Kiler Napisano 20 Maj 2006 Autor Napisano 20 Maj 2006 Przod. Orzel jest podobno dolozony. Czy to prawda?
Boruta Napisano 22 Maj 2006 Napisano 22 Maj 2006 też widziałem polskiego adriana i nie miał bić na daszku.Pozdrawiam
ppp.p Napisano 23 Maj 2006 Napisano 23 Maj 2006 Ja także widziałem polskiego Adriana" bez żadnych punc, jednak Kijak twierdzi, że widział (co prawda zaledwie dwa egzemplarze) - i ja mu wierzę. Chodzi o znaki 20, 40 i 44 pułku piechoty. Według niego znacznie częściej na daszkach wybite są znaki, również cyfry, producentów. Piotrek
Benny Hill Napisano 20 Maj 2006 Napisano 20 Maj 2006 Z cala pewnoscia orzel jest, ze wspolczesnej rogatywki.Pozdrawiam
Kiler Napisano 21 Maj 2006 Autor Napisano 21 Maj 2006 Orzel prawdopodobnie jest dodany, bo widac rozwiercone dziury (wczesniej chyba byly zalutowane}. Dodam za jakis czas fotki zrobione przy swietle dziennym. Wstepnie moze ktos stwierdzic jaki to helm, wzor?
marek123 Napisano 21 Maj 2006 Napisano 21 Maj 2006 jak dla mnie garnek jest kombinowany...wnetrze jest nie to co powinno! Dziurki na niby orzełka powinny byc zaspawane itp
Towarzysz Iwan Napisano 21 Maj 2006 Napisano 21 Maj 2006 Co do otworów na godło to można zawsze powiedzieć, że jest to jeden z tych hełmów, w których nie zdążono zaspawać.Łączenie jest skośne i fasnek montowany na cztery nity jak w polskim. Tyle, że może to być jakaś kombinacja rekonstrukcyjno-zarobkowa ;)
DTH Napisano 21 Maj 2006 Napisano 21 Maj 2006 Cos nie halo z nim. Przede wszystkim budzi zdziwienie brak nitu do mocowania fasunku z tylu (fotka nr 1). Pod nitem mocujacym grzebien powinnien byc jeszcze jeden do fasunku, skoro bowiem w II RP przerabiano fasunki, to nie widze wytlumaczenia, ze zalozno 3 nity, a czwartego nie ( Towarzyszu Iwan, a gdzie widzicie 4 nit?) Wkladka skorzana tez dziwna, ale tu akurat zdarzaly sie odstepstwa. Nie podoba mi sie tez kolor farby, choc to moze byc wina refleksow flesza. NO i przyznam, ze nie spotkalem polskiego Adriana z jakimikolwiek biciami.
Pytanie
Kiler
Tyl
17 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.