Gość Napisano 12 Sierpień 2003 Napisano 12 Sierpień 2003 WitamKupiłem dzisiaj nowy numer pisma Tamiya Model Magazine International" i wypatrzyłem w nim interesujący artykulik. Krótką notatkę z wizyty redaktora naczelnego TMMI w Kalifornii. A konkretnie w prywatnym mueum. Otoż w dzialez pojazdami do odbudowy stoi tam kadłub Pantery z kompletem intrygujących mocowań na burtach (zdjęcia małe i kiepskie). Co jest ciekawe, to komentarz autora notatki, który stwierdza, że Pantera została znalziona niedawno (?) w polskim jeziorze (?).Teraz zacząłem się zastanawiać czy :a) polskie zbiorniki wodne obfitują w unikalne Pantery (jedna w Nidzie, druga w jeziorze...)b) autor zapomniał zapytać o pochodzenie znaleziska i historię z jeziorem wyssał z palca (IMO, znając go, mało prawdopodobne)c) sam właściciel nie wie skąd ma tą Panteręd) wie bardzo dobrze, ale nie chce powiedzieć.Na razie piszę list do autora z prosbą o wyjaśnienie tej zagadki.M_alice
Gość Napisano 12 Sierpień 2003 Napisano 12 Sierpień 2003 http://www.lerenfort.fsnet.co.uk/page34.htmlhttp://www.lerenfort.fsnet.co.uk/page33.html
polsmol Napisano 12 Sierpień 2003 Napisano 12 Sierpień 2003 A tak w ogóle to ile juz panter wyciągnięto/znaleziono w Polsce? - z jedna w MWP- jdna Kęszyckiego z rozwaloną wieżą- ta z linków - I ta ostatnia co jeszcze lezy w wodzieCzy coś przegapiłem?
Gość Napisano 12 Sierpień 2003 Napisano 12 Sierpień 2003 Dolicz jeszcze jedna - aktualnie w drodze do Texas'u, o ktorej wspominalem jakis czas temu.Ponoc w tej chwili jest jeszcze gdzies na Litwie, ale wydobyto ja w Polsce(nie mam powodow by nie ufac memu informatorowi).Nic blizszego w tej chwili nie wiem , ale ma sie znalezc w Stanach jeszcze przed Bozym Narodzeniem.Jest szansa, ze uda mi sie ja zobaczyc po Nowym Roku i byc moze sfotografowac.PozdrowieniaGrendel
jotes Napisano 13 Sierpień 2003 Napisano 13 Sierpień 2003 Polsmol: a ta 2. i 3., to nie jest przypadkiem ta sama?
Mi.Der Napisano 13 Sierpień 2003 Napisano 13 Sierpień 2003 A tak swoją drogą: czy nie dałoby się jej zarekwirować?... Według prawa polskiego, pochodzi ona z przestępstwa, to jest kradzieży i przemytu, a następnie paserstwa... ;-)
jotes Napisano 13 Sierpień 2003 Napisano 13 Sierpień 2003 Powolutku, niech ją najpierw wyremontują i uruchomią :-))))), po co nam zardzewiały wrak, mamy już kilka takich w kraju. Zresztą przyznam, że renowacje robione przez to Towarzystwo robią szalone wrażenie (widziałem 222-ke i Stuga III). Nie potrafię co prawda ocenić wierności, ale poza tym jest rzeczywiście cacy.Pzdr,jotes
Gość Napisano 13 Sierpień 2003 Napisano 13 Sierpień 2003 Moment , moment - jakie Towarzystwo ? Jaka 222 ? Chodzi Ci o Sdkfz 222 ?
jotes Napisano 13 Sierpień 2003 Napisano 13 Sierpień 2003 1. Pisząc Towarzystwo miałem na myśli grupę ludzi, którzy się tym zajmują. To, że p. Littlefield daje na to pieniądze (teraz jest to zresztą chyba jakaś fundacja), to tylko jedna strona medalu. 2. Tak, chodziło mi o SdKfz 222.Pzdr,jotes
pomsee Napisano 14 Sierpień 2003 Napisano 14 Sierpień 2003 Może pare szczegolow na temat Pantery wedrujacej do USA a bedacej obecnie na Litwie. W jakim byla stanie?
Gość Napisano 14 Sierpień 2003 Napisano 14 Sierpień 2003 Zadne szczegoly nie sa mi znane.Wiem tylko tyle, ile napisalem: czyli, ze jest z Polski, ze aktualnie jest na Litwie i , ze znajdzie sie w Texas'ie w okolicy Bozego Narodzenia.Nic nie wiem o stanie , ani wersji.Szczegoly najwczesniej po Nowym Roku.PozdrowieniaGrendel
Gość Napisano 6 Styczeń 2004 Napisano 6 Styczeń 2004 panowie jak chcecie wiedziec cos o tej panterce to poczytajcie:http://www.wehrmacht.punkt.pl/panther_foto/stettin-panther.htmlpozdrawiam
jotes Napisano 7 Styczeń 2004 Napisano 7 Styczeń 2004 Przyjemnie popatrzeć. Chociaż widać, że zdjęcia robione są troche pod publikę"...
polsmol Napisano 7 Styczeń 2004 Napisano 7 Styczeń 2004 Czemu pod publikę"? Zbyt piękne żeby było prawdziwe czy może wypatrzyłeś jakiś szczegół który się nie klei"?Zastanawaiam się po co ponownie wycieli otwór w wieży i czy kawałki z których jest ona poskładana są orginalne czy dorabiane?
jotes Napisano 7 Styczeń 2004 Napisano 7 Styczeń 2004 Ze względu na narzędzia zamocowane na surowym przecież jeszcze kadłubie. Rozumiem, że chodziło w tym przypadku o ubarwienie" pokazu dla mediów lub np. dawców wspierających fundacjęPzdr,jotes
jotes Napisano 7 Styczeń 2004 Napisano 7 Styczeń 2004 A skoro już jesteśmy przy narzędziach i prawej burcie, to czy ktoś może mi na szybko powiedzieć, czy takie ich rozmieszczenie jak na zdjęciu nie wyklucza cycków". Bo mi na oko tak to wygląda, ale mogę się mylić. W sumie trudno się dziwić, że nie chcą rekonstruować nie wiadomo co. A szkoda. Ale może niepotrzebnie martwię się na zapas? Hm?
Frozzer Napisano 7 Styczeń 2004 Napisano 7 Styczeń 2004 tez sie tego boje, ze cyckow nie zamontujanarzedzia powinny byc przesuniete
polsmol Napisano 7 Styczeń 2004 Napisano 7 Styczeń 2004 Szczerze mówiąc myślałem, ze narzędzia położlili tam do malowania razem zpojazdem. Cycki zostawiliby gdyby mieli drugą panterę, żeby możnabyło pokazać różnicę. Inaczej tego publice nie wytłumaczysz.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.