Skocz do zawartości

Polskie czołgi w Kaliforni. Ciekawostka.

Gość M_alice

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam
Kupiłem dzisiaj nowy numer pisma Tamiya Model Magazine International" i wypatrzyłem w nim interesujący artykulik. Krótką notatkę z wizyty redaktora naczelnego TMMI w Kalifornii. A konkretnie w prywatnym mueum. Otoż w dziale
z pojazdami do odbudowy stoi tam kadłub Pantery z kompletem intrygujących mocowań na burtach (zdjęcia małe i kiepskie). Co jest ciekawe, to komentarz autora notatki, który stwierdza, że Pantera została znalziona niedawno (?) w polskim jeziorze (?).
Teraz zacząłem się zastanawiać czy :
a) polskie zbiorniki wodne obfitują w unikalne Pantery (jedna w Nidzie, druga w jeziorze...)
b) autor zapomniał zapytać o pochodzenie znaleziska i historię z jeziorem wyssał z palca (IMO, znając go, mało prawdopodobne)
c) sam właściciel nie wie skąd ma tą Panterę
d) wie bardzo dobrze, ale nie chce powiedzieć.

Na razie piszę list do autora z prosbą o wyjaśnienie tej zagadki.

M_alice
Napisano
http://www.lerenfort.fsnet.co.uk/page34.html
http://www.lerenfort.fsnet.co.uk/page33.html
Napisano
A tak w ogóle to ile juz panter wyciągnięto/znaleziono w Polsce?
- z jedna w MWP

- jdna Kęszyckiego z rozwaloną wieżą

- ta z linków

- I ta ostatnia co jeszcze lezy w wodzie

Czy coś przegapiłem?
Napisano
Dolicz jeszcze jedna - aktualnie w drodze do Texas'u, o ktorej wspominalem jakis czas temu.Ponoc w tej chwili jest jeszcze gdzies na Litwie, ale wydobyto ja w Polsce(nie mam powodow by nie ufac memu informatorowi).Nic blizszego w tej chwili nie wiem , ale ma sie znalezc w Stanach jeszcze przed Bozym Narodzeniem.Jest szansa, ze uda mi sie ja zobaczyc po Nowym Roku i byc moze sfotografowac.
Pozdrowienia
Grendel
Napisano
A tak swoją drogą: czy nie dałoby się jej zarekwirować?... Według prawa polskiego, pochodzi ona z przestępstwa, to jest kradzieży i przemytu, a następnie paserstwa... ;-)
Napisano
Powolutku, niech ją najpierw wyremontują i uruchomią :-))))), po co nam zardzewiały wrak, mamy już kilka takich w kraju. Zresztą przyznam, że renowacje robione przez to Towarzystwo robią szalone wrażenie (widziałem 222-ke i Stuga III). Nie potrafię co prawda ocenić wierności, ale poza tym jest rzeczywiście cacy.

Pzdr,

jotes
Napisano
Moment , moment - jakie Towarzystwo ? Jaka 222 ? Chodzi Ci o Sdkfz 222 ?
Napisano
1. Pisząc Towarzystwo miałem na myśli grupę ludzi, którzy się tym zajmują. To, że p. Littlefield daje na to pieniądze (teraz jest to zresztą chyba jakaś fundacja), to tylko jedna strona medalu.

2. Tak, chodziło mi o SdKfz 222.

Pzdr,

jotes
Napisano
Zadne szczegoly nie sa mi znane.Wiem tylko tyle, ile napisalem: czyli, ze jest z Polski, ze aktualnie jest na Litwie i , ze znajdzie sie w Texas'ie w okolicy Bozego Narodzenia.Nic nie wiem o stanie , ani wersji.
Szczegoly najwczesniej po Nowym Roku.
Pozdrowienia
Grendel
  • 4 months later...
Napisano
panowie jak chcecie wiedziec cos o tej panterce to poczytajcie:http://www.wehrmacht.punkt.pl/panther_foto/stettin-panther.html
pozdrawiam
Napisano
Czemu pod publikę"?
Zbyt piękne żeby było prawdziwe czy może wypatrzyłeś jakiś szczegół który się nie klei"?

Zastanawaiam się po co ponownie wycieli otwór w wieży i czy kawałki z których jest ona poskładana są orginalne czy dorabiane?

Napisano
Ze względu na narzędzia zamocowane na surowym przecież jeszcze kadłubie. Rozumiem, że chodziło w tym przypadku o ubarwienie" pokazu dla mediów lub np. dawców wspierających fundację

Pzdr,

jotes
Napisano
A skoro już jesteśmy przy narzędziach i prawej burcie, to czy ktoś może mi na szybko powiedzieć, czy takie ich rozmieszczenie jak na zdjęciu nie wyklucza cycków". Bo mi na oko tak to wygląda, ale mogę się mylić. W sumie trudno się dziwić, że nie chcą rekonstruować nie wiadomo co. A szkoda. Ale może niepotrzebnie martwię się na zapas? Hm?
Napisano
Szczerze mówiąc myślałem, ze narzędzia położlili tam do malowania razem zpojazdem. Cycki zostawiliby gdyby mieli drugą panterę, żeby możnabyło pokazać różnicę. Inaczej tego publice nie wytłumaczysz.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie