kutno Napisano 2 Czerwiec 2006 Autor Napisano 2 Czerwiec 2006 http://img327.imageshack.us/my.php?image=skanuj00018po.jpgTo chyba nie wymaga komentarza .... :/
revolt Napisano 2 Czerwiec 2006 Napisano 2 Czerwiec 2006 njlepiej jakby kaczor donald wital dzieci a teletubisie opowiadaly im bajki o kiszonych ogorach w kosmosie!!pismaki to najgorsz zaraza!!!!!
acer Napisano 2 Czerwiec 2006 Napisano 2 Czerwiec 2006 Skoro można pisać o chłopach chłepcącyh gołdę z jeziora na czworakach razem z psami to co się dziwicie że wyjechali z hitlerowcami i oburzeniem świętej cnoty.Przez zakrystię do burdelu - moralność dziennikarza.
ubenfurer Napisano 2 Czerwiec 2006 Napisano 2 Czerwiec 2006 no racja ,przecież to ten sanitariusz Werner pozdr
frost Napisano 2 Czerwiec 2006 Napisano 2 Czerwiec 2006 Dziennik Łódzki z 2 czerwca 2006Dzień Dziecka z hitlerowcami Żołnierze w hitlerowskich mundurach witali dzieci, które świętowały wczoraj swój dzień na stadionie łódzkiego Startu. Rodzice nie kryli oburzenia. Organizatorzy imprezy nie widzą jednak problemu. - Dla dzieci przygotowano edukacyjną ścieżkę historyczną - informuje Barbara Czerkawska, koordynator imprezy.- Przedstawiano wojska, które na przestrzeni ostatnich dwustu lat brały udział w wojnach. Gdyby rodzice przeszli całą ścieżkę, nie byliby oburzeni...Organizatorzy twierdzą, że na Starcie nie było żołnierzy niemieckich z czasów II wojny światowej, a tylko z pierwszej. Zdjęcia mówią jednak co innego...Patronat nad imprezą objął prezydent Łodzi. Zorganizowały ją: ZHP, TPD, Fundacja "Happy Kids " stowarzyszenia OK. - Razem" "Dragon i "Szansa.(ani) "Gdyby któryś z Kolegów chciał przekazać swoje uwagi na temat zetelności" owego dziennikarzyny podaję maila donaczelnego Dziennika Łódzkiegobeck@dziennik.lodz.pl
okejos Napisano 3 Czerwiec 2006 Napisano 3 Czerwiec 2006 bez jaj....sa pewne granice kiedy mozna wystepowac w mundurku. mozna było zrobic sciezkę historyczną (dziwne tłumaczenie) ale moze w inny dzien.. to tak samo jak bysmy zrobili sciezke historyczna w szpitalu i puscili ludzi po salach w mundurach :DDjako osoba prywatna nie popieram takich pmyslówokejos AA7
Lt.Horne Napisano 3 Czerwiec 2006 Napisano 3 Czerwiec 2006 Podobnie jak Okejos , uważam ,że wszystko ma swoje granice.To ,że pismaki są hieny to jedno,ale to paradowanie w niemieckim mundurze na imprezie z okazji Dnia Dziecka to inna sprawa.Jest ciepłe jesienne przedpołudnie,stoi Opel Blitz,opuszczona tylna burta.Przy otwartej burcie stoi niemiecki oficer ,ładnie ostrzyżony,mundur elegancki,czysty,poprawia i tak idealnie założone rękawiczki.Do ciężarówki podchodzi grupa dzici ,małe,trochę większe -schnell! schnell" krzyczy oficer,dzieciaki wdrapują się na pakę...1939,1940...nie Pola czerniakowskie w zeszłym roku.Skojarzenia błyskawiczne,mnie i wielu innym się to nie podobało.Granice zostały przekroczone.Revolt-w Twojej ironi jest racja . Tak,dzieci powinien witać Kaczor Donald a na lekcji historii powinny się dowiedzieć jak wyglądała woja.Jaki obraz wojny budujesz dziecku ,kiedy na jego święcie wita go niemiecki uśmiechnięty żołnierz-rodem z niemieckiej propoagandy lat 30-tych.
okejos Napisano 3 Czerwiec 2006 Napisano 3 Czerwiec 2006 jako GRH niemiecka dostajemy wiele róznych dziwnych propozycji... ale je odrzeucamy. wystepujemy tam gdzie na przeciwko nas stoi zołnierz równie dobrze wyszkolony i uzbrojony.. a i tak w 99% przegrywamy bitwy. i tak mam być!!!!!
michalczewski Napisano 3 Czerwiec 2006 Napisano 3 Czerwiec 2006 Twarze znajome...Kurcze ale pomysl na dzien dziecka.Ja rozumiem ze rekonstrukcja jest teraz w modzie i ze nowe grupy chca sie wszedzie pokazac (ambicja czy kompleksy?) ale to juz jest przesada na takie propozycje zwyczajnie sie odmawia.
