kloki Napisano 16 Maj 2006 Autor Napisano 16 Maj 2006 Witam.Chciałbym poświęcić ten wątek znaleziskom wyciągniętym z rzek. Jak kazdy rzekokopacz wie, ten temat nie jest łatwy ze względu na trudności w poszukiwaniach. Przysypujące się przez nurt dołki, zamaczający się sprzęt itd. Każdy z rzekokopaczy jednak wie, że warto poświęcić się temu tematowi. Rzeki po ciężkich i żmudnych poszukiwaniach potrafią wynagrodzić poszukiwacza ładnymi fantami, które są konserwowane na dnie przez lata.Wczorajszy pierwszy większy wypad nad rzekę przyniósł już pierwsze rezultaty. Pierwszym trofeum była ta gąska. Siedziała głęboko w szuwarach i czekała na swojego myśliwego :)
kloki Napisano 16 Maj 2006 Autor Napisano 16 Maj 2006 Wszystkie wczorajsze fanty. Śruby, błotnik od niemieckiej osobówki, itp...
Łukasz Napisano 16 Maj 2006 Napisano 16 Maj 2006 Witam!Kloki, a ja mam takie pytanie... jak tego szukasz? Magnes neodymowy? Wykrywacz? Wchodzisz do rzeki w woderach?Mam małą posiadłość w okolicach przełamania Biebrzy przez Sowietów, może i ja bym poszukał. :-)Pozdrawiam, Łukasz
kloki Napisano 16 Maj 2006 Autor Napisano 16 Maj 2006 Łukasz - Szukamy wykrywaczami w wodzie tak głęboko, jak tylko wykrywacz pozwoli. Czyli do głębokości, gdzie pudelko z elektroniką nie zostanie zamoczone. Większość wykrywaczy ma wodoszczelną cewkę, więc nie ma problemu. Po sygnale saperka w dłoń i jazda :) Kupiliśmy także magnes neodymowy na miejsca, które nie możemy wejść z wykrywkami ze względu na głębokość. Narazie jeszcze nie używaliśmy go na większą skalę, może niebawem... I jeszcze taki fancik stał na brzegu. Oczywiście został zostawiony w miejscu znalezienia, ze względu na niebezpieczeństwo, jakie nam groziło ze strony matki tegóż znaleziska.Pozdrawiam i proszę o opisywanie swoich przygód z rzekami oraz o fotki z poszukiwań!klOki
kloki Napisano 16 Maj 2006 Autor Napisano 16 Maj 2006 A.. jesli chodzi o wodery.. nie praktykujemy tego. Ze względu na swobodę poruszania się ja używam np. sandałów. Sprawują się bardzo dobrze. Jak ktoś jest z cukru lub boi się zamoczenia nóg może oczywiście stosować wodery.Pozdrawiam.
Podziemny_Kosmos Napisano 16 Maj 2006 Napisano 16 Maj 2006 Mam znajomego, który pracował kiedyś jako ochroniarz w porcie miejskim we WrocławiuSłyszałem że przeszukiwał nieraz piach z pogłębiarekZnalazł m.in. kilka hełmów i odznaczeń a także cybuch od fajki z wyrzeźbioną wroną"Dobrze jest też szukać przy niskim stanie wódInny kumpel znalazł w ten sposób w Odrze hełmPamiętam że jakieś 10-12 lat temu gdy była susza , któregoś dnia w regionalnej TV meteorolog zapowiadał pogodę...stojąc w kaloszach niemal na środku OdryTak więc czekać na susze i szukać przy brzegu !
