Lukas P Napisano 1 Czerwiec 2006 Autor Napisano 1 Czerwiec 2006 Witam!Ostatnio zastanawiałem się jak szkolono w II RP kierowców pojazdów pancernych. Nie słyszałem aby występowało u nas coś w rodzaju czołgów szkolnych. W Pojazdach Wojska Polskiego 1939" jest co prawda na planszy tablica Nauka jazdy", ale to tyczy się chyba raczej pojazdów kołowych. Czy ktoś coś wie na ten temat??PozdrawiamŁukasz
Gebhardt Napisano 1 Czerwiec 2006 Napisano 1 Czerwiec 2006 CBW ma nastepujaca pozycje. SYGNATURA Arch. 33002 SYGNATURA 23352 TYTUŁ----> Instrukcja wyszkolenia kierowców wozów silnikowych. Cz.1, Nauka prowadzenia samochodów, motocykli i czołgów ODP: Ministerstwo Spraw Wojskowych WYD: Warszawa : MSWojsk. , 1937 To powinno wszystko wyjasnic.
akagi Napisano 1 Czerwiec 2006 Napisano 1 Czerwiec 2006 No dobra panowie, a co to jest w takim razie?Podwozie jak w wz.28 , ale........No własnie.
cieciwa Napisano 1 Czerwiec 2006 Napisano 1 Czerwiec 2006 To nie polskie ...Cos mi sie kolacze w mojej rozgoraczkowanej glowie, ze to moze byc jakis Citroen ...
JoncaA Napisano 1 Czerwiec 2006 Napisano 1 Czerwiec 2006 Citroen 10CV (na podwoziu B2/B10) z wózkiem gąsienicowym P4 - do pewnego stopnia polskie, bo sprowadzono samochody bez karoserii (procz kilku-kilkunastu wersji osobowej)- i skrzynia łądunkowa jest już z polskich desek...
Lukas P Napisano 1 Czerwiec 2006 Autor Napisano 1 Czerwiec 2006 Dzięki Gebhardt za sygnaturę wyszukanie instrukcji odnośnie tego tematu. Niestety nie mam zbyt dużych szans na zapoznanie się z nią, bo mieszkam we Wrocławiu i na razie nie wybieram się do Warszawy. Szczerze powiem, że liczyłem na to że ktoś z forumowiczów napisze jak odbywało się takie szkolenie. Wiem, że niektórzy mogą uznać to za pójście na łatwiznę, ale moej możliwości zdobycia takiej informacji są mocno ograniczone. Chyba, że w bibliotece WSO na Caajkowskiego mają tą instrukcję, w co wątpię.PozdrawiamŁukasz
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.