tombak Napisano 5 Czerwiec 2006 Napisano 5 Czerwiec 2006 nie wiem jak to dokładnie wyglądało ale z tego co napisali w gazecie były tam również inne wojska(mysle ze również wrześniowe) ale tego nie pokazali a rodzice byli oburzeni, na jakiej podstawie takie twierdzenia są wysuwane, jeżeli ten dziennikarz który to pisał znałby swój fach, przytoczyłby opinie któregoś z rodziców. cały artykuł pasuje mi bardziej do brukowca niż do powaznej gazety
kutno Napisano 5 Czerwiec 2006 Autor Napisano 5 Czerwiec 2006 z tego co siem zdążyłem dowiedzieć ...Osoby która napisała ten tekst nawet tam nie było ...był sam fotograf ;/ nie popieram uczestniczenia na takich imprezach ..ale także uważam że gazeta przesadziła ... ja osobiście nie sympatyzuje w tym kierunku ...
kamilo Napisano 5 Czerwiec 2006 Napisano 5 Czerwiec 2006 wtrace słówko koledzy zrubcie jak ja w lublinie jak jedna z gazet uzyła słowa hitlerowcy to wysłalaem meila do redaktora naczelnego i napisalem ze hitlerowiec szeży idee faszysztowskie a grh rekonstuuje wojska jakie istniały w konkretnym okresie i napisałem zeby wydrukowali srostowanie i zeby lepiej sie orjentowali w słowniku wyrazow obcych bo słowo hitlerowiec nozna zastapić inym
kiler p Napisano 6 Czerwiec 2006 Napisano 6 Czerwiec 2006 I co Kamil - podziałało ? Wydrukowali coś ?
kamilo Napisano 6 Czerwiec 2006 Napisano 6 Czerwiec 2006 przesłali na meila odpowiedz iż puszczą w nastepnym nr. i puscili na przedostatniej stronie i malym druczkiem ale warto im na to zwrócic uwagę bo grupy rekonstrukcyjne to nie bandy hitlerowsów biegajace i nawołujace do faszyzmu ,i to powinni wiedzieć szczególnie pismaki powinni poczytać na temat faszyzmu i ja bym jeszcze podesłał im coś takiego kim jesteśmy i czym sie zajmujemy może to poprawi wizerunek GRH niemieckich w Polsce
Vilkaloki Napisano 6 Czerwiec 2006 Napisano 6 Czerwiec 2006 Na takie reakcje chyba każdy reenactor niemiecki jest przygotowany ale... powinien też wyczuć na jakiej imprezie wolno sie pojawić. O ile nie mam nic przeciwko pojawianiom się w liceach to małe dzieci żywej lekcji histori niezapamiętają. Przed oczami będą miały uśmiechniętego żołnierza niemieckiego który dał im potrzymać pistolet... A to będzie antylekcja.
kiler p Napisano 6 Czerwiec 2006 Napisano 6 Czerwiec 2006 Wiem Kamilu, że warto, bo to ja Ci zwróciłem mailem uwagę, że nas tak brzydko w tym szmatławym Dzienniku Wschodnim" nazwali. Masz może skan albo fotę tego sprostowania ? Chętnie bym zobaczył :D.
kikifas Napisano 7 Czerwiec 2006 Napisano 7 Czerwiec 2006 Dzis czytałem to samo w Angorze, czyli przedrukach z lokalnych praówek. Tylko zdjęcie było inne.
jazlowiak Napisano 7 Czerwiec 2006 Napisano 7 Czerwiec 2006 Szkoda, że przez takie akcje coraz trudniej tłumaczyć, że polscy rekonstruktorzy w niemieckich mundurach, zajmują się rekonstrukcja historyczna a nie epatują gdzie mogą swoimi mundurami:-((
Ursus Napisano 8 Czerwiec 2006 Napisano 8 Czerwiec 2006 Grupa Żelazny orzeł" poszła o jeden most za daleko". Ten most to wcale wyraźna granica. Szczególnie ważna dla grup iemieckich". Chcę podkreślić, ze środowisko rekonstrukcyjne z wielkim trudem wypracowuje społeczne zaufanie. Niestaty bardzo łatwo można te wysiłki zwniweczyć - uważam, że tym razem było blisko - ciekaw jestem jak się to skończy.Wystarczyłoby troche powsciagliwosci - nie byłoby sprawy. A kto nie potrafi uszanować pewnych zasad - nie powinien sie zwać grupa rekonstrukcyjna" - z szacunku dla GRH.Powsciągliwosci, odpowiedzialnosci, umiejętnosci przewidywania, czujności na prowokacje życze wszystkim zakładającym niemieckie mundury.
kamilo Napisano 8 Czerwiec 2006 Napisano 8 Czerwiec 2006 kiler nie mam skanu tego wydruku ale chyba jak sobie dobrze przypominam to wysłałem wam kopie tego druku na meila zaraz po wydrukowaniu sprostowania
Loczek Napisano 9 Czerwiec 2006 Napisano 9 Czerwiec 2006 Brawo Ursus - trafiłeś w sedno - w pełni popieram Twoją wypowiedź.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.