzebuje z ziemi ręke zabitego i potem biega z nia po pólwyspie - nie ma o tym ani słowa w żadnym materiale zródłowym, ani w jakimkolwiek materiale (poza owym scenariuszem).
infamis Napisano 15 Czerwiec 2009 Napisano 15 Czerwiec 2009 Czyli kolejny przykład adosnej twórczości" legendarnego reżysera.. Dzięki wielkie KZ. Może w książce wachmistrza pojawi się więcej informacji, gdy wreszcie zostanie wydana.
Gebhardt Napisano 15 Czerwiec 2009 Napisano 15 Czerwiec 2009 por Pajak napisal:Tu bowiem nieodlacznymi towarzyszami byly dwa psy, ktore tulac sie w nogach do noszy ogrzewaly mniem swym cieplem"KZ, eheu, nie mam dostepu do Forum. Jezeli to niezbyt trudna sprawa czy moglbys mi podeslac na priva ten kawalek o psach?
KZ Napisano 16 Czerwiec 2009 Napisano 16 Czerwiec 2009 wachmistrz powiedział tyle:Były dwa dogi. Co najmniej jeden wzięty "w niewolę przez oficera niemieckiego (z SX?). Żaden z psów nie należał do Sucharskiego. Pierwszy dog był już "w załodze nim przyszedł na Wtte Sucharski. Drugiego doga rzekomo podarowała Załodze żona Sobocińskiego, aby pierwszemu nie było smutno :)"
Gebhardt Napisano 16 Czerwiec 2009 Napisano 16 Czerwiec 2009 Brzmi to dosc prawdopodobnie. Czy Wachmistrz podaje zrodla tych informacji?Gzi mi sie po glowie albo relacja albo jakies opracowanie w ktorym autor podaje ze Niemcy pozwolili Sucharskiemu zatrzymac 'jego' psa w niewoli. Niestety nie moge tego znalezc i wydaje sie to wszystko raczej watpliwe. Za to jest udokumentowany plan wprowadzenia na etat W-platte psow wartowniczych z odpowiednio wyszkolonym personelem. Moim zdaniem bardzo sensowne 'low cost' rozwiazanie, az dziw ze nie zrobiono tego wczesniej.
leszek01 Napisano 25 Czerwiec 2009 Napisano 25 Czerwiec 2009 Ebay - Polen , Soldaten vor Bunker Westernplatte" ???? Czy to faktyczne Westerplatte ?
Gebhardt Napisano 26 Czerwiec 2009 Napisano 26 Czerwiec 2009 Chyba W5 - ale niech sie wypowiedza znawcy.
hen.zing Napisano 28 Czerwiec 2009 Napisano 28 Czerwiec 2009 Gzie mi do super znawcy... ale powyżej z całą pewnością W-5.
hen.zing Napisano 28 Czerwiec 2009 Napisano 28 Czerwiec 2009 Na Allegro pojawiły się dwie nieznane fotki z Westerplatte. Na zdjęciu grupa polskich więźniów maszerujących do pracy , prawdopodobnie na jesieni 1939 r. W tle Stare koszary"
hen.zing Napisano 28 Czerwiec 2009 Napisano 28 Czerwiec 2009 Na drugim zdjęciu .. zryty pociskami teren WST.
hen.zing Napisano 28 Czerwiec 2009 Napisano 28 Czerwiec 2009 Drobna korekta ludzie na zdjęciu idą od strony Nowych Koszar" więc idą w kierunku wyjścia z WST. Po pracy?
VOO1 Napisano 30 Czerwiec 2009 Napisano 30 Czerwiec 2009 W nawiązaniu do wątku .... bohater z Westerplatte .
leszek01 Napisano 3 Lipiec 2009 Napisano 3 Lipiec 2009 Ebay - Polen Fort Bunker zerstört Westerplatte WK II". Czy to kolejna fotka W-5 ??
Iron Duke Napisano 4 Lipiec 2009 Napisano 4 Lipiec 2009 Tak. To W 5 . Ale z prawej strony tej fotki jak również na kilku na których jest W 5 w ujęciu od tej strony jest widoczny w oddaleniu dach jakiegoś budynku z małą nadbudówką na nim. Co to jest???
hen.zing Napisano 4 Lipiec 2009 Napisano 4 Lipiec 2009 Może to budynek z mojej fotki z 17.05.2009. zrobiłem je kilkadziesiąt metrów w prawo od miejsca gdzie była W-5.
Iron Duke Napisano 5 Lipiec 2009 Napisano 5 Lipiec 2009 Budynek na Twojej fotce jest na terenie SG czyli na NW od W5. To raczej nie to. Inna kwestia. Na załączonej fotce jest też inny budynek na lewo od grupy marynarzy. Co to jest i gdzie to jest?
wachmistrz Napisano 18 Lipiec 2009 Napisano 18 Lipiec 2009 Dwa budynki, które widać w tle to nieistniejące magazyny/schrony amunicyjne (te najmniejsze o pow. 20m2). Numeracji teraz nie podam, ale wydaje mi się, że nr 6 i 7. Schrony przy torze nr 2. Za nimi na prawo byłaby placówka Fort przy torze nr 1 z bliźniaczo usytuowanym obwałowaniem z 3 schronami 20m2 (na amunicję piechoty jak pamiętam).
wachmistrz Napisano 18 Lipiec 2009 Napisano 18 Lipiec 2009 I jeszcze coś. Na tym (czy też: w tym) widocznym na zdjęciu obwałowaniu znajdowała się placówka sierż. Deika (druga), po wojnie ochrzczona placówką Tor. Nie była to placówka improwizowana, gdyż latem 1939 r. przygotowano tam schron ze stanowiskiem ogniowym dla broni maszynowej.
Iron Duke Napisano 19 Lipiec 2009 Napisano 19 Lipiec 2009 Czyli autor tego zdjęcia stał na zachód od W 5 i robił zdjęcie w kierunku wschodnim?
wachmistrz Napisano 21 Lipiec 2009 Napisano 21 Lipiec 2009 Autor foto stał od strony południowej W5, foto wykonane w kierunku północnym ku wschodowi.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.