Skocz do zawartości
  • 0

Czy to polski helm?

Kiler

Pytanie

17 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Ja także widziałem polskiego Adriana" bez żadnych punc, jednak Kijak twierdzi, że widział (co prawda zaledwie dwa egzemplarze) - i ja mu wierzę. Chodzi o znaki 20, 40 i 44 pułku piechoty. Według niego znacznie częściej na daszkach wybite są znaki, również cyfry, producentów. Piotrek
Napisano
Orzel prawdopodobnie jest dodany, bo widac rozwiercone dziury (wczesniej chyba byly zalutowane}. Dodam za jakis czas fotki zrobione przy swietle dziennym. Wstepnie moze ktos stwierdzic jaki to helm, wzor?
Napisano
Co do otworów na godło to można zawsze powiedzieć, że jest to jeden z tych hełmów, w których nie zdążono zaspawać.

Łączenie jest skośne i fasnek montowany na cztery nity jak w polskim.

Tyle, że może to być jakaś kombinacja rekonstrukcyjno-zarobkowa ;)
Napisano
Cos nie halo z nim. Przede wszystkim budzi zdziwienie brak nitu do mocowania fasunku z tylu (fotka nr 1). Pod nitem mocujacym grzebien powinnien byc jeszcze jeden do fasunku, skoro bowiem w II RP przerabiano fasunki, to nie widze wytlumaczenia, ze zalozno 3 nity, a czwartego nie ( Towarzyszu Iwan, a gdzie widzicie 4 nit?) Wkladka skorzana tez dziwna, ale tu akurat zdarzaly sie odstepstwa. Nie podoba mi sie tez kolor farby, choc to moze byc wina refleksow flesza. NO i przyznam, ze nie spotkalem polskiego Adriana z jakimikolwiek biciami.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie