Skocz do zawartości
  • 0

Flak 30

Landszaft

Pytanie

Napisano
Witam . potrzebuję zdjęć elementów flaka 30 .jeśli ktoś ma skany instrukcji rozbierania tej armaty Jak wyjąć lufę z komory " co gdzie trzeba nacisnąc aby ją przekręcić o 90 stopni i wyjąć .Lufę w trakcie walki demontował jeden artylerzysta. Potrzebuję zdjęcia podstawy do flaka 30 oraz zdjęcia wózka do jej przewożenia . zaznaczam Flak 30 , nie 38 . w necie są tylko zdjęcia z oddali a nie z bliska . w naszych muzeach nikt takowej nie posiada jedynie wrak widziałem flaka 38 w muzeum w kołobrzegu- ale to na wystawie pola walki" . Jeśli ktoś ma jakieś części do niej poproszę o info .Powoli przymierzam się do renowacji mojego wraka.

8 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Energiczny protest z mojej strony. :-)
Na załączonym obrazku pokazałeś działko górskie, 2 cm Gebirgsflaka 38 - stąd podnoszone nóżki i w ogóle anemiczne łoże.
Łoże dolne 2 cm Flaka 30 i 38 było w ogólnym schemacie podobne - trójkątna płyta z podnośnikami w narożach, z tym że Flak 38 miał znacznie zwiększony ich rozstaw (np. boczne podnośniki były na zewnątrz od tylnych zaczepów do podwieszania na podwoziu), dzięki czemu łatwo je rozpróżnić.
Jeśli o lufę chodzi, to jednak bardzo prawdopodobne, że Flak i KwK się różniły - Flaki miały najwyraźniej lufy L/65, a KwK L/55, co potwierdza primo prędkość wylotowa - np. 2 cm PzGr o masie 148 g osiągał 830 m/s z Flaka i 780 m/s z KwK, a secundo uzbrajanie Sd.Kfz. 251/17 w 2 cm KwK 38 mit Flakrohr" - najwyraźniej więc lufy były wymienne, ale nie tożsame.

Pzdr

Grzesiu
Napisano
Witam, jestem b. zainteresowany tematem, sam mam lufe od tego działa i wydaje mi się że nie były one demontowane poprzez przekręcenie. Na marginesie, pod ozn. kwk 30 był montowany w Pumach i Pzkfw. II.
Napisano

Wiem co posiadam . chyba że niemcy nie wiedzieli co bili za oznaczenia na armacie . FlaK 30 miał poprostu napis wybity FLAK 30 i nr seryjny i trudno go nie zauważyć . co do podstaw oczywiście mogę nie znać wszystkich rodzajów , dlatego POTRZEBUJĘ zdjęc co zaznaczyłem na górze , ale jakoś nikt ich nie posiada . Więc widzę że wiedza jest czysto teoretyczna , bez możliwości potwierdzenia ikonograficznego , a szkoda. Bo rozmowa kończy się tylko teoriami bez potwierdzeń, i masą gdybań i chybań. A zdjęcia całej armaty takie jak dołączam to posiadam . potrzebuję zdjęć elementów lub robionych całkiem z bliska , a nie pamiątkowych, lub rysónków technicznych lub instrukcji budowy tej flug-adolf-puszki

Napisano
Tak w Pzkpw II była montowana . Była przekręcana o 90 stopni do wyjęcia .Armata w stanie jazdy czasami miała wożoną lufę zapasową , Jeżeli w trakcie walki została przegrzana to pomocnik strzelca miał azbestowe rękawice , a na lufie są w dwóch miejscach karbowaniana szerokosci 15 cm każde na obwodzie całej lufy , tak aby w trakcie zdejmowania lufa nie ślizgała sie w rękawicach . Wiem że założenie i zdjęcie lufy zajmowało ciut więcej czasu niż zmiana w MG 34, ale była równie szybka dla wyszkolonej załogi
Napisano
ponieważ Landszaft sam nie wie co ma proponuje
aby pokazał klamoty jakie ma my Grzesiem powiemy co to i dalej sie obaczy coby po próznicy forum nie za smiecac
Napisano

Na allegro jest podstawa do Flaka 38 a nie do 30 .Tak samo jak jest skrzynia do przenoszenia luf zapasowych też do flaka 38" , Flak 30 miał podnoszone nóżki aby można było postawić armatę na nawet nierównym gruncie. Flak 38 miał podstawę przystosowaną do prawie płaskiego terenu lub trzeba było łopatą wyrównać teren aby ją postawić. Dugość lufy KWK 30 i flaka była ta sama, bo to ta sama armata . Ten sam jest nawet tłumik . Przy czym flaka 30 stosowano w Pzkpf I w wersjach od A do C i części D , potem stosowano flaka 38

Napisano
raz podwozie do flaka 30 jest takie samo jak do flaka 38 -sdah 51
dwa na alegro w tej chwili jest podstawa wydaje mi sie ze do flaka 30 ale nie upewnielem sie
trzy szczatki flaka 30 sa w skansenie rzeki pilicy w tomaszowie mazowiecki

nie wiem jak to dlugo trwało wymiana lufy ale osoba wiedzaca jak to zrobic dala rade w okolo 3 minuty (flak 38)

Puma nie miała ani flaka ani kwk 30
a wogle to kwk nie miał krotszej lufy niz flak?
Napisano
http://66.249.93.104/search?q=cache:WzxiuJ1lmjYJ:www.zsupanek.com/Katalog.htm+%22H.Dv%22+%22Sonderanh%C3%A4nger+51%22&hl=pl&gl=pl&ct=clnk&cd=3

15 Euro i masz instrukcję L.Dv 610 do Sd.Ah. 51.

L.Dv. 400/1b i 1e dotyczą z kolei szkolenia obsługi 2 cm Flaka 30 z Sd.Ah. 51.

Jeśli zaś o blokadę obrotu lufy chodzi, to analogiami do 2 cm MG C/30 się kierując, proponowałbym zwrócić uwagę na jej rygiel - na przedniej krawędzi obsady lufy u góry.

Pzdr

Grzesiu

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie