Podziemny_Kosmos Napisano 17 Maj 2006 Autor Napisano 17 Maj 2006 Wczoraj przypadkiem trafiłem na jednym z niemieckich kanałów TV program o jakimś miejscu między USA a Kubą, gdzie Amerykanie złomują sprzęt pod wodąNiestety nie oglądałem od początku ale gdy włączyłem to akurat była scena zrzucania z jakiejś pływającej platformy czołówTypu nie rozpoznałem ale to był jakieś współczesne maszynyNajciekawsze jest to,że były kompletne (przynajmniej z zewnątrz), żadne tam wraki, nawet nie pordzewiałyW dalczej części pokazano zatopienie jakiegoś statku i wagonów kolejki metraPóźniej jakiś facet schodził pod wodę i badał florę i faunę zarastającą owe obiektyNiestety ja niemieckiego nie znam więc nic z tego programu nie zrozumiałemKtokolwiek z Was wie może co to za miejsce i po co tam zatopiono prawdopodobnie sprawne czołgi ?
Towarzysz Iwan Napisano 17 Maj 2006 Napisano 17 Maj 2006 Wg mnie z tego samego powodu, dla którego niektóre stare okręty stoją sobie i rdzewieją, zamiast trafić na złom - nieopłacalne było ich złomowanie. A że mieli dostęp do wody, to wrzucili - raczej nie po to, żeby je Fidel wyłowił ;)
mietek Napisano 17 Maj 2006 Napisano 17 Maj 2006 Nie wiem czy akurat o to chodzi, ale w Kanadzie i USA popularne jest tworzenie sztucznych raf.Okrety i statki sa wybebeszane z wszelkich kabli itp, nastepnie zatapiane.Stanowia one schronienie dla wszelakich stworow morskich i atrakcje nurkowa.W Kanadzie nurkowalem na takowych, byly to pozatapiane barki, kutry i cos tam jeszcze. Sa one opisane wprzewodnikach nurkowych i oznaczone bojami wiec latwo je znalezc, na ogol sa dostepne z brzegu.Wiec czolgi to mogla byc tez takowa koncepcja.
a.korbaczewski Napisano 17 Maj 2006 Napisano 17 Maj 2006 jesli sztuczne rafy" to Laguna Truk, oglądnijcie sobie w necie.
kutno Napisano 17 Maj 2006 Napisano 17 Maj 2006 słaboooo wogóle .... ;D IS-2 pod wodą ;D;D;D;D CHYBA MUSZĘ SOBIE ZROBIĆ PATENT NA NUROKOWANIE ;D
Podziemny_Kosmos Napisano 17 Maj 2006 Autor Napisano 17 Maj 2006 Dzięki wszystkim za odpowiedźZastanawia mnie tylko po co robić rafę z czołgów i wagonów metra skoro bardziej ekologiczne byłyby konstrukcje np. z drewna czy betonu ?
imperorr Napisano 17 Maj 2006 Napisano 17 Maj 2006 po wojnie ww2 tesz amerykanie topili sprzet zdobyczny bo sie nieoplacalo go wiesc do usapo wojnie w wietnamie tesz.amerykabnie stosuja taktyke: brac wszystko, a jak niepotrzebne to zatopic.
feeder Napisano 18 Maj 2006 Napisano 18 Maj 2006 Z tego co wiem to w zat. Meksykańskiej Amerykanie mieli zatopić (lub już zatopili) lotniskowiec USS Oriskany (dotychczas okręt - muzeum)celem stworzenia sztucznej rafy i atrakcji dla płetwonurków.
a.korbaczewski Napisano 18 Maj 2006 Napisano 18 Maj 2006 no to jeszcze dodam uboty (kilkadziesiąt lub kilkaset) zatopione na pn atlantyku w jednym miejscu. trochę z tego powodu na świecie jest tylko jeden ubot VII, czyli ten typ podstawowy.
dzasiek Napisano 18 Maj 2006 Napisano 18 Maj 2006 amerykanom po wojnie rosjanie zwrócili Shermany.Były to modele z silnikami diesla.Wszystkie zostały wrzucone do morza zaraz po przekroczeniu granicy wód terytorialnych Rosji sowieckiej.Czyli nic nowego.A odnośnie nurkowania -hmm polecam,zachęcam -sam to robie i to jest fantastyczny sposób na spedzanie wolnego czasu.A jak sie cus przy okazji znajdzie to juz podwójna radość.Ale mam jedna zasadę nurkuje dla przyjemności a nie dla poszukiwań.Poszukiwania to już tylko margines niejako przy okazji
Jeager. Napisano 18 Maj 2006 Napisano 18 Maj 2006 patrzcie im się nie opłaca a naszym złomiarzom się opłaca- dać im namiar i będzie po sztucznych rafach.
bodziu000000 Napisano 14 Lipiec 2011 Napisano 14 Lipiec 2011 przypadkiem trafiłem na ten post, a akurat mam zarchiwizowane fotki dotyczące tych zdarzeń
vis1939 Napisano 14 Lipiec 2011 Napisano 14 Lipiec 2011 http://wiecejtlenu.pl/2010/08/10/tajlandia-dziwny-sposob-zarybiania/
M164U Napisano 14 Lipiec 2011 Napisano 14 Lipiec 2011 Nie tylko czolgi, ale nawet Rolls Royce:)http://motornewsflorida.com/mnf/2009/10/26/florida-reef-rolls-royce-palm-beach/
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.