bolas Napisano 27 Maj 2006 Autor Napisano 27 Maj 2006 Poszukuję fotek do tematu - czy można prosić o podrzucenie na forum fotek jakie macie w swoich zbiorach ? Rozglądam się za zdjęciami ilustrującymi pracę pracowników/żołnierzy/oficerów WIG zarówno w terenie jak i w instytucie. WIG-u i także jego poprzedników czyli Wojskowej Szkoły Mierniczej, Oficerskiej Szkoły Topografów i Geodetów, Szkoły Służby Wojskowo -Geograficznej przy WIG i Szkoły Topografów. Z góry dziekuje za pomoc w temacie ;)pzdr
MarekA Napisano 28 Maj 2006 Napisano 28 Maj 2006 W 2000 roku Bellona wydała książkę E. Sobczyńskiego „Historia Służby Geograficznej i Topograficznej Wojska Polskiego” jest w niej trochę fotografii, które mogą Cie zainteresować. Jeśli nie masz możliwości dotarcia do książki, mogę zeskanować zdjęcia i podesłać.
Widdowmaker Napisano 28 Maj 2006 Napisano 28 Maj 2006 MarekA, czy są w niej opisy wojskowego sprzętu topograficznego?
kolekcj Napisano 28 Maj 2006 Napisano 28 Maj 2006 MarkuA, od dawna szukam tej książki. Czy mógł bym prosić Cię o kontakt na maila. Adres do mnie to lodbrog@o2.pl
MarekA Napisano 28 Maj 2006 Napisano 28 Maj 2006 Niestety nie ma w książce opisów sprzętu topograficznego.Moja poczta to: marek@3ap.net
bolas Napisano 29 Maj 2006 Autor Napisano 29 Maj 2006 Opisy sprzetu topograficzengo z rysunkami i fotkami znajdziesz w: Topografja. Pomiar i zdjęcie kraju oraz wojskowy opis terenu", Warszawa 1928 napisanej przez ppłk. J.Kreutzingera (oficera WIG).Mam spore fragmenty książki p.Sobczyńskiego - spore jej częsci ukazywały się w róznych zbiorczych opracowaniach jako autonomiczne teksty. Niestety nie mam do nich fotek.
bolas Napisano 6 Czerwiec 2006 Autor Napisano 6 Czerwiec 2006 czy ktoś nie dysponuje może fotografiami ppłk. J.Kreutzingera ?
kolekcj Napisano 6 Czerwiec 2006 Napisano 6 Czerwiec 2006 Zdjęcie chyba z WIG, ale głowy nie dam. Jeśli ktoś potrafi rozstrzygnąć będę zobowiązany.http://www.skelnik.net/zdjecia/wojskowy_instytut_geograficzny/
karto Napisano 10 Marzec 2008 Napisano 10 Marzec 2008 jakby działał link to mógłbym więcej powiedzieć o tych zdjęciach (przy założeniu, że to WIG)
Wołoszyn Napisano 10 Marzec 2008 Napisano 10 Marzec 2008 Moim zdaniem wiele może pomóc lektura czaopisma, które ukazywało się w okresie międzywojennym. Kwartalinik Wiadomości Służby Geograficznej" był ilustrowany fotografiami a czasem również mapami. Oczywiście zdjęcia są czarno-białe i niewielkich rozmiarów, ale wydawany był właśnie przez omawiany w tym temacie rodzaj służby. Niestety, komplet numerów znajduje się tylko w bibliotekach warszawskich. Poza tym, jak to przeglądałem nie zwracałem uwagi na tego rodzaju ilustracje, więc nie jestem w stanie powiedzieć ile można ich znaleźć. Tak na marginesie, to pismo jest mało wykorzystane. Sporo tam ciekawych informacji. Życzę owocnych poszukiwań.
karto Napisano 12 Marzec 2008 Napisano 12 Marzec 2008 Ten pan, jakbyś coś miał to ja byłbym bardzo w temacie
bolas Napisano 12 Marzec 2008 Autor Napisano 12 Marzec 2008 Wielkie dzięki za odzew, ale u mnie już po ptakach ... dawno, dawno temu pisałem na uczelni pracę na ten temat ... ;) Pozdrawiam ;)
karto Napisano 12 Marzec 2008 Napisano 12 Marzec 2008 bolas, a masz jeszcze tą pracę? Mnie przez prawie 2 lata wiele łączyło z tym Instytutem, teraz to się nazywa Wojskowe Centrum Geograficzne i z wielką ochotą przeczytam wszystko na ten temat... gdybyś mógł sie podzielić :)
pnz59 Napisano 13 Marzec 2008 Napisano 13 Marzec 2008 Bolas!Poszukaj w pracach sp.dr Krassowskiego. Był on pracownikiem BN i kierownikiem Działu Kartografii. jako pierwszy zajmował się tym tematem po wojnie i sporo drukował.P.Z>
rwb Napisano 28 Marzec 2011 Napisano 28 Marzec 2011 Polecam następującą stronę:http://myvimu.com/museum/1025-sala-216
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.