Udet Napisano 16 Maj 2006 Napisano 16 Maj 2006 W sandałach??? a jak woda jest kolorowa, capi z daleka, świeci w nocy, to też wchodzisz w sandałach??? No i pijawki mogą być! hehe pozdrawiam
kloki Napisano 16 Maj 2006 Autor Napisano 16 Maj 2006 Udet napisał: a jak woda jest kolorowa, capi z daleka, świeci w nocy, to też wchodzisz w sandałach???"Penetrowaniem szamb raczej sie nie zajmujemy... pozostaniemy przy czystej wodzie.pozdr.
goldfinger Napisano 16 Maj 2006 Napisano 16 Maj 2006 witamdla mine naj lepsze do poruszania się w wodzie jest op1/2 -tani i wytrzymały polecam wszystkim praktykującym podwodne poszukiwaniapozdr.
goldfinger Napisano 16 Maj 2006 Napisano 16 Maj 2006 aha jeszcze jedno ,dla tych którzy nie chcą się zamoczyć polecam magnes neodymowy na długiej i wytrzymałej lince
kloki Napisano 17 Maj 2006 Autor Napisano 17 Maj 2006 Witam.Dzisiejszy wypad przyniosl nam kolejne gąski.
kloki Napisano 17 Maj 2006 Autor Napisano 17 Maj 2006 I tak sie rozpoczal dzisiejszy dzien. Przypadkiem znalezlismy sie na podworku w pobliskim gospodarstwie. Gospodarz byl tak mily, ze wpuscil nas do warsztatu :)
Tekaes Napisano 17 Maj 2006 Napisano 17 Maj 2006 Pik78 - Ty prosiaczku, od kiedy to po lobotomii zakładają gips?
kloki Napisano 18 Maj 2006 Autor Napisano 18 Maj 2006 Witam.A oto spis treści:- drewniana skrzynka na ładunki do s.i.g. 33- drewniana skrzynka na ... (zdjęcie obok, proszę o identyfikację)- drewniana skrzynia na Panzerfausty- 2 łopaty z niemieckich pojazdów- niemiecka skrzynka narzędziowa (malowane 6")- stalowa skrzynka amunicyjna do MG 34/42- stalowa skrzynka na magazynki do FLAK 30/38- karnister Wehrmacht 1943- bakielitowy futerał na lornetkę- puszka na maskę p-gaz (podpisana Obgfr. Bican)- 2 óżańce" z przybornika od Mausera- 3 igły gąsiennicowe- gumowa nakładka od bodajze sdkfz 251- aluminiowy pojemnik z tabliczką Achtung Sammler 2 Volt!"- 2 siekierki niemieckie, bite- smarownica z pojazdu niemieckiego- brezentowy pokrowiec blizej nieokreslonego przeznaczenia, niemiecki- bęben z kablem, plecowy- bęben z kablem, ręczny- torba na ruską maskę p-gaz- lewarek niemiecki- część zamka od działa niemieckiego (nie ma na foto)Pozdrawiam i prosze o nie wszczynanie pyskówek w moim temacie.
Łazior Napisano 18 Maj 2006 Napisano 18 Maj 2006 fajny fant ta skrzynia na panzerfausty.Czy ma jeszcze inne oznaczenia czy tylko napis.
kloki Napisano 19 Maj 2006 Autor Napisano 19 Maj 2006 Witam.Na skrzynce od Panzerfaustów widnieje dodatkowo napis Heeres - Munition". mp- gospodarz byl na tyle mily, ze nie dosc, ze fanty dał nam gratisowo, to jeszcze odprawil nas z butelką domowej nalewki ;)Dzisiaj także byliśmy na wsi. Wpadła nam taka puszka, w środku super stan, zreszta na zewnatrz tez nie najgorszy. Malowany numer II/202". Wyciagnelismy ja za wino.Pozdrawiam.
bjar_1 Napisano 19 Maj 2006 Napisano 19 Maj 2006 No ładnie ładnie panie kloki ;) Życzę dalszych fantów w wiadomych okolicach.pozdrawiambjar_1
kloki Napisano 21 Maj 2006 Autor Napisano 21 Maj 2006 Witam.To jeszcze z piątku. Odwiedziliśmy pewien złom. A jeszcze rano mówiłem, że przydałaby się skrzynka od Flaka w farbie ;)Waga 5 kg.Siekierka 1935Pozdrawiam.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.