Skocz do zawartości

Szkolenie kierowców broni pancernej

Lukas P

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam!
Ostatnio zastanawiałem się jak szkolono w II RP kierowców pojazdów pancernych. Nie słyszałem aby występowało u nas coś w rodzaju czołgów szkolnych. W Pojazdach Wojska Polskiego 1939" jest co prawda na planszy tablica Nauka jazdy", ale to tyczy się chyba raczej pojazdów kołowych. Czy ktoś coś wie na ten temat??
Pozdrawiam
Łukasz
Napisano
CBW ma nastepujaca pozycje.

SYGNATURA Arch. 33002
SYGNATURA 23352
TYTUŁ----> Instrukcja wyszkolenia kierowców wozów silnikowych. Cz.1, Nauka prowadzenia samochodów, motocykli i czołgów
ODP: Ministerstwo Spraw Wojskowych
WYD: Warszawa : MSWojsk. , 1937

To powinno wszystko wyjasnic.
Napisano
Citroen 10CV (na podwoziu B2/B10) z wózkiem gąsienicowym P4 - do pewnego stopnia polskie, bo sprowadzono samochody bez karoserii (procz kilku-kilkunastu wersji osobowej)- i skrzynia łądunkowa jest już z polskich desek...
Napisano
Dzięki Gebhardt za sygnaturę wyszukanie instrukcji odnośnie tego tematu. Niestety nie mam zbyt dużych szans na zapoznanie się z nią, bo mieszkam we Wrocławiu i na razie nie wybieram się do Warszawy. Szczerze powiem, że liczyłem na to że ktoś z forumowiczów napisze jak odbywało się takie szkolenie. Wiem, że niektórzy mogą uznać to za pójście na łatwiznę, ale moej możliwości zdobycia takiej informacji są mocno ograniczone. Chyba, że w bibliotece WSO na Caajkowskiego mają tą instrukcję, w co wątpię.
Pozdrawiam
Łukasz

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie