PiotrRadz Napisano 20 Grudzień 2006 Napisano 20 Grudzień 2006 Faktycznie. Ta sama maszyna jest widoczna na ujęciach z niemieckiej kroniki filmowej. Ale z Ciebie BODZIu skuteczny szperacz ;)
bodziu000000 Napisano 5 Styczeń 2007 Napisano 5 Styczeń 2007 Kolejny raz znany nam wrak, ale już po częściowym rozebraniu.
jotes Napisano 26 Styczeń 2007 Napisano 26 Styczeń 2007 Może ktoś odcyfruje? Ja coś tam mogę przeczytac, ale nie będę sugerować na razie.
PiotrRadz Napisano 26 Styczeń 2007 Napisano 26 Styczeń 2007 A zasugeruj. Ciężko odczytać tą małą tabliczkę. PLAC BELINY ????? W Mszczonowie były dwa place - PIŁSUDSKIEGO i NOWY RYNEK. To chyba jednak nie jest Mszczonów ;( Poza tym ten charakterystyczny budynek, wyglądający na żydowski, nie spotkałem się z nim na żadnym starym zdjęciu mojego miasteczka.
jotes Napisano 27 Styczeń 2007 Napisano 27 Styczeń 2007 Właśnie ze wzgledu na ten budynek sądziłem, że łatwo da się zidentyfikować. Co do tabliczki. Rozsądek podpowiada Plac", ale ja tam widzę uparcie Park". A dalej B(i)eliny?
PiotrRadz Napisano 17 Marzec 2007 Napisano 17 Marzec 2007 Obydwie zamieszczone fotki przedstawiajace Mszczonów wygrzebał w czeluściach ebay-a BODZIU, ale skoro ich do tej pory nie pokazał to ja czuję sie do tego zobowiązany :) zdjecie pierwsze - Plac Piłsudskiego - widoczne za świerkiem" gruzy apteki p. Bukowskiej. To własnie w nią uderzyła pierwsza bomba zrzucona przez Luftwaffe na Mszczonów. zdjęcie drugie (poniżej) ulica Żyrardowska, w tle ratusz, na pierwszym planie schody kościoła p.w. Św. Jana Chrzciciela.
PiotrRadz Napisano 17 Marzec 2007 Napisano 17 Marzec 2007 zdjecie drugie - opis powyżej (ta fotka - to znalezisko BODZIA- ale pubikuję bo... (patrz powyżej :)
PiotrRadz Napisano 22 Marzec 2007 Napisano 22 Marzec 2007 Zdjecie przekazane przez POLSMOLA (wielkie dzięki w imieniu Mszczonowa ;)Przedstawia rozbitą czwórkę, która została zepchnięta z ulicy Rawskiej na obrzeża Parku Sasa.
PiotrRadz Napisano 22 Marzec 2007 Napisano 22 Marzec 2007 To także przesyłka od POLSMOLA Rozbita cieżarówka na ulicy Rawskiej. Wysoka kamienica w tle stoi przy ulicy Grójeckiej.
PiotrRadz Napisano 22 Marzec 2007 Napisano 22 Marzec 2007 To też prezent od POLSMOLA Rewelacyjne ujęcie przedstawiające całkowicie dziś zmieniony fragment Mszczonowa. Budynek w pierwszym planie to Dom LUdowy (już dziś nie istnieje. Biały budynek w tle to plebania. W okresie wojny była tam siediba gestapo i przez jakiś czas żandarmerii niemieckiej.
PiotrRadz Napisano 22 Marzec 2007 Napisano 22 Marzec 2007 Za tą fotkę również dziękuję POLSMOLOWI To widok z ulicy Zarzecznej na zabudowania ulicy Rawskiej i dalej na miasto (teren Nowego Rynku i pobliskich uliczek.
PiotrRadz Napisano 22 Marzec 2007 Napisano 22 Marzec 2007 Ostatnia fotka od POLSMOLA To znane juz z poprzednich ujęć kamienice na zachodniej ściane Placu Piłsudskiego.
jotes Napisano 4 Czerwiec 2007 Napisano 4 Czerwiec 2007 Pozwolę sobie dodać tylko, że jedno z tych zdjęć było opisane jako Sochaczew. Możliwe, że tak samo opisana polska sanitarka (wątek samochody ciężarowe") też została sfotografowana w Mszczonowie?
PiotrRadz Napisano 4 Czerwiec 2007 Napisano 4 Czerwiec 2007 To faktycznie Mszczonów. Budynek przy ulicy Grójeckiej tuż przed skrzyżowaniem z ulicą Rawską. Parę metrów od zniszczonej czwórki prezentowanej na zdjęciu powyżej. Niżej zamieszczam inne ujęcie tej sanitarki z widokiem na skrzyżowanie i park Sasa (potoczna nazwa.
PiotrRadz Napisano 4 Czerwiec 2007 Napisano 4 Czerwiec 2007 To własnie to ujęcie. Nie pamiętam dokładnie kto jest właścicielem tej fotki, ale wydaje mi się, że POLSMOL.
PiotrRadz Napisano 4 Czerwiec 2007 Napisano 4 Czerwiec 2007 Bodziu odnośnie twojego podpisu już bez numeru". To chyba jakaś gra świateł. Ta maszyna nawet po jej ściągnięciu z ulicy Rawskiej na Plac Piłsudskiego przez pewien czas miała jeszcze numery boczne (patrz zdjęcie obok. Drobiazg taki ;), ale piszę o tym bo przypomniała mi się dyskusja w wątku Czy to ta sama maszyna" gdzie sprawie oznakowania była poświęcona cała rozprawa.
bodziu000000 Napisano 7 Lipiec 2007 Napisano 7 Lipiec 2007 Zbliżenie na zniszczoną jedynkę z ul.Rawskiej
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.