Brutus Napisano 15 Maj 2006 Napisano 15 Maj 2006 Miło, że ktoś wspomniał o Chojnicach. Właśnie tam pod miejscowością Charzykowy oddziały niemieckie przekroczyły granicę o godz. 03.00 rano. Zajęli okopy 1 plutonu 85 batalionu piechoty, pluton ten wykonał kontruderzenie. W potyczce tej poległ szeregowy Słomiński - być może pierwszy poległy w tej wojnie.Około godziny 04.00 niemiecka artyleria ostrzelała polskie pozycje pod Chojnicami jak i samo miasto. Tak naprawdę na całej długości granicy dochodziło do mniejszych i wiekszych potyczek przed 04.45Natomiast do poważniejszej potyczki doszło już 26.VIII.1939 niestety nie pamiętam już gdzie, więc nie będę na siłę czegoś wymyślał, jak ktoś wie to może dopisze co i jak.Pozdrawiam
acer Napisano 15 Maj 2006 Napisano 15 Maj 2006 Przełęcz Jabłonkowska. Akcja grupy dywersantów pułku Brandenburg" którymi dowodził Albrecht Herzner.
wars98 Napisano 15 Maj 2006 Napisano 15 Maj 2006 Brutus. 26.VIII walki toczyły się o tunel na przełęczy Jabłonkowskiej na Zaolziu (d. Czechosłowacja). Atak niemiecki odparto! :]Pozdrawiamwars98
Bzura2005 Napisano 16 Maj 2006 Napisano 16 Maj 2006 Opis tego incydentu mozna znalezc na:http://www.armiakrakow.fortyfikacje.pl/cieszyn/gl_cieszyn.htmlZreszta Jablunkovsky prusmyk byl prastara droga handlowa (tzw. szlak miedziany) i w wielu wojnach mial znaczenie strategiczne.
J 23 Napisano 16 Październik 2007 Napisano 16 Październik 2007 Na Wieluń bomby spadły o godz. 4.35, na Tczew o godz. 4.34.Przez cały okres II RP od momentu odzyskania niepodległości, aż do 01.09.1939r. na granicach zawsze padali co roku zabici i ranni od kul nieznanych sprawców.Wojna zaczęła się w Szymankowie, tam pociąg z ukrytą wewnątrz grupą specjalną płk.Modema wjechal na stację ok. godz. 4.20, ok.4.30 padli pierwsi zabici.Dlaczego w Szymankowie rozpoczęła sie wojna? Wydarzenia jakie rozegrały się w Szymankowie, rozegrały się w ramachOperacji Dirschau. Operacja Dirschau - jej celem było zdobycie mostów tczewskich, operacja ta była elementem planu Fall Weiss, czyli ataku na Polskę. Niemieccy żołnierze biorący udział w operacji Dirschau wyjeżdźając z Malborka, wyjeżdźali na wojnę z Polską. Moim zdaniem to jest moment rozpoczęcia wojny.
paulus76 Napisano 16 Październik 2007 Napisano 16 Październik 2007 A tutaj próbujemy rozpracować tajemnicę Horsta Scholle:http://www.historiawielunia.fora.pl/tajemnica-horsta-scholle-t242.html
woytas Napisano 16 Październik 2007 Napisano 16 Październik 2007 W nocy z 31/1 ostrzelano polski posterunek graniczny - Chwalecice (dzisiaj dzielnica Rybnika) z moich informacji bylo to okolo 2.30..
elpasys Napisano 16 Październik 2007 Napisano 16 Październik 2007 Napad na Polskę w 1939r. i na inne kraje dobrze wpisuje się w niemiecki kolonializm, w ich odwieczne marzenia o posiadaniu niewolników oraz decydowania o ich losie; o śmierci lub życiu. Przecież to samo rozbili kiedyś w Afryce, co można przeczytać w tej książce; link:http://www.deutschesfachbuch.de/info/detail.php?isbn=3548369405&part=2&word=
dariusy Napisano 17 Październik 2007 Napisano 17 Październik 2007 wie ktos cos o ataku na jakas stacje kolejowa przez niemcow?Cos kiedys mi sie obilo o uszy o jakims ataku ,nie wiem czy to w Lodzi czy kolo Lodzi...
