Skocz do zawartości

Pozwolenie na broń

proteus

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Po ostatnim Wielkim " odkryciu przez ABW składu zardzewiałej bronii pod Tuszynem naszła mnie pewna myśl.I nie chodzi tu o to że przechowywanie materiałów wybuchowych w domu jest głupie i nieodpowiedzialne bo to oczywiste. Jednak nasze służby bardzo specjalne prawdopodobnie nie potrafią odróżnić nieostrożnego i nieodpowiedzialnego kolekcjonera od przestępcy. Oczywiście że łatwiej aresztować kolekcjonera niż bandytę. łatwiej udowodnić w sądzie że kolekcjoner miał broń bo on sie z tym nie kryje. Tylko czy dlatego placimy podatki żeby policja ścigała zbieraczy niewypałów?
A wogóle to ciekawe pytanie do znawców prawa o bronii!!!
CZY MUZEUM WOJSKA POLSKIEGO lub MUZEUM MARYNARKI WOJENNEJ W GDYNII posiadają zezwolenie na posiadanie bronii. Bo jesli muzea nie muszą posiadać takich zezwoleń ( co jest mało prawdopodobne) to Panowie przestępcy natychmiast utworzą muzeum kałasznikowa, muzeum granatu, muzeum C4 itp. A jeśli muzea muszą posiadać odpowiednie zezwolenia to bardzo jestem ciekaw czy MWP lub MMW POSIADA TAKIE ZEZWOLENIA?
Napisano

Do Proteusa

Ja w każdym razie mam nadzieję, że pieniądze z moich podatków idą między innymi na poszukiwania tych co zbierają niewypały.

Co do twojego wywodu prawnego na temat posiadania broni przez muzea, to twoja logika niewątpliwie zwala z nóg. Proponuję kandydować na posła i właczyć się w tworzenie prawa w naszym państwie. Świat prawniczy będzie oczarowany. Lepper i jego koledzy myślę,że też.Chyba nawet bardzo.

P.S. A już myślałem, że wykład Prawo dla poszukiwaczy w weekend" stracił rację bytu a jednak się myliłem. Człowiek się jednak cały czas uczy.
Napisano
Generalnie to muzea wojskowe znajdują się na terenie wojskowym i jako takie nie podlegają jurysdykcji cywilnej. Wojsko nie musi miec pozwolenia na broń przecież.
Napisano
W wojsku każda broń posiada dokument - kartę broni " na której między innymi jest miejsce na osobę do kórej broń jest przypisana. Na str. 38 ostatniego O " w podpisie zdjęcia jest : Paweł Żukrowski - opiekun zbiorów broni palnej MWP w Warszawie ".
Napisano
Ciekawe czy przywatnw muzemum może mieć pozwolenie jako instytucja? Niektóre podnoty przywatne moga mieć zezwolenie nawet na broń palną (jeśli mnie pamięć nie myli) np. firmy ochroniarskie (chiba :)).
Napisano

Reeetyyyy!!!!!
http://isip.sejm.gov.pl/PRAWO.nsf?OpenDatabase

Dz.U. 2003 nr 52 poz. 451

Ustawa z dnia 14 lutego 2003 r. o zmianie ustawy o broni i amunicji oraz o zmianie ustawy o Biurze Ochrony Rządu
(tekst aktu) pdf

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie