Skocz do zawartości

7 TP w słuzbie niemieckiej

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Z mojej strony żadna tajemnica. Tyle, że ja wiem tylko, że ktoś wie... A jak nie powie, to sam się spróbuję zastanowić.
Napisano
Pazdziernik 1939?
W/g wszelkich znakow na niebie i ziemi 1 Panzer Regiment ze skladu 1 PD.Moge sie mylic, ale zaryzykuje.
Pozdrowienia
Grendel
Napisano
Biale krzyze spotkac mozna bylo i w Danii/Norwegii, i we Francji, i na Balkanach, a nawet we wczesnej fazie kampanii rosyjskiej, wiec tego za czynnik decydujacy bym nie uznal ;o)
Pozdrowienia
Grendel
Napisano
Naprawdę piękna fotka ... tyle, że niewiele z niej wynika.

Na zdjęciu nic specjalnego nie wypatrzyłem (może już oczy nie te). Co jest natomiast ciekawe to to, że czołg wygląda na już przemalowany, choć bez żadnych dodatkowych elementów wyposażenia (reflektory, skrzynki, etc), typowych dla 7TP używanych przez policję, Wehrmacht czy też jednostki łączności. Uchowała się też podstawa pod radio, co skłania mnie raczej do dość wczesnego datowanie fotografii (może nawet październik 1939 - brak śniegu, a zima wtedy przyszła wcześnie i była bardzo mroźna).

Sa jeszcze 2 fotki 7TP z podobnymi numerami. Na jednej jest 7TP z numerem rozpoczynającym sie od cyfry 5", ale ni cholery nie widać co i czy wogóle coś jest dalej (umieszczenie krzyża i samej 5" jest jednak inne niż na aszej 525". Facet który sprzedawał tę fotkę ne ebay'u oferował jeszcze kilka innych z tego samego albumu. Licytację przegrałem, ale czym prędzej kupiłem 3 inne fotki, m.in. gościa w metalowej beretce i mundurze Panzerwaffe z wyhaftowanymi cyferkami 35" na pagonach.

I tu by mi się to zgadzało z drugą fotką, na ktorej stoją 3 niemieckie 7TP, każdy z godłem 4.PzDiv. Na pierwszym widać początek numeru (też 5"), natomiast umieszczenie krzyża na ostatnim w zasadzie odpowiada jego pozycji na aszej" 525-tce.

Fakt posiadania 7TP przez 4.PD świadczy (w/g mnie) o bolesnych stratach jakie ta jednostka poniosła w czasie Polenfeldzug i że imała się różnych sposobów by odbudować swoje siły po walkach w Polsce. Co najmniej jeden 7TP zabrali ze sobą z powrotem do Reichu (a może i więcej), przypuszczam jednak, że najpóźniej wczesną wiosną 1940 r. przekazano go dalej" jako, że był to sprzęt nieetatowy.

Ze swej strony jeszcze raz podkreślam, że nie znajdziemy wiele szukając naszych pojazdów po dużych jednostkach niemieckiej armii. Nasz sprzęt szwendał sie przede wszystkim po formacjach tyłowych i policyjnych, tudzież ciągając jakieś niemieckie graty po lotniskach tam i z powrotem. Świadczy o tym choćby fotka 7TP przerobionego na ciągnik (o którą to fotkę polała się krew na eBayu), ktora miała rejestrację Luftwaffe.

Tyle ode mnie. Morze jotes coś od siebie dorzuci co mogło by tę historie poskładać do kupy.

pozdrawiam serdecznie,

Trufelhunter
Napisano
Mariusz,
Moj znajomy ma z kolei album z PR 1, 1PD (stad tez i moja proba identyfikacji), gdzie pojawia sie miedzy innymi znane zdjecie 7TP otwierajacego kolumne Pz.Kpfw.I(nosi on numer 40x).Na innych zdjeciach widac tez inne, ktorych numery umieszczone sa podobnie do tematy naszej dyskusji - tj.na wiezy.
Nie bede sie upieral.
Pozdrowienia
Grendel
Napisano
Grendel,