woytas Napisano 9 Listopad 2007 Napisano 9 Listopad 2007 okolice Zor to Rybnik - Zory nie graniczyly bezposrednio z Niemcami
Starlight Napisano 10 Listopad 2007 Napisano 10 Listopad 2007 No tak to może chodzi dokłdnie o to samo.Może ktoś nam poda bliższe dane dotyczące tej potyczki.Mam wrażenie,że gdzieś o tym czytałem jednak niestety nie pamiętam już gdzie
woytas Napisano 10 Listopad 2007 Napisano 10 Listopad 2007 prowokacja w stodolach - poszukaj gdzies byla, zerknij do mnie na strone :)
blackdog Napisano 10 Listopad 2007 Napisano 10 Listopad 2007 Znanym incydentem, ze tak powiem, na kilka minut przed wybuchem oficjalnym II WŚ był zamach bombowy na tarnowskim dworcu kolejowym w 1939 r. w wyniku którego zginęło 20 osób o a 35 zostało rannych.po szczegóły tej historii odsyłam zainteresowanych tutaj:Zamach bombowy na tarnowskim dworcu kolejowym w 1939 r.
blackdog Napisano 10 Listopad 2007 Napisano 10 Listopad 2007 szajze :) wydarzenie miało miejsce 28 sierpnia 1939 a szczegóły tej historii są tu:http://www.tarnow.pl/historia/taka/1.php(damn, można by się w końcu pokusić o dorobienie funkcjonalności edycji własnych postów na forum edycji :) wbrew pozorom to naprawdę nie dużo roboty )
arek-strazak Napisano 27 Styczeń 2008 Napisano 27 Styczeń 2008 a ja powiem tak ze posiadam udokumentowane informacje cyta:W nocy z 31 na 1 wrzesnia o godz 1:55 komendant Slaskiego Okregu Strazy Granicznej K Bacz wyslal telefonogram nr 83 do dowodcy 23 dyw piechoty informujac iz wieksze sily wojsk niemieckich przekroczyly granice na odcinku Rybnik:Okolo godziny 2 w nocy zostal ostrzelany posterunek graniczny w Suminie a WOP cofal sie na kierunku Rybnik.O godz 5:50 do Dow obrony miasta Rybnika majora Mazewskiego przybiega goniec z meldunkiem ze o godz 5:30 na calej dlugosci granice przekroczyly wojska niemieckie.Co wy na to?
suchy ss Napisano 28 Styczeń 2008 Napisano 28 Styczeń 2008 No jak co? gebelsy Nas zaatakowaly:PA tak na powaznie, teraz mozemy dochodzic, dociekac gdzie padly pierwsze strzaly, ale jaka mamy pewnosc ze pierwsza nie zostala zaatakowana np. jakas wiec badz male miasteczko ktore nie mialo lacznosci i teraz nigdzie o Nim nie pisza?lub jakis oddzielny patrol o ktorym zapomniano przez zamieszanie tej ze nocy? przeciez jest to mozliwe:>
arek-strazak Napisano 28 Styczeń 2008 Napisano 28 Styczeń 2008 Historie dopiero zaczyna sie odkrywac gdyz wczesniej nie bylo to mozliwe wiadomo z jakich przyczyn.Niestety ludzi ktorzy moga powiedziec cos na ten ten temat jest coraz mniej powoli umieraja.Ich informacje sa bardzo cenne,wiekszosci prawdziwej historii odkrywamy dzieki nim.Oczywiscie ze pewnosci nie ma gdzie padly pierwsze strzaly,wiadomym jednak jest iz westerplatte zostalo uznane jako symbol tej agresji.Potyczek wrzesniowych nad granica jest cal;a masa i co raz sie slyszy ze tu strzelano ,to tam strzelano.Ja interesuje sie swoim regionem czyli powiatem rybnickim i slaskiem i pisze to co wiem w tym temacie co dzialo sie tutaj na w moim powiecie.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.