Podziemny_Kosmos Napisano 17 Maj 2006 Autor Share Napisano 17 Maj 2006 Wczoraj przypadkiem trafiłem na jednym z niemieckich kanałów TV program o jakimś miejscu między USA a Kubą, gdzie Amerykanie złomują sprzęt pod wodąNiestety nie oglądałem od początku ale gdy włączyłem to akurat była scena zrzucania z jakiejś pływającej platformy czołówTypu nie rozpoznałem ale to był jakieś współczesne maszynyNajciekawsze jest to,że były kompletne (przynajmniej z zewnątrz), żadne tam wraki, nawet nie pordzewiałyW dalczej części pokazano zatopienie jakiegoś statku i wagonów kolejki metraPóźniej jakiś facet schodził pod wodę i badał florę i faunę zarastającą owe obiektyNiestety ja niemieckiego nie znam więc nic z tego programu nie zrozumiałemKtokolwiek z Was wie może co to za miejsce i po co tam zatopiono prawdopodobnie sprawne czołgi ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Towarzysz Iwan Napisano 17 Maj 2006 Share Napisano 17 Maj 2006 Wg mnie z tego samego powodu, dla którego niektóre stare okręty stoją sobie i rdzewieją, zamiast trafić na złom - nieopłacalne było ich złomowanie. A że mieli dostęp do wody, to wrzucili - raczej nie po to, żeby je Fidel wyłowił ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopijnik2 Napisano 17 Maj 2006 Share Napisano 17 Maj 2006 worzenie raf"tylko co z paliwem i smarami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mietek Napisano 17 Maj 2006 Share Napisano 17 Maj 2006 Nie wiem czy akurat o to chodzi, ale w Kanadzie i USA popularne jest tworzenie sztucznych raf.Okrety i statki sa wybebeszane z wszelkich kabli itp, nastepnie zatapiane.Stanowia one schronienie dla wszelakich stworow morskich i atrakcje nurkowa.W Kanadzie nurkowalem na takowych, byly to pozatapiane barki, kutry i cos tam jeszcze. Sa one opisane wprzewodnikach nurkowych i oznaczone bojami wiec latwo je znalezc, na ogol sa dostepne z brzegu.Wiec czolgi to mogla byc tez takowa koncepcja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cronos Napisano 17 Maj 2006 Share Napisano 17 Maj 2006 http://www.mc-modellbau.de/kuba.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
a.korbaczewski Napisano 17 Maj 2006 Share Napisano 17 Maj 2006 jesli sztuczne rafy" to Laguna Truk, oglądnijcie sobie w necie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kutno Napisano 17 Maj 2006 Share Napisano 17 Maj 2006 słaboooo wogóle .... ;D IS-2 pod wodą ;D;D;D;D CHYBA MUSZĘ SOBIE ZROBIĆ PATENT NA NUROKOWANIE ;D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Podziemny_Kosmos Napisano 17 Maj 2006 Autor Share Napisano 17 Maj 2006 Dzięki wszystkim za odpowiedźZastanawia mnie tylko po co robić rafę z czołgów i wagonów metra skoro bardziej ekologiczne byłyby konstrukcje np. z drewna czy betonu ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
imperorr Napisano 17 Maj 2006 Share Napisano 17 Maj 2006 po wojnie ww2 tesz amerykanie topili sprzet zdobyczny bo sie nieoplacalo go wiesc do usapo wojnie w wietnamie tesz.amerykabnie stosuja taktyke: brac wszystko, a jak niepotrzebne to zatopic. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
feeder Napisano 18 Maj 2006 Share Napisano 18 Maj 2006 Z tego co wiem to w zat. Meksykańskiej Amerykanie mieli zatopić (lub już zatopili) lotniskowiec USS Oriskany (dotychczas okręt - muzeum)celem stworzenia sztucznej rafy i atrakcji dla płetwonurków. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
a.korbaczewski Napisano 18 Maj 2006 Share Napisano 18 Maj 2006 no to jeszcze dodam uboty (kilkadziesiąt lub kilkaset) zatopione na pn atlantyku w jednym miejscu. trochę z tego powodu na świecie jest tylko jeden ubot VII, czyli ten typ podstawowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzasiek Napisano 18 Maj 2006 Share Napisano 18 Maj 2006 amerykanom po wojnie rosjanie zwrócili Shermany.Były to modele z silnikami diesla.Wszystkie zostały wrzucone do morza zaraz po przekroczeniu granicy wód terytorialnych Rosji sowieckiej.Czyli nic nowego.A odnośnie nurkowania -hmm polecam,zachęcam -sam to robie i to jest fantastyczny sposób na spedzanie wolnego czasu.A jak sie cus przy okazji znajdzie to juz podwójna radość.Ale mam jedna zasadę nurkuje dla przyjemności a nie dla poszukiwań.Poszukiwania to już tylko margines niejako przy okazji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeager. Napisano 18 Maj 2006 Share Napisano 18 Maj 2006 patrzcie im się nie opłaca a naszym złomiarzom się opłaca- dać im namiar i będzie po sztucznych rafach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bodziu000000 Napisano 14 Lipiec 2011 Share Napisano 14 Lipiec 2011 przypadkiem trafiłem na ten post, a akurat mam zarchiwizowane fotki dotyczące tych zdarzeń Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bodziu000000 Napisano 14 Lipiec 2011 Share Napisano 14 Lipiec 2011 . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bodziu000000 Napisano 14 Lipiec 2011 Share Napisano 14 Lipiec 2011 . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vis1939 Napisano 14 Lipiec 2011 Share Napisano 14 Lipiec 2011 http://wiecejtlenu.pl/2010/08/10/tajlandia-dziwny-sposob-zarybiania/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cronos Napisano 14 Lipiec 2011 Share Napisano 14 Lipiec 2011 A potem będą płakać że im stali brakuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M164U Napisano 14 Lipiec 2011 Share Napisano 14 Lipiec 2011 Nie tylko czolgi, ale nawet Rolls Royce:)http://motornewsflorida.com/mnf/2009/10/26/florida-reef-rolls-royce-palm-beach/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.