Nie neguję wcale tego, co napisałeś o 1.Pz.Rgt. (mowa o 401", numer widać wyraźnie na jednej z fotografii u Stovesa). Co najmniej jedna siódemka", właśnie wspomniana przez Ciebie, jeździła w tym pułku jeszcze we wrześniu 1939 r. i jest znana z co najmniej trzech fotografii

Rzecz jednak idzie o zdjęcie z pierwszego postu - czyli 525". Nie twierdzę, że ten 7TP jest z 4.PzDiv., wydaje mi sie to bardzo prawdopodobne, niż 1.Pz.Div. Jeszcze co najmniej jeden pułk pancerny (15.) dysponował po Kampanii co najmniej jednym sprawnym 7TP - patrz dwie fotografie z defilady w Żaganiu, zamieszczane już zresztą na forum. Nie miał one jednak żadnych oznaczeń cyfrowych, dlatego też (chyba tak jak i Ty) nie uwzględniałem go w mojej bardzo pobieżnej analizie.

Swoją wiedzę, niestety, opieram przede wszystkim na fotografiach. Wiele z nich można wypatrzeć, zwłaszcza jeśli wiadomo, czego się szuka. Niestety, w wielu przypadkach opis zdjęć pozostaje wyłącznie w sferze naszych domysłów ...

Tym niemniej chwała wszystkim forumowiczom za ich spostrzeżenia i przemyślenia.

Jotes - dałem się podpuścić jak dziecko, naprawdę pomyślałem że ktoś coś wie na ten temat i chciałem cokolwiek dorzucić do sprawy przed odkryciem kart przez Ciebie :)

Ku chwale Sprawy!

pozdrawiam serdecznie

Trufelhunter
Napisano
Od razu powiem do czego mi to. Wydaję w czerwcu regulamin walki czołgów lekkich z 1938 roku i to jest część strony ilustracyjnej. I żeby nie walnąc babola z ilustracją stąd te moje dociekania.
Napisano
Kiedyś już się wypowiadałem krytycznie o jakimś rysunku Pz IV z '39 ze światłem Notek, ale chyba się tym nie przejęliście za bardzo ;)
Napisano
Trufelhunter,
Ja sie tez przy swoim nie upieram.Powiem wiecej - poznawszy Twoja argumentacje uwazam, ze racja jest po Twojej stronie.
Moje jedynie dodac, ze w PR 1 byly do najmniej 3-4 7TP na przelomie wrzesnia/pazdziernika (raczej pozniej, niz wczesniej).Widzialem je na zdjeciach we wspomnianym wyzej albumie.Nie jest pewne, ze wsrod nich jest 401.Jeden nie ma zadnej numeracji.Wygladaja tez na nieprzemalowane, ale co do tego nie bede sie upieral - grupe widac w dalekim planie i niezbyt wyraznie.Numery umieszczone w tyle, jak w 401 sa niestety nie do odczytania.
PR 15 mial, jak piszesz, siodemki.jak poprzednie - wiadomo to tylko ze zdjec, chyba, ze udalo Ci sie do czegos w Niemczech dogrzebac, o czym nie wiem.
Dzieki za informacje:)
Skrobne do Ciebie jutro maila, bo mam kilka pytan na temat odmienny niz 7tp.
Pozdrowienia
Grendel
Napisano
Jazłowiak,

Chodzi o tylne światło na błotniku - chyba dokleiłeś je z rozpędu, bo na fotografii go nie zauważyłem. I kurzu też możesz dać więcej. Profile całkiem, całkiem - Twoja robota? Jak dla mnie to szkoda kolorowych profili do regulaminu - sugeruję wydać go jako reprint (czyli bez unarwień i dodatków"). Ktoś kto to kupi (jak np. ja), to kupi dla tekstu, nie dla malowanek - i bedzie tańszy do wydrukowania.

Grendel,

No to szafa gra. Album, o którym wspominasz, musi być b. ciekawy, bo nie widziałem jeszcze fotek kilku 7TP z 1.Pz.Rgt. Co do Pz.Rgt.15 to zdjęcia 7TP z defilady w Żaganiu zamieścił lokfan 11 marca 2005 w poście z fotkami 7TP. Niestety, nic poza tym jeszcze nie znaleźliśmy...

Czekam na maila i pozdrawiam serdecznie,

Trufelhunter